AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Ebediyen kardeşiz'

Başbakan Erdoğan, tahrikçileri "kıt akıllı" diye niteledi ve "Kan kardeşi, can kardeşi olmuş bu milletin ruh köküne nifak tohumu eriştiremezler. Asırlardır kardeşiz ve ebediyen kardeş kalacağız" dedi.

  • VELİ TOPRAK / SÖĞÜT

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti olarak, bütün vatandaşlar ve kurumların, yek vücut olarak hukukun, adaletin, kardeşliğin sesini yükseltmesi gereken bir dönemden geçtiğini belirterek, "Bizim kardeşliğimiz hukuki temeli zayıf, söylemler, retorikten ibaret bir kardeşlik değildir. Biz, asırlardan beri kardeşiz ve ebediyen kardeş kalacağız" dedi.

    724. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri'nde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından halka hitap eden Erdoğan, sözlerine, "Birliğimiz, beraberliğimiz, sevdamız, aşkımız ilanihaye devam etsin ve gölgelenmesin" temennisiyle başladı. 724 yıl aradan sonra, her şeyin başladığı yer olan Söğüt'te hatıraların tazelendiğini belirten Erdoğan, "Sadece geçmişi anmakla yetinmiyor, kardeşlik ruhunu bugün de dipdiri koruyan bir millet olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz" diye konuştu.

    Kabile davalarını bin yıl önce aştık

    Türk milletinin 3 kıtayı kanatları altına alarak, sayısız kavim ve ülkeyi şefkatle ve sevgiyle kuşatan bir millet olduğunu ifade eden Erdoğan, Türk milletinin, dün olduğu gibi bugün de tarihi yadigarın, mukaddes emanetlerin sahibi, bekçisi ve emanetçisi olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

    "Bizim medeniyetimizin mayası, aşktır, ilimdir, irfandır. Biz, insanın tabiatını parçalayan, evrenle irtibatını koparan, mutsuzlaştıran, köksüzleştiren, insanı insana düşman eden, kardeşi kardeşe düşüren bir felsefenin değil, insanı yaratılmışların en şereflisi bilen, yaratılanı yaratandan ötürü seven, yüksek bir medeniyetin varisleriyiz. Bizi birleştiren bu ruhtur, bu anlayıştır, bu sevdadır. Hiçbir zaman kavmiyet davası, kabile davası gibi cahiliye gelenekleri ayağımıza zincir olmadı, olamadı. Biz, o davaları bin yıl önce aştık."

    Bizde engizisyon olmadı

    Anadolu geleneğinde, aynı inanç ikliminde olanların hukukunu korumakla yetinilmeyip, kendileri gibi düşünmeyen, kendilerinin kıblesine yönelmeyenlerin can ve mal emniyetinin de muhafaza ve müdafaa edildiğini anlatan Erdoğan, "Bu yüzden bizim tarihimizde engizisyon mahkemeleri olmadı. Başkalarının zikri ortaçağ karanlığındayken, biz kıtadan kıtaya adalet meşalesi taşıdık. İlim, irfan, medeniyet götürdük. Bizim inancımızda her bir varlığın yaradılıştan gelen hakları vardır. Haklar ve hürriyetler bakımından kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur. Nifak tohumları bu topraklarda hayat hakkı bulamıyor. Bugün sadece eşyaya, güce ve istatistiklere bakarak 'tarihin sonu geldi' diyenler ve felaket senaryoları yazanlar, iddialarıyla birlikte bekledikleri sona ulaşacaklar. Türkiye'nin ise bugün insanlığa söyleyecek sözleri, dünyanın da bu sözleri duymaya ihtiyacı vardır" diye konuştu.

    Sögüt'ten tarihi mesaj

    Son dönemdeki olayları ima ederek, "Türkiye Cumhuriyeti olarak, bütün vatandaşlarımızla, bütün kurumlarımızla, yek vücut olarak hukukun, adaletin, kardeşliğin sesini yükseltmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

    "Karamsarlığa zerre kadar pirim vermeyeceğiz ve tarihin kader çizgisinde yürümeye devam edeceğiz. Çatışma alanlarını değil, uzlaşma alanlarını, kardeşlik zeminini yükselteceğiz. Kimse olayların bilinen yüzüne bakarak, karamsarlığa, bedbinliğe, umutsuzluğa kapılmasın. Türkiye'nin yolunu kesmek isteyenler, yol kesicilerin akıbetine uğrar. Provokatörler provokasyonlarıyla baş başa kalır ve er ya da geç mutlaka deşifre olurlar. Umutsuzluktan nemalananlar, zaaflardan beslenenler, toplumun ıstırap duymasından kendilerine gün doğduğunu zannedebilir. Hatta, çağımızın etkin araçları eliyle kendi kıt akıllarınca tahrikler, provokasyonlar, ajitasyonlar tasarlayabilirler, ama kaya gibi sağlam duran, kan kardeşi, can kardeşi olmuş bu milletin ruh köküne nifak tohumlarını eriştiremezler. Biz asırlardan beri kardeşiz ve ebediyen kardeş kalacağız."

    Erdoğan, Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye nasihatinden, "insanı yaşat ki devlet yaşasın" ifadesini de okudu.

    İhracat hedefimiz 70 milyar dolar

    Başbakan Erdoğan, Söğüt'te Termal Seramik 2. Fabrikası'nın açılış törenine de katıldı. Erdoğan, yıl sonu itibariyle ihracatta 70 milyar dolar rakamını aşmayı, yüzde 60 seviyelerinde olan kayıt dışı ekonomideki kaçağı da indirmeyi hedeflediklerini söyledi. Türk ekonomisinin dünyanın ilk 20 ekonomisinden biri olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bu ülkede taş üstüne taş koyanın başımızın üzerinde yeri vardır" dedi.

    Bizim gücümüz kılıcımızdan değil

    Erdoğan, Türk milletinin "tesadüfen" bir arada yaşayan bir millet olmadığını da vurgulayarak, "Birileri gücümüzü kılıçtan aldığımızı düşünebilir. Onlara söyleyecek tek bir sözümüz var: Dönüp tarihi yeni baştan okusunlar. Okusunlar ki gücümüzün kılıçtan değil, birlikten doğduğunu anlasınlar. Okusunlar ki asırlar boyunca dünyaya kaba kuvvetle değil, akıl ve vicdanla, adalet ve inançla nizam verdiğimizi görsünler. Şeyh Edebali'yi okusunlar; Ertuğrul Gazi'yi, Osman Gazi'yi okusunlar. Söğüt'te vücut bulan küçük bir birliğin, nasıl bir cihan imparatorluğuna dönüştüğünü iyi düşünsünler. Bilsinler ki 7 asır önce burada filizlenen ulu çınarın kökleri öyle yüzeyde değil, toprağın çok derinlerindedir" dedi.

    724. Ertuğrul Gazi'yi Anma Törenleri'ne, Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, bakanlar, AK Parti Genel Başkan yardımcıları, AK Parti'li 100'e yakın milletvekili ile 10 bin civarında vatandaş katıldı.

    Bahçeli ve Yazıcıoğlu Başbakan'la görüşmedi

    Saat 08.00'de ilçe merkezinde 3 ayrı kortej şeklinde yürünmesi dikkat çekti. Başbakan Erdoğan ve bakanlar önlerinde dev Türk bayrağı ve mehteran takımı ile yürürken, MHP lideri Devlet Bahçeli Ülkü Ocakları ile, BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu da Nizam-ı Alem Ocakları ile birlikte onun arkasında yürüdü. Törenin yapıldığı stadyuma gelişinde "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganı ile karşılanan Erdoğan, protokolde oturan BBP lideri Yazıcıoğlu ile tokalaşmadı. Staddaki törene geç gelen Devlet Bahçeli ve MHP'li yöneticiler ise protokolün yanındaki tribünlerde oturmayı tercih etti.

    MHP'li göstericilere tepki gösterenleri sakinleştirdi

    MHP'li 150-200 kişinin Erdoğan'ın konuşmanı yuh sesleri ile engellemek istemesi ve tribünde "Kürt sorunu değil, Tayyip sorunu var" pankartı açmaları kısa süreli arbedeye neden oldu. Bir genç gözaltına alındı. Gerginliğe Başbakan Erdoğan kürsüden müdahale ederek, "Sevgili vatandaşlarım, bırakın orda bir grup istediği gibi bağırıp dursun. Lütfen, ben sizi sükunete davet ediyorum" diye konuştu.

    Hocanın anlamlı duası

    Erdoğan ve beraberindeki heyet Ertuğrul Gazi'nin türbesinde dua ederken, bu sırada türbenin camiinin hocasının, "Allah'ım bölücük yapanlara fırsat verme" şeklinde dua etmesi dikkat çekti. AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek önderliğinde Bingöl'den gelen bir grup, "Söğüt'te doğan güneşe Bingöl'den selamlar" pankartı açtı ve Türk bayrağı taşıdı.

    Sezer sağduyu çağrısı yaptı

    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 724. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Türk Ulusu'nun güçlü tarih bilinciyle toplumsal ve tarihsel değerlerini günümüze kadar taşıdığını, yetiştirdiği ilkeli ve birikimli devlet adamlarıyla tarihe yön verdiğini vurgulayan Sezer, "Böylesine zengin birikimi ve barış kültürü olan ulusumuzun huzur ve birlikteliğini hiçbir güç bozamayacaktır. Ulusumuz, sağduyusuyla, kışkırtmalara karşı birbirine daha sıkı sarılarak bölünmez tümlüğünü koruyacaktır" ifadelerini kullandı.

  • ANKARA (A.A)



  • 12 Eylül 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED