AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
S A Ğ L I K
Gribe teslim olmayın

Sonbahar ve kış mevsiminde sık görülen sağlık problemlerinin başında gelen gribe karşı aşılanma, en tesirli metot olarak görülüyor

Grip, her çalışan kişi için 3 - 7 gün arasında iş gücü kaybına sebep oluyor. Grip enfeksiyonundan korunmada ise aşılanma en etkili yöntem olarak kabul ediliyor. İnfuenza A, B ve C olarak adlandırılan virüslerin tesiriyle ortaya çıkan grip, sonbahar ve kış mevsiminde en sık görülen sağlık sorunlarından biri olarak kabul ediliyor. İnfluenza A, hem insan hem hayvanlarda hastalık yapabilirken, influenza B ve C sadece insanlarda hastalığa neden oluyor.

Kuluçka dönemi önemli

İnfluenza C enfeksiyonu daha hafif seyrediyor ve büyük salgınlara yol açmıyor. Özellikle 65 yaş üzerindeki kişileri, kronik sağlık sorunları olanları ve çocukları etkileyen gripten korumak için risk grubundaki kişilerin aşılanması öneriliyor. Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün, grip enfeksiyonunun yüksek ateş, adale ağrıları, kuru öksürük, baş ağrısı, titreme, üşüme hissi, gözlerde kızarma, hapşırmayla ortaya çıktığını söylüyor. Grip virüsü alındıktan sonra belirtilerin başlaması için virüsün kuluçka dönemi 1-5 gün sürüyor.

Tetkik yaptırın

Bronşit-zatürre, orta kulak iltihapları, akut sinüzit, solunum zorlukları gibi birçok hastalık, grip enfeksiyonuna bağlı olarak gelişebiliyor. Grip mevsimlerinde ve salgınlar döneminde erişkinlerde görülen enfeksiyonun uzaması halinde dikkatli olmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Koptagel İlgün, "Kişiler, diğer virüs enfeksiyonlarıyla, atipik zatürre, enfeksiyöz mononükleoz gibi hastalıklarla karışmaması için tetkikler yapmaları gerekir. Kişilerin; uzun süren öksürük, ateş, kırıklık, baş ağrısı gibi durumlarda rastgele ilaç kullanmadan doktora gitmeleri gerekmektedir. " şeklinde konuştu. Genç erişkinlerde aşının hastalığı önleme oranının yüzde 70-90 arasında olduğu belirtiliyor. Yaşlılarda aşının hastaneye yatışları yüzde 70, ölüm oranını ise yüzde 85 oranında azalttığı biliniyor. Ancak birçok kişi, yeterince etkili olmadığını düşünerek aşı yaptırmaktan kaçınıyor. Prof. Dr. Koptagel İlgün, bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor: "Aşıya bağlı olarak bildirilen ciddi alerjik reaksiyonların oranı son derece düşüktür. Nadiren çocuklarda aşı sonrası 6-12 saat kadar sürebilen ateş ve vücut ağrıları görülebilir. Grip aşısı 6 aydan büyük olan herkese güvenle yapılabilir."

Nasıl bulaşır?

Virüs, insandan insana öksürük ya da hapşırık sonrası havaya saçılan damlacıklar yoluyla bulaşıyor. Damlacıklar havada 3 gün süreyle kalabiliyor. Mesela, bir odada gripli birisinin öksürmesi, aynı odaya 3 gün sonra giren birisini etkileyebiliyor. Bu yüzden hastalık son derece bulaşıcı özellik taşıyor ve büyük salgınlara yol açabiliyor. Kuzey yarım kürede ekim ayının başından, Nisan ayının ortalarına kadar influenza virüsü görülüyor. En sık salgın yaptığı dönem Aralık ayı ortası ile Mart ayı başları olarak kabul ediliyor.

Kimler aşılanmalı?

Grip aşısı herkese öneriliyor. Prof. Dr. Koptagel İlgün, grip aşısı olması gereken risk grubuyla ilgili şu bilgileri veriyor: "50 - 65 yaş grubu arasındaki insanlar da kuvvetle grip aşısı önerilen gruba dahil edildi. Bu kişilerin büyük çoğunluğunda grip komplikasyonları açısından yüksek risk grubuna sokan en az 1 kronik hastalık bulunuyor. Ayrıca kronik akciğer, kalp ve böbrek hastaları, diyabetik hastalar, ciddi anemisi olanlar, grip sezonunda gebeliğinin ilk 3 ayını bitirmiş olan kadınlar, huzur evlerinde ve sağlık personelinin aşılanmasını öneriyoruz.."

Korunabilirsiniz

Gribe neden olan influenza virüsü son derece bulaşıcı bir virüs olduğu için gripli kişilerden uzak durmak, sağlıklı beslenmek gibi basit tedbirlerle önüne geçilmesi mümkün değil. Prof. Dr.Koptagel İlgün, önemli noktalara dikkat çekiyor: "Sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde vitaminlere altından kalkabileceklerinden çok daha ağır misyonlar yükleniyor.. Vitaminimiz eksik olmasın , ancak vitaminlere güvenerek hem aşılanmayı hem de gerektiğinde ilaç kullanmayı aksatmayalım".


 
Kalbin kadim
dostu spor

Yaş ilerledikçe kalp esnekliğini ve ritmini kaybediyor. Sağlıklı kalbe sahip olmanın çaresi ise düzenli spor yapmak.
Bu kabuğun altında SAĞLIK VAR
Türkiye'nin hemen her bölgesinde yetişebilen, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir gibi mineraller bakımından oldukça zengin olan ceviz, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip.
Sürekli oturmak kemikleri zayıflatıyor
Gün boyu oturarak çalışanların zamanla kemikleri zayıflıyor, kan damarları daralıyor ve kasların şekli bozuluyor.
Baş ağrısı başınızı ağrıtmasın
Kahvenin
fazlası zarar

Kahve içme alışkanlıklarınızı tekrar gözden geçirmelisiniz. Günde bir fincan ya da maksimum iki fincan kahvenin olumsuz bir etkisi olmamasına karşın daha fazla miktarlarda vücuda giren kafein, dolaşım sisteminizin olumsuz etkilenmesine ve uykusuz kalmanıza neden olabilir. Dahası, yüksek miktarlarda kafeinin (günde 10 fincan ya da daha fazla) düşük, erken doğum ya da bebekte gelişme geriliği yaptığına dair bazı çalışmalar bulunmaktadır. Kafein içeren diğer sıvılar (kolalar, çeşitli çaylar) için de aynı öneriler geçerlidir.
Şeker hastaları ayaklara dikkat!
Şeker hastaları; eğer ayaklarınızı sık sık şişme, tırnak batması gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyorsa mutlaka bir uzman yardımı almanız gerekebilir. Şeker hastalığının sıkı takibi ve kontrol altına alınması son derece önemli. Bütün sistemleri etkileyen ilerleyici bir hastalık olan diyabetten en çok etkilenen organlar ise ayaklar. Diyabette ayakların korunabilmesi için hasta eğitimi büyük önem taşıyor. Doğru çorap ve ayakkabının seçilmesi, ayakların sürekli kontrol edilmesi, çıplak ayakla dolaşılmaması hastanın dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor.
22 Eylül 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED