AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Açlıktan yaprak yiyorlar

Açlıktan insanların evlerini terk ettiği ve ağaç yapraklarını yediği Nijer'e İHH'dan yardım eli. Kuraklık ve ardından selle mücadele eden Nijer, Burkina Faso ve Nijerya'ya, pirinç, fasulye, mısır ve sıvı yağdan müteşekkil 30 tonluk gıda yardımı yapıldı.

  • DIŞ HABERLER SERVİSİ
    Dünyanın unuttuğu ve açlıktan insanların evlerini terk ettiği, ağaç yapraklarını yediği Batı Afrika'da İHH İnsani Yardım Vakfı'nın gerçekleştirdiği yardımlar özellikle dünyanın en fakir ikinci ülkesi olan Nijer'in 1 milyon nüfuslu Maradi ilinin Tessaoua bölgesinde yoğunlaştı. 74 köye ve 170 bin nüfusa sahip Tessaoua'da 17 tonluk gıda malzemesi dağıtıldı. Nijer'de selden zarar görenlerle 334 yetime de yardım dağıtıldı. Nijer'den sonra İHH ekibi, kuraklıktan ve aşırı yağışlardan etkilenen dünyanın en fakir üçüncü ülkesi Burkina Faso'ya geçerek başkent Ouagadougou'da Djibo'da Tamkui ve Kusega kasabalarında gerçekleştirdiği çalışmalarda 10 tonluk gıda malzemesini ihtiyaç sahipleriyle buluşturdu. En son olarak da dünyanın en kalabalık nüfuslarından birine sahip olan Nijerya'da ise 700 aileye 3 tonluk yardım dağıtımında bulunuldu.

    Batı Afrika'nın Sahra ülkelerinin bu sene yaşadıkları kuraklık yeni bir durum değil. Bölgede yağmur yağmaması, bazen çok aşırı yağması gibi nedenlerle insanlar yoğun bir açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar.

    Bölgeden gelen İHH ekibi, bugüne kadarki yardım çalışmaları içerisinde hiç bu kadar hasta, sakat, evsiz, aç ve çaresiz insanı bir arada görmediklerini, insanlar yardım dağıtımları tamamlandıktan sonra bile günlerce yardım alma umuduyla bu alanlarda bekleyişlerini sürdürdüklerini belirterek, yardımların bundan sonra sürmesi gerektiğinin altını çizdiler. Pirinç, fasulye, mısır ve sıvı yağdan müteşekkil 30 tonluk gıda yardımı 3 ülkede 6500 aileye 15 ayrı noktada dağıtılarak yaklaşık 40 bin kişinin faydalanması sağlandı.

    Milyonlarca insan açlığın eşiğinde

    Toplam nüfusun 12 milyona yakın olduğu Nijer'de açlıkla her gün yaşam savaşı veren insan sayısı 3,6 milyon. Ülkede her 3 kişiden biri yetersiz besleniyor. Üstelik açlık en çok çocukları ve kadınları vuruyor. Son verilen bilgilere göre durumu oldukça kritik olan 1milyona yakın insan var ve bunların çoğunu da çocuklar oluşturuyor. Hastaneler yetersiz beslenme ve suyun yol açtığı hastalıklarla mücadele ediyor. Sıtma, kolera, tifo, kızamık, tüberküloz ve ishal gibi salgın hastalıklar bunların başında geliyor. Hastaneye ya da bir kliniğe gidebilecek kadar dermanı olmayan insanlar, annesini emmeye yetecek gücü bulamayan bebekler göze çarpıyor. Doktorlar çocuk ölümlerinin yüzlerce olduğunu belirtirken, ölümlerin önlem alınmazsa 3 ay içersisinde artacağını haber veriyor. BM örgütü yıl sonuna kadar ülke için 13 milyon dolar tutarında yardım çağrısında bulundu. Ayrıca, BM'nin insani yardım çağrılarının yıllık tutarı 3,5 milyar dolar.



  • 12 Eylül 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED