AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
KOBİ'ler yatırıma hazır

KOSGEB'in 43 bini aşkın KOBİ üzerinde yaptığı ankete göre, firmaların büyük çoğunluğu, müşteri sayısı, rekabet gücü ve üretim miktarının arttığını belirterek, yeni yatırım yapmayı düşündüğünü bildirdi.

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) Türkiye genelinde 43 bin 642 küçük ve orta büyüklükteki işletmeye uyguladığı anketin sonuçları, firmaların büyük çoğunluğunun yeni yatırım yapmayı düşündüğünü ortaya koydu. KOSGEB'in internet sitesinde yayınlanan saha çalışması raporlarından derlenen bilgilere göre, görüşme yapılan KOBİ'lerin büyük çoğunluğu, üretim, satış, müşteri sayısı ve rekabet gücünün artış gösterdiğini kaydetti. Kurumun sunulan teşviklerden yararlanacak şirketlerin yapısı hakkında bilgi almak amacıyla yaptığı araştırma, illerin sanayi profilini de ortaya koydu.

İstanbul'da 12 bin 270, Ankara'da 3 bin 968, Bursa'da 4 bin 478, İzmir'de 2 bin 468, Gaziantep'te 2 bin 40, Konya'da bin 639 firma üzerinde yapılan ankete cevap veren firmalara, kurucuların yaşlarından ihracat yapamama sebeplerine kadar 60 konuda soru yöneltildi. "Yeni yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna Gaziantep'te yüzde 85, Konya'da yüzde 82, İzmir'de yüzde 75, İstanbul ve Ankara'da yüzde 74 ve Bursa'da yüzde 62 "evet" cevabı geldi. Ancak firmaların büyük çoğunluğu yatırım için ek finansmana ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Kârlılık ve ihracat durakladı

Performansla ilgili sorulara cevap veren KOBİ'ler, karlılık ve ihracat oranında duraklamaya dikkat çektiler. "Karlılığım azalıyor" diyen firma temsilcisi oranı ortalama yüzde 35 oranında gerçekleşirken, ortalama yüzde 34'ü 'durağan' cevabını verdi. İhracatta da verilen yanıtların ortalama yüzde 48'i 'durağan seyrettiği' yönünde oldu. İzmir'deki firmaların yüzde 47 ve İstanbul'dakilerin yüzde 46'sı ihracatlarının arttığını belirttiler.

  • İZMİR

    'Yatırım yapmayı düşünüyorum'

    Gaziantep'te % 85
    Konya'da % 82
    İzmir'de % 75
    İstanbul'da % 74
    Ankara'da % 74
    Bursa'da % 62

    'Yatırımda kredi kullanmıyorum'

    İstanbul'da yüzde 68
    Ankara'da yüzde 67
    İzmir'de yüzde 53
    Konya'da yüzde 82
    Gaziantep'te yüzde 79

    En fazla ihracat yapılan ülkeler:

    İstanbul'da Almanya, Rusya ve İngiltere İzmir'de Almanya, Yunanistan ve İngiltere Konya Gaziantep'te Suriye, İran ve Irak

    'Yabancı ortaklığa ihtiyacım var'

    İstanbul'da yüzde 17
    İzmir'de yüzde 10
    Bursa'da yüzde 3
    Ankara'da yüzde 12
    Gaziantep'te yüzde 12
    Konya'da yüzde 12

    'İhracat yapıyorum'

    İstanbul'da yüzde 55
    İzmir'de yüzde 52
    Ankara'da yüzde 36
    Bursa'da yüzde 31
    Konya'da yüzde 30
    Gaziantep'te yüzde 26



  • 12 Eylül 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED