AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Telafer ateş altında

Karadan ve havadan ağır bombardıman altında olan Telafer'de, amatör bir kamera tarafından çekilen görüntüler, kentteki içler acısı durumu ortaya koydu. Vatandaşların, neredeyse tamamen terk ettiği kentten geriye bombalanan evler ve sokaklardaki cesetler kaldı.

  • METİN MUTANOĞLU
    Amerikan ordusunun Irak'ın Türkmen şehri Telafer'de başlattığı büyük saldırı aralıksız sürüyor. Görgü tanıkları, ölü kent haline gitirilen Telafer'in ağır bombardıman altında olduğunu, ABD ve Irak askerlerinin şüpheli görülen her şeye ateş ettiklerini belirtiyor. Telafer'in dışında kriz masası oluşturan Irak Türkmen Cephesi Musul sorumlusu Mehmet Tahir, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, saldırıların özellikle iki sünni mahalle Hasen köyü ve Saray üzerinde yoğunlaştığını söyledi. Saldırıyla ilgili olarak ABD'li yetkililerle görüştüklerini belirten Tahir, çoğu kadın, yaşlı ve çocuk bin kişinin bulunduğu bu iki mahallede bulunanların çıkarılması için kendilerine Telafer'e giriş izni verilmediğini söyledi. Bu iki mahallede yaşayanlara ulaşamadıklarını söyleyen Tahir, durumu ABD'li yetkililere anlattıklarını ancak "bu sizin sorununuz" yanıtını aldığını ifade etti. Masum insanların ölümü terk edildiğini belirten, ITC temsilcisi Türkiye'den acil yardım talep etti.

    Telafer saldırılarına katılan Irak ulusal muhafızlarının, sağlık görevlilerini tutukladıklarını açıklayan Tahir, Telafer'de yaralanan biri 16 diğer 18 yaşındaki iki kızı almak için bölgeye giden Telafer hastanesi ambulans şöförü Muhammed Şir Reşid ve doktor Muhammed Emin'in Irak askerlerince tutuklandığını belirtti.

    Sokaklar cesetlerle dolu

    Amerikan askerlerinin kuşatması altında bulunan ve halkın evlerini neredeyse tamamen terk ettiği Irak'ın Telafer kentinde amatör bir kamera tarafından çekilen görüntüler, kentteki içler acısı durumu ortaya koydu. ABD askerleri tarafından el-Kaide üyelerinin bulunduğu iddiasıyla kuşatma altına alınan Telafer'de yaşayan vatandaşların, neredeyse tamamen terk ettiği kentten geriye bombalanan evler ve sokaklardaki cesetler kaldı. Amerikan askerlerinin saldırıları hâlâ devam ederken elde edilen amatör kamera görüntüleri ABD tanklarının, Telafer sokaklarını tamamen denetim altına aldığını gösteriyor. Amatör çekimlerde ABD askerleri tarafından bombalanan evler ve neredeyse her tarafta kurşun delikleri görülüyor. Amerikan güçleriyle birlikte kente giden gazeteciler, Telafer'e giriş çıkışların yasak olması nedeniyle kentte mahsur kaldı. Edinilen bilgiye göre Sünnilerin terk ettiği evler, bölgede bulunan Şiiler tarafından yağmalanıyor.

    Kızılay 5 tır yardım gönderdi

    Türk Kızılayı Telafer'den kaçarak komşu illere sığınan mülteciler için 5 tır ve tam donanımlı haberleşme aracından oluşan insani yardım malzemesini Irak'a gönderdi. Bu arada, Irak Kızılayı yayımladığı bildiride, kentteki insani durumdan kaygılı olduğunu belirtti. Öte yandan, Telafer'de yürütülen saldırılar çerçevesinde Suriye-Irak sınırındaki Rabia sınır kapısının güvenlik nedeniyle kapatıldığı bildirildi.

    El-Kaide'nin kimyasal saldırı tehdidi

    El Kaide Örgütü'yle bağlantılı bir Sünni grup dün bir internet sitesinde yayınlanan bildirisinde Irak'ın kuzeyindeki Telafer'de saldırılarını durdurmamaları halinde "işgal" güçleri (ABD liderliğindeki koalisyon) ve Irak kuvvetlerine karşı kimyasal ve diğer konvansiyonel olmayan silahlarla saldırı tehdidinde bulundu. Bildiride "Zafer Toplumu Ordusu askeri bürosu, Telafer operasyonuna son verilmezse işgalciler (Amerikan güçleri) ve hainlerin (Irak hükümeti kuvvetleri) Bağdat'taki stratejik ve hassas hedeflerini konvansiyonel olmayan ve kimyasal silahlarla vurmaya karar verdi" denildi. İnternet sitesinde yayınlanan açıklamada "Telafer şehrine karşı silahlı saldırı 24 saat içinde durdurulmazsa mücahitler tarafından geliştirilen silahlar kullanılacak" ifadesine yer verildi. Bu arada, Telafer'in yanı sıra ABD ordusu ve Irak askerlerinin diğer sünni kentlere yönelik saldırısı devam ediyor. Musul, Anbar, Ramadi, Sammarra ve Kaim'de de şiddetli çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.



  • 12 Eylül 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED