AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
İSRAİL
İRAN'I
DESPOTLAR YÖNETİYOR
İRAN
İSRAİL
SAVAŞ
SUÇLUSU
İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, İran'ı "nükleer silahlarla dünyayı terörize etmeye çalışan bir rejim'' olarak niteledi.

İsrail ve İran, BM Genel Kurulu'nda nükleer programları ve terörizm konusunda birbirine hakaret dolusu sözler sarf etti. BM Genel Kurulu'nda konuşan İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, İran İslam Cumhuriyeti'ni "nükleer silahlarla dünyayı terörize etmeye çalışan Tahran'daki despotlarca yönetilen şer rejimi'' olarak niteleyerek tartışmayı başlattı. Şalom, BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) çağrıda bulunarak İran'ın nükleer silah elde etmesinin önlenmesini istedi. Şalom, "BM'nin ilgili birimlerine sesleniyorum: 'Şer rejimini' nükleer silah edinmeden durdurun. Tüm dünyanın istikrar ve güvenliği tehlikededir. Güvenlik Konseyi'nin hemen harekete geçmesi zorunludur. Uluslararası toplum İran'a karşı bir araya gelerek, İran'ın nükleer teknoloji sahibi olmasını önlemelidir" dedi. İran'ın nükleer programını geliştirme arzusunu dünya güvenliği için "ana tehdit" olarak gören İsrail Dışişleri Bakanı Şalom, "İnsanlığın kaderini Tahran'daki zalimlerin eline teslim etmemeliyiz" diye konuştu.
İran İsrail'in, "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işleyen zanlılarca yönetilen bir rejim" olduğunu söyledi.

İranlı elçi Ahmet Sadeghi, BM Genel Kurulu'nda Şalom'un suçlamalarına ve ağır eleştirilerine cevap verdi. İranlı temsilci Ahmed Sadıgi, İsrail devletinin, "savaş suçu ve insanlığa karşı farklı suçlar işleyen zanlılarca yönetilen meşruiyetten yoksun ve karanlık tarihe sahip siyonist bir rejim'' olduğu sözleriyle yanıt verdi. Sadıgi, "İsrail'in nükleer tehlikesi ve onun kötü huylu davranışları ve şeytanca amaçlarıyla birleşen füze kapasitesi, sadece bölge barışı ve güvenliği için değil tüm dünya için gerçek tehdit oluşturuyor'' diye konuştu. Şalom'un sözlerini 'mesnetsiz suçlama' diye adlandıran Sadeghi, "İsrail, kendi gayri meşruluğunu örtbas etmeye çalışıyor" dedi. Sadeghi, "İsrail rejimi, nükleer silah programını uluslararası gözlemcilerin denetimine açmalıdır. Bunun için İsrail'e karşı ortak cephe alınmalıdır" diye konuştu. İsrail, Ortadoğu ülkeleri içinde nükleer silahlara sahip tek ülke olarak biliniyor. İsrail nükleer silahlara sahip olduğunu kabul etmiyor, ancak bu konudaki iddiaları da yalanlamıyor. Uluslararası uzmanların tahminlerine göre İsrail'in elinde 200 nükleer bomba var.

RUSYA'DAN İRAN'A BM DESTEĞİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne götürülmesine karşı çıktı. Ria Novosti ajansının haberine göre Lavrov, ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, "İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliği yaparken, uranyum zenginleştirmez ve moratoryuma uyarken, UAEK denetçileri ülkede çalışmaya devam ederken, bu sorunu BM Güvenlik Konseyi'ne götürmek sonuç alınmasını engelleyici olacaktır'' dedi. Lavrov, konunun konseye götürülmesinin "durumun gereksiz yere siyasileştirilmesine neden olacağını'' belirterek, "İran yükümlülüklerini ihlal etmiyor ve faaliyetleri nükleer silahların yayılmasını önleme düzenini tehdit etmiyor'' dedi. UAEK'nın Viyana'da devam eden Yönetim Kurulu toplantılarında, İran'ın durumunun BM Güvenlik Konseyi'ne götürülüp götürülmemesi tartışılıyor.




22 Eylül 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED