AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
ABD Irak'ı İran'a TESLİM EDİYOR

ABD'nin Irak siyasetinin ülkeyi böldüğünü ifade eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal, "Irak Kuveyt'ten çıkarıldıktan sonra İran'ı Irak'tan uzak tutmak için beraber savaştık. Fakat bugün Irak'ı İran'a hiçbir neden olmadan tamamen teslim ediyoruz" dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, ABD'nin Irak siyasetinin, ülkenin bölünmesini derinleştirdiği gibi ülkeyi tamamen İran'a teslim ettiğini açıkladı.

New York'ta Dış İlişkiler Konseyi'nde konuşan Faysal, Irak'ta insanların birbirlerinden ayrıldığını söyledi. Faysal, "Sünniler hakkında konuştuğunuzda, Şiilerden tamamen ayrıymış gibi değiniyorsunuz" dedi.

Suudi Arabistan'ın 4 hafta içinde referanduma sunulacak Irak anayasasının ülkeyi böleceğini belirten Faysal, böylece Sünni kesimin siyasi haklarından tümüyle mahrum olacağını belirtti. Faysal, "İç savaşa müsaade ederseniz, Irak ebediyen biter" dedi.

Irak'ta iç savaşa izin verilmesi halinde bölge ülkelerinin de ülkeye müdahale edeceğini ifade eden Faysal, İran'ın Güney Irak'a, Türkiye'nin Kuzey Irak'a ve Arap ülkelerin de Sünnilerin bulunduğu bölgeye müdahalede bulunacağını vurguladı.

1991 yılındaki Birinci Körfez Savaşı'nda Suudi Arabistan'ın ABD öncülüğündeki müttefik güçlere Irak'ın Kuveyt'ten çıkarılması için verdiği desteğe işaret eden Faysal, "Irak Kuveyt'ten çıkarıldıktan sonra İran'ı Irak'tan uzak tutmak için beraber savaştık. Fakat bugün Irak'ı İran'a hiçbir neden olmadan tamamen teslim ediyoruz" dedi.

İran'dan Rumsfeld'e cevap

İran, Irak'ın güneyinde son günlerde yaşanan olaylarla bağlantısı olmadığını belirterek, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in bu yöndeki iddialarını "temelsiz ve hayal ürünü" olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi, IRNA'ya yaptığı açıklamada, "Son zamanlarda çıkan haberler temelsiz ve hayal ürünüdür. Bu haberler, işgalci güçlerin Irak'ta güvenliği sağlama konusundaki yetersizliklerini kapatmak için ortalıkta dolaşmaktadır. İran, güvenliğin oluşması için daima yapıcı bir rol oynadı" dedi.

  • DIŞ HABERLER SERVİSİ

    Rumsfeld: İran Irak'ta rolüne güvenmesin

    ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, önceki gün, "İran'ın Güney Irak'taki rolüne güvenmemesi gerektiğini ve çoğunluğu oluşturan Şiilerle aktif ilişkisinin faydalı olmadığını" söylemişti. Rumsfeld'in açıklaması, İngiliz güçlerinin, Irak polisi tarafından gözaltına alınan 2 İngiliz askeri kurtarmak için polis karakoluna baskın düzenlemesinden sonra geldi. 2 asker daha sonra Şii milisleri tarafından bir evde rehin alınmış olarak bulundu. Asefi, Irak'ta barış, istikrar ve demokrasinin sağlanması için işgalcilerin çekilip, Iraklıların kendi kendilerini yönetmesine imkan vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.



  • 22 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED