AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
12 Eylül'de 'vukuat' yok

"12 Eylül Darbecileri Yargılansın" mitingleri beklenen ilgiyi görmedi. Sağduyulu davranan halk, mitinge destek vermedi. Ankara, İzmir ve Mersin'deki mitingler olaysız sona ererken, İstanbul'da 54 kişi gözaltına alındı.

  • BEHÇET GÜNGÖR/ ANKARA/İSTANBUL/İZMİR
    Ankara, İstanbul ve İzmir'de düzenlenen "12 Eylül Darbecileri Yargılansın" mitinglerine beklenin altında ilgi gösterildi. Sağduyulu davranan halk, mitinge destek vermedi. İstanbul'da 54 kişi gözaltına alınırken Ankara ve İzmirve Mersin'deki mitingler olaysız sona erdi.

    Mitinge katılım azdı

    Ankara'da düzenlenen "12 Eylül Darbecileri Yargılansın" mitingine bine yakın kişi katıldı. DİSK ile SHP'nin katılmadığı, DEHAP'ın ise sadece temsilci bulundurduğu mitinge, aralarında KESK, TMMOB, TTB, Halkevleri, İHD, Çağdaş Hukukçular Derneği, 68'liler Dayanışma Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Tunceliler Derneği, Kızılırmak Köy Dernekleri, EMEP, SDP, ÖDP, Kurtuluş Partisi, HAK-PAR, TKP gibi yaklaşık 40 sivil toplum örgütü destek verdi. Miting katılan vatandaşlar, dün sabah Ankara Garı önünde toplandı. Burada bir kortej oluşturan göstericiler Sıhhiye Meydanı'na doğru yürüdü. Göstericiler, kortej boyunca ve miting alanında, "Darbeciler halka hesap verecek", "Kahrolsun halkın katili cunta", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attılar. Göstericiler, 12 Eylül darbesinin ilk bildirisi okunan TRT Ankara Radyosu önüne gelerek burada bir bildiri okudular. Miting sonunda sanatçı Ferhat Tunç bir konser verdi. Ferhat Tunç sahneye çıktığında, TKP'lilerin Tunç'u protesto etmek için alanı terk ettikleri gözlendi.

    İzmir'de şarkılı protesto

    İzmir'de ise, Ege 78'liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği'nce düzenlenen mitinge katılan çeşitli sivil toplum örgütü üyelerinden oluşan grup, Bornova Stadyumu'nun önünde toplandı. Pankartların yanı sıra 12 Eylül 1980'den önce ölenlerin ve idam edilenlerin fotoğraf ve posterlerini taşıyan ve slogan atarak Mustafa Kemal Caddesi'ne doğru yürümeye başlayan grup, mitingin yapılacağı Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Burada yapılan konuşmaların ardından mitinge katılanlar, şarkı söyleyerek olaysız dağıldı.

    İstanbul'da sınırlı gösteri

    İstanbul kadıköy'de ise 78'liler Girişimi ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca düzenlenmek istenen protesto gösterisine polis müdahale etti. Müdahale sonucu çok sayıda gösterici gözaltına alındı. İskele Meydanı'ndaki Atatürk büstü önünde, 78'liler Girişimi ile 60 ayrı sivil toplum kuruluşu üyesi olduğu bildirilen yaklaşık 250 kişi, sabah saatlerinde toplandı. Pankart taşıyan ve sloganlar atan gruba, olay yerinde güvenlik önlemi alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerince, "slogan atmadan basın açıklaması yaparak dağılmaları" konusunda uyarıda bulunuldu. 78'liler Girişimi adına Celalettin Can, tertip komitesi adına Nimet Tanrıkulu, İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin ile 1980 öncesi ve dönemini anlatan iki kadın, 12 Eylül müdahalesini protesto eden konuşmalar yaptı. Gruptakilerin 'Kürtlere özgürlük' diye slogan atmaya devam etmesi üzerine, emniyet güçleri, 20'si kadın 54 kişiyi gözaltına aldı.



  • 12 Eylül 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED