AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Telafer içimizi yaktı

Telafer'den dönen Kızılay ekibi izlenimlerini gözyaşları içinde anlattı: Türkmenler perişan durumda. Evleri yıkılmış. Suları yiyecekleri, elektrikleri yok. Onlara hep beraber sahip çıkmalıyız.

ABD operasyonlarından zarar gören Türkmenlere yardım malzemesi dağıtmak için Telafer'e giden Kızılay ekibi Ankara'ya döndü. Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali ve aileleri tarafından karşılanan Kızılay ekibi mutluluğu ve hüznü birarada yaşadı. Türkmenlerin yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamayan Hasan Çekiç adlı Kızılay personeli, "Türkmenler gerçekten zor durumda. Sahipsizler ve Türkiye'den destek bekliyorlar" dedi.

Konuşması sırasında duygulanan ve sık sık yutkunan Küçükali "Irak'taki sefer bizleri insanlık adına çok zorladı. Bu yüzden arkadaşlarım ve ben konuşurken yutkunuyoruz. Türkmenlere hep beraber sahip çıkmalıyız" dedi. Cenevre Sözleşmesi'ne imza atan ülkelere "Ey insanlık, imzana sahip çık ve bu insanlık ayıbını durdur!" çağrısında bulunan Küçükali, Kızılay'ın Telafer'den zorla çıkarıldığına ilişkin haberlere, "Irak'tan zorla çıkarılmadık. Yardım malzemelerimizi dağıttıktan sonra çıktık" diye tepki gösterdi.

Yardımı engellemeye çalıştılar

Küçükali, gazetecilerin 'yardım malzemelerinin yağmalanmasıyla sonuçlanan olayların' nedenini sorması üzerine ilginç bir yorum yaptı. Birtakım provokasyonlar sonucu bazı kişilerin depolarda bulunan yardım malzemelerini yağmaladığını anlatan Küçükali, "Ama bizim verdiğimiz malzemeler yağmalanmadı. Orada yardım malzemelerini dağıtmamızı engellemek için bilerek böyle bir oyun oynandı. Malzemeleri başka bir yerde dağıtmamızı istediler. Biz ise malzemeleri hedef koyduğumuz yerde, Telafer'de dağıttık" diye konuştu.

Kızılay ekibinin haberleşme cihazlarına el konduğunu belirten Küçükali, "Haberleşme cihazlarının hepsine el kondu. Yaptığımız girişimler sonucu sabaha karşı kriz çözüldü ve malzemeler geri dağıtıldı. Bir provokasyon olduğu belli" dedi.

ÖLÜM KALIM SAVAŞI VERİLİYOR

Metin Yaman (Ekip başkanı): Çadırkente gidince çok coşkulu bir biçimde karşılandık. Türkmenler bayraklarımızı alıp dalgalandırdı. Sanırım bu görüntüden rahatsız olanlar oldu. O bayrakları indirmeye hiç kimsenin gücü yetmez.

Ramazan Topuz (şöför): İnsanlar çölün ortasında çadırların içinde yaşamaya çalışıyor. Operasyonlarda evleri yıkılmış, perişan durumdalar. Yiyecekleri, sterilize suları, elektrikleri yok. Bizim konvoyu görünce araçlarda asılı bayrakları alıp 'Türkiye, Türkiye' sloganları attılar. Bu sevgi gösterisi karşısında hepimiz ağladık.

Hasan Bal (Şoför): Çok zor durumdalar. Beni en çok çocukların durumu üzdü

Ramazan Akar (Şoför): Yardım malzemelerini ulaştırmaktan dolayı çok mutluyuz. Türkmenler evlerinden uzaktalar, çadırkentte kalıyorlar. İnsanca yaşayabilecek bir ortamları yok.

EVLERİNDEN GERİYE HARABE KALDI

Irak ve ABD askerlerinin 10 gün önce başlattığı Telafer saldırısı dün sona erdi. 150'den fazla kişinin öldürüldüğü, yaklaşık 450 şüphelinin de gözaltına alındığı saldırılar, kentte büyük yıkıma yol açtı. Irak ordusu, Telafer'de durumun kontrol altına alındığını açıklarken, kenti terketmek zorunda kalan binlerce kişi ise geri dönüyor. Kontrollerden geçtikten sonra kente girenler büyük hasar görmüş binalar ve moloz yığınına dönmüş sokaklarla karşılaşıyor. ABD uçaklarının veya tanklarının bombardımanında evleri yerle bir olanlar, enkaz altında işe yarar birşeyler bulmaya çalışıyor. Kentte ise hâlâ yiyecek ve içme suyu sıkıntısı çekiliyor.

  • TELAFER



  • 22 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED