AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Normal halimiz tekinsiz

Aksanat'ta açılan 'Tekinsiz' sergisinin küratörü Ali Akay, tekinsizlik halinin içimizde ve normal olduğunu söylüyor. Yaz aylarında Strazburg'da gerçekleştirilen ilk sergideki Fransız sanatçıların yokluğunu ise; işlerinin kalitesizliğine bağlıyor.

  • ELİF YILDIZ
    Küratörlüğünü Ali Akay'ın üstlendiği, daha önce Fransa Espace Apollonia'da gerçekleştirilen "Unheimlich- The Uncanny -Tekinsiz" başlıklı sergi, Aksanat'ta açıldı. 22 Ekim'e kadar gezilebilecek olan sergide İnci Eviner, Serkan Özkaya, Şener Özmen ve Seza Paker'in yapıtları yer alıyor. Sanatçılar, Freud'un geliştirdiği tekinsizlik kavramından yola çıkarak bireyin, kendine ve etrafına yabancılaşmasını ve bu yabancılaşma sürecinde yaşadığı güvensizlik durumunu işliyor.

    Türk sanatçılar Fransızlardan iyi

    Türkiye'deki sergide Fransız sanatçıların eserlerinin olmaması dikkat çekiyor. Serginin küratörü Ali Akay, bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Fransa'daki sergide dört Türk, dört de Fransız sanatçının çalışmaları vardı. Sergi esnasında farkettim ki; onlarla bizim sanatçılar arasında ciddi anlamda kalite farkı var. Sergi, Türkiye'ye geldiğinde serginin kalitesini düşürecek dört ayrı işi almamayı tercih ettim. Onlarla aramızdaki fark toplumsal bilinçaltının farklı şekillenmiş olmasından değil, estetik yaklaşımlarının eski olmasından kaynaklanıyordu. Ben bugünün diliyle bir sergi kurmak istedim. Bunu orada başaramadım ama burada oldu."

    Tekinsizlik ötekilerimizin isyanı

    Tekinsizlik bilinçaltı ve bilinçdışının oluşturduğu bir durumdur, diyen Ali Akay, bilinçli olarak gündelik yaşamda tanıdığımız objelerin, insanların, birden yabancı olmaya başladığını ve bunun aslında içimizdeki yabancılıklardan kaynaklandığını düşünüyor.

    "Kendi bütülüğümüzü oluşturan çokluğumuz içimizde yabancılıkları da barındırıyor. Bu ötekilerin/yabancılıkların çokluğundan dolayı biz kimi zaman nesnelere çok yakın kalıyor, kimi zaman da uzaklaşıyoruz. Ailemiz, eşyalarımız, bilinçaltımız, sosyal ya da etnik durumumuz için sözkonusu bu tekinsizleşme. Hepimiz tekinsiziz. Tekinsiz olan normal halimiz" diyen Ali Akay, içimizdeki sonsuzcasına küçükten, sonsuzcasına büyüğe yani İlahi kuvvete giden ötekiler arasına sıkışan insanın aslında çok küçük ve çok büçük olduğunu, tekinsizliğin de aslında bu çokluk farkından kaynaklandığını söylüyor.


  •  
    Adana'nın bereketi!…
    Mersin festival için gün sayıyor
    Sanatçılar 'tekinsizliği' kendi çoklukları dahilinde anlatıyor
    'Rezervuar Köpeği' de Antalya'da!
    Quentin Tarantino'nun çıkış filmi 'Rezervuar Köpekleri'yle zihinlere kazınan ünlü sinema oyuncusu Michael Madsen, Antalya'da ilk kez düzenlenen Uluslararası Avrasya Film Festivali'nde jüri üyeliği yapacak. 1. Uluslararası Avrasya Film Festivali'nin Uzun Metraj Film Yarışması, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin dünyaya açılımını sağlayabilmek için aynı tarihlerde ilk kez düzenleniyor. Rezervuar Köpekleri'nden sonra Kill Bill ve Sin City'deki rolleriyle de sinemaseverlerin yakından tanıdığı 47 yaşındaki Madsen, aktör kimliğinin yanında bir sanatçı kimliği daha taşıyor. Madsen'in yayınlanmış şiir kitapları da bulunuyor.
    Hakan Albayrak Suriye dostluğunu anlatacak
    Gazeteci-Yazar Hakan Albayrak, Türkiye-Suriye halklarının bin yıllık kardeşliğini anlatan belgeselini, bu akşam Bilim Sanat Vakfı'nda gösterecek. Şam-İstanbul Köprüsü adlı 70 dakikalık belgeselde, Türk ve Suriyeli çok sayıda bilim adamı, politikacı, yazar ve gazetecinin görüşleri bulunuyor. Suriye ziyaretlerindeki izlenim ve değerlendirmelerini de anlatacak olan Albayrak, katılımcıların sorularını da cevaplayacak. Vakfın İstanbul Vefa'daki merkezinde saat 18:00'de yapılacak programa katılım ücretsiz.
    19 Eylül 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED