AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Bugün yeni müfredatla okullu oluyoruz

13,5 milyon öğrenci ile 575 bin öğretmen, yeni eğitim yılında taşınabilir okul binalarından farklı derslere kadar birçok yeniliklerle tanışacak.

  • YAKUP BULUT / ANKARA
    İlköğretim ve ortaöğretim okullarındaki 13,5 milyon öğrenci ile 575 bin öğretmen, yeniliklerle dolu bir eğitim-öğretim yılına ''merhaba'' diyor. Geçen eğitim-öğretim yılında 9 ilde 120 okulda pilot olarak uygulanan 1-5. sınıf ilköğretim müfredatı, bu eğitim-öğretim yılında Türkiye'deki tüm ilköğretim okullarına yaygınlaştırılacak. 120 pilot okulda ise 6,7 ve 8. sınıf ilköğretim müfredatı uygulanmaya başlanacak.

    Velilerden aidat alınmayacak

    36-72 ay çağındaki tüm çocukların anaokullara gönderilmesi için bu yıl velilerden aidat alınmayacak. Yoksul çocuklara süt, meyve suyu, kek, poğaça gibi gıda maddelerinden oluşan "beslenme" vermeye başlayacak. Halen 6 ilde e"mobil anaokulu" sistemi Türkiye geneline yayılacak. Bu yıldaki yeni uygulamalardan biri de "öğretmenlik kariyer sistemi" olacak.

    Başöğretmenler için sınav

    İlk öğretmenlik kariyer sınavı 27 Kasım'da ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek ve ilk başöğretmenlerle, uzman öğretmenler bu sınavla belirlenecek. KPSS'de öğretmenlere branşlarıyla ilgili soru yöneltilmesi ve bu soruların sınav sonucunu yüzde 50 oranında etkilemesi amacıyla yapılan çalışma 2005 sonunda uygulamaya geçirilecek.

    Taşımalı eğitime bu yıldan itibaren öğretmenler ve okullar da dahil olacak. Bu kapsamda öğretmenler, görev yaptıkları okullara yakın okullarda da derse girecekler. Öğretmenler, bu amaçla tahsis edilecek araçla taşınacaklar. 24 saat içerisinde sökülüp takılabilen okullarda ısıtma sistemi de bulunacak. Bu tür binalar, köy ve mezralar için 3-5, daha büyük yerler için ise 8-12 derslikli olacak.

    Bu yıl ortaöğretime yeni girenler de farklı bir müfredatla dersbaşı yapacaklar. Hazırlanan yeni ders çizelgelerinde dersler dört yıla yayıldı. Sosyal aktivitelere de ağırlık verildi. Anadolu ve süper liselerdeki hazırlık sınıfı kaldırıldı. Yeni sistemle ilk ve orta öğretim kurumlarına bilgisayar takviyesi yapıldı. Kademeli olarak tüm okullarda bilgisayar laboratuvarları hazırlanacak.

    Yılın okulu ödüllendirilecek

    "Yılın Kaliteli Okulu" ve "Yılın Kaliteli Ekibi" seçilecek. İlk dönem 9 Ocak'ta sona erecek. Yarıyıl tatili Kurban Bayramı ile birleştirildiği için 3 hafta olacak. İkinci yarıyıl 30 Ocak'ta başlayacak ve 12 Haziran'da tamamlanacak.

    Ucuz alıveriş için Mahmutpaşa'ya akın ettiler

    Aileler, uzun bir yaz tatilinden sonra, çocuklarının okul eksiklerini gidermek için, alışveriş merkezleri ile pazarlara akın etti. Dargelirli ailelerin okul alış verişi yaptığı merkez, bu yıl da değişmedi. Mahmutpaşa, hafta sonu okul alış verişini ucuza getirmek isteyen veli ile öğrencinin akınına uğradı.

    Okula delik ayakkabıyla gidecekler

    Birçok yaşıtı öğretim yılını yeni giysiler, defterler ve kalemlerle karşılarken, Konya'da Fahrettin ve Muhammed Üstün, delik ayakkabıları ve geçen yıldan kalan eski kalemleriyle yeni eğitim-öğretim yılını buruk bekliyor. Babaları çalışamayacak derecede hasta olduğu için geçen yıl komşularının verdikleriyle eksiklerini güçlükle tamamlayıp okula gidebilen iki kardeş, okuyabilirlerse doktor olmayı istiyor.

    Velilere uyarılar

    Öğrencilere okulun ilk gününden başlayarak düzenli kahvaltı alışkanlığı kazandırılmalı. u Okul yakınlarında ve sokaklarda satılan sağlıksız gıdalar tercih edilmemeli u Çocuklara tenefüslerde dışarı çıkıp dinlenmeleri ve temiz hava almaları hatırlatılmalı uİlkokula yeni başlayan çocuklara ilk birkaç gün okula giderken eşlik edilmeli u Öğrencilere okulda uyulması gereken kurallar anlatılmalı u Okula başlayanlar öğretmenleriyle tanıştırılmalı u Çocuklar, "öğretmenine söylerim" gibi sözlerle tehdit edilmemeli u Öğrencilere ihtiyacı kadar harçlık verilmeli u Evde çocuğa ders çalışacağı bir ortam hazırlanmalı.

    Zil, hasat sonu çalacak

    Çukurova'ya gelen binlerce tarım işçisinin çocukları, beyaza bürünen tarlalarda çalışarak ailelerine katkı sağlamaya çalışıyorlar. Pamuk hasadının eylül ayı başında yoğunlaşıp ekim ayı sonuna kadar devam ettiği bölgede hasat tamamlanmadan ayrılamayacaklarını belirten tarım işçisi ailelerden Memili Dalkılıç, tarım işçilerinin büyük bir bölümünün çocuklarını okutmaktan yana olduğunu söyledi.

  • ADANA

    Doğmamış bebeğe kayıt

    Adapazarı'nda bazı anne adayları, doğmamış çocukları için Adapazarı Merkez Belediyesi'nin Elma Şekeri Çocuk Yuvası'na ön kayıt yaptırıyor. Yuva müdür yardımcısı Sevgi Peker, "Şu anda sekiz ay ile altı yaş arası çocukları kabul ediyoruz. Bugüne kadar altı doğmamış bebek kaydı yaptırıldı" diye konuştu.

  • ADAPAZARI

    Tıp öğrencisi tarlada

    Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan Vedat Tan (17) Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde kayıt ve yurt parası için pamuk tarlasında çalışıyor. Mardin'in Mazıdağ İlçesi'ndeki Çok Programlı Mazıdağ Lisesi'nden bu yıl mezun olan aldığı 356 puan ile Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girme hakkı kazanan Tan, okul masraflarını karşılamak için tarlada pamuk topluyor.

  • DİYARBAKIR



  • 12 Eylül 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED