AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Doğan'la Ciner yarıştı, CGS kazandı

Medya devlerinin ilk çekişmesi Süper FM'de gerçekleşti. Radyo, 33,1 milyon dolarlık rekor fiyatla Kanadalı CanWest ile Turkcom ortaklığındaki CGS'nin oldu.

  • FATMA ÇİFTÇİ / İSTANBUL
    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesindeki Star Medya Grubu şirketlerinin satışına başlandı. 7 radyo, 2 televizyon kanalı ve bir gazeteden oluşan Uzan medya şirketlerinin ilki Süper FM, 33 milyon 100 bin dolara CGS Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Tic.A.Ş.'nin oldu. Bu rekor teklif, 18,5 milyon dolarlık muhammen bedelin 14,6 milyon dolar, açılışın da bir buçuk kat üzerinde gerçekleşirken, sıradaki Star Medya Grubu şirketleri ihalelerinin de çok çekişmeli geçeceğinin göstergesi oldu.

    İhaleyi kazanan GGS'nin yüzde 75'i Turkcom'a, yüzde 25'i Kanadalı medya devi CanWest'e ait. CanWest Global Communications, ödemenin satın alma işleminin tamamlanması sırasında peşin ödeneceğini açıklarken, satışın 90 gün içinde tamamlanmasını beklediklerini açıkladı. Türkiye'de medya sektöründe yabancılara getirilen yüzde 25 oranındaki sınırlamanın değişmesi halinde, CanWest, Süper FM'deki payını yüzde 75'e kadar çıkarmayı hedefliyor.

    İhaleye üç şirket katıldı

    Türkiye'nin en çok dinlenilen radyo kanalından biri olan Süper FM, TMSF'nin Esentepe'deki merkezinde TMSF Başkan Yardımcısı Mehmet Çalışkan başkanlığındaki ihalede, 18 milyon 500 bin dolar muhammen bedelle satışa çıkarıldı. Super FM ihalesi için idari belgelerini teslim eden 4 kuruluş arasında yer alan Ömer Karacan'ın kurduğu 2 Numara Radyo ve Televizyon Yayıncılık A.Ş., yapılan inceleme sonucu, belgelerindeki eksiklikler nedeniyle ihaleye katılamadı.

    İhaleye Aydın Doğan'ın şirketi Işıl Televizyon Yayıncılığı Tic. A.Ş., Turgay Ciner'in sahibi olduğu Ciner Televizyon ve Radyo Yayıncılık A.Ş. ve Mehmet Kutman'ın danışmanlığını yaptığı Turkcom ile Kanadalı medya devi CanWest'in ortak şirketi CGS Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Tic. A.Ş. katıldı.

    Doğan-Ciner çekişti

    Teklif zarflarında en yüksek teklifi 13 milyon 250 bin dolarla CGS şirketi verirken, açık artırma bu rakamla başladı. Doğan Grubu ile Ciner Grubu, 25 milyon dolar seviyesine kadar çekişti. Bu seviyede Doğan ihaleden çekilirken, kalan iki şirket arasındaki zorlu çekişme 33 milyon 100 milyon dolarda noktalandı. Bu rakamı veren CGS Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Ticaret A.Ş., Super FM'in yeni sahibi oldu.

    İsrail medyasında da etkin

    CGS'nin yüzde 25 ortağı olan Kanadalı medya devi CanWest Global Comunications, Kanada'da 12 gazete ve birçok medya şirketinin de sahibi. Şirketin İsrail'de de büyük ortaklıkları var. Örneğin Jarusalem Post'un yüzde 50'si bu şirketin. CanWest Global'in CEO'su Leonard Asper, Türkiye'de Süper FM ihalesiyle ilgili olarak, "Avrupa Birliği yolundaki Türkiye'yi çok önemli bir potansiyel pazar olarak görüyoruz" açıklamasını yaptı.

    CGS'nin arkasında Kutman var

    CGS Televizyon ve Radyo Yayıncılığı şirketinin ortaklığında yüzde 25 oranında Kanada'nın medya devi CanWest Global Comunications'ın payı var. Yüzde 75'lik oran ise Turkcom şirketine ait. Turkcom İletişim Hizmetleri Anonim Şirketi'nin danışmanlığını Global Yatırım Holding yapıyor. Mehmet Kutman'ın şirketi Global Yatırım Holding, bir finans şirketi olduğu için teklif sunamıyor. Bu nedenle Global'in yöneticilerinden Serdar Kırmaz, Ahmet Levent Çelepçi ve Gregory Michael Kiez'in ortak olduğu şirketler, Star Medya ihalelerine giriyor. Bu ortaklar, radyolara olan ilgisini Haliç Televizyon ve Radyo, Pasifik Televizyon ve Radyo ve Galata Televizyon Radyo aracılığıyla gösteriyor. Şirket, Star TV'ye de talip.

    Metro FM ihalesi bugün

    TMSF, bugün Metro FM için ihale yapacak. Metro FM taliplerinden, Popüler Televizyon ve Radyo İşletmeciliği A.Ş., Merkez Radyo İşletmeciliği A.Ş., Pasifik Televizyon ve Radyo İşletmeciliği A.Ş. ve 3 Numara Radyo ve Televizyon Yayıncılık A.Ş. belgelerini teslim etti. Süper FM ile başlayan TMSF'nin Star Medya Grubu satışları, 6 Ekim'de Star Gazetesi'nin satışıyla sona erecek. İhaleler Metro FM için bugün, Joy FM ve Joy Türk FM için 23 Eylül'de, Star TV için 26 Eylül'de, Rock FM ve Radyo Alaturka için 27 Eylül'de, Kral TV için 30 Eylül'de, Kral FM için 3 Ekim'de ve Star Gazetesi için 6 Ekim'de gerçekleştirilecek. Star TV 155 milyon dolar, Kral TV 45 milyon dolar, Star Gazetesi 19 milyon 500 bin dolar, Metro FM 15 milyon 500 bin dolar muhammen bedele sahip bulunuyor.

    Çalışkan: Çimento ve Telsim'de de iyi fiyat bekliyoruz

    Super FM'in ulusal, karasal frekans ve kanal kullanım hakkı, verici ve ekipmanları, teknik ekipman ve yayın donatımı, internet alan adı, arşiv ile bu mal, hak ve varlıkların satışa çıkarıldığı ihale, Fon Kurulu'nun onayıyla sonuçlandırılacak. İhale sonrasında kısa bir açıklama yapan İhale Komisyon

    Başkanı Mehmet Çalışkan, hem katılımcılar hem de TMSF'nin çok emek harcadığını, emeğin boşa gitmediğinin görüldüğünü söyledi. Çalışkan, ''Hayırlı olsun. Bundan sonra süreç işleyecek. Süper FM'den sonra, çimento ve Telsim'de de yine böyle canlı bir katılım ve iyi fiyatlar bekliyoruz'' dedi.



  • 22 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED