AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Şimdi kampüslü olduk

Üniversitelerden sonra ilk ve ortaöğretimde de kampüs sistemine geçiliyor. Ortak sosyal kullanım alanlarının da içerisinde bulunacağı kampüsler için dört ilde inşaatlar başladı. Bakanlık İstanbul ve Ankara'da arsa arıyor.

  • YAKUP BULUT / ANKARA
    Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilk ve orta eğitimde "kampüs" sistemine geçiyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni inşa edilecek okulları kampüs sistemine göre yapmayı planladıklarını belirterek, "Çocuk kampüse anaokulunda girecek, üniversiteye gidinceye kadar eğitimini aldığı adres burası olacak. Öğrenci kampüste tüm imkanları bulacak ve bunlara çok kolay ulaşacak" diye konuştu.

    Maliyet düşecek

    Anaokulundan liseye tüm okulların bir bahçede toplanmasının çok avantajları olduğunu kaydeden Çelik, "Hepsi bir bahçede olmalı. Hepsinin ortak kullandığı spor salonu, kültürel amaçlı salonu, tesisleri olmalı. Yoksa her okula ayrı sosyal tesis yapacak olsak bunların maliyetini karşılamak mümkün değil" dedi. Servis araçlarının şehrin içine doğru değil de dışındaki kampüslere doğru akacağına da dikkat çeken Bakan Çelik, "Böylece servis kirliliği de sona erecek" dedi. Çelik kampüsteki spor salonları ile çok amaçlı salonlarının öğrencilerin kullanımı dışında kiraya da verilerek, gelir sağlanabileceğini belirtti.

    Merkezdeki okullar satılacak

    Okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısında hedeflenenin 30 öğrenci olduğunu kaydeden Bakan Çelik, "30 kişiden fazla mevcudu olan sınıflardan kurtulmak için 90 bin yeni dersliğe ihtiyacımız var. 2,5 yılda 60 bin derslik yaptık, 3 veya 3,5 yılda bu 90 bin dersliği de yaparız" dedi. Çelik, Ankara Kızılay'daki bir okulu örnek göstererek şöyle konuştu: "Kızılay'daki bir okulu ziyaret ettim. Eryaman'dan, Yenimahalle'den öğrenci gidiyor. Dolayısıyla çok kalabalık, yoğun talep olan bir okul. Yeniden yapılandıracağımız kayıt sisteminde mahallesi dışında okula öğrenci alımını yasaklayarak ve kampüslere öğrencileri çekerek bu okula talebi azaltacağız. Böylece bu binaları satarak değerlendirme şansımız da ortaya çıkacak."

    Öğrenci tinerciden kurtulacak

    Anaokulu, ilköğretim okulu, lise, meslek lisesi, Anadolu ve fen lisesinin yer aldığı kampüslerin bünyesinde tüm öğrencilerin ortak kullanacağı kütüphane, internet kullanımlı bilgisayar laboratuvarları, videolu ve bilgisayarlı konferans odası, restoran, kısa süreli kullanıma açık misafir odası, öğrenci evi, futbol ve basketbol sahası, araba ve bisiklet için park alanı ve yüzme havuzu bulunacak. Bakanlık 8-10 bin kapasiteli kampüslerle, öğrencileri hapçı, gaspçı ve tinercilerden de uzak tutmayı hedefleyecek.

    Dört ilde başladı

    Kampüs şeklindeki ilk okullar Osmaniye, Bursa ve Eskişehir'de yapılıyor. Kampüs sahibi olacak dördüncü il ise Sakarya oldu. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından "il incelemesi" gerçekleştirilen Sakarya'da kampüs arsası üzerinde inşaat çalışmaları başlatıldı. Bakan Çelik İstanbul ve Ankara Milli Eğitim Müdürlerine de sistemi devreye sokmaları için talimat verdi. Altyapısı yeni şekillenen illerde sisteme geçiş hızlı olurken, Ankara ve İstanbul'da şehrin kenar semtlerinde arsa arayışına girildi.

    Dünyanın en büyük okul kampusu Ankara'da

    Okulların üniversiteler gibi kampüs şeklinde yapılması Avrupa ve ABD'de yeni yayılan bir uygulama. Türkiye'de ise bakanlıktan önce özel okullar kampüs sistemine geçti. İlk kampüsü yapan TED Ankara Koleji Vakfı Ankara İncek'de dünyanın en büyük okul kampüsünü inşa etti. İncek Kampüsü 309 bin metrekare alan üzerine 141 bin metrekare kapalı alandan oluşuyor. Öğrencilere cep sinemasından, fitness salonlarına kadar çeşitli imkanlar sunuluyor.



  • 22 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED