AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

Matematik bölümü 'tıp'ı tahtından indirdi
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Eğitim Fakültesi Matematik Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Şenay, matematik öğretmenliği bölümünün, ÖSS'de en yüksek puanla kazanılan bölümler arasında kabul edilen Tıp Fakültesi'nin taban puanını geride bıraktığını söyledi. Prof. Dr. Şenay, "SÜ Meram Tıp Fakültesi bu yıl ÖSS'den 359 ile 371 arası fen puanı alan öğrencileri kabul etti. SÜ Matematik Öğretmenliği Bölümü'ne ise 362 ve 372 aralığında fen puanı alan öğrenciler girebildi. Yani, matematik öğretmenliği bölümü, ÖSS'de en yüksek puanla kazanılan bölümlerden kabul edilen tıp fakültesinin taban puanını geride bıraktı. Bu durum, SÜ dışındaki üniversitelerde benzer şekillerde gerçekleşti" dedi. Konya-Karaman Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ömer Karahan ise matematik öğretmenliğine olan yoğun talebin Tıp Fakültesi'nin öneminin azaldığı anlamına gelmeyeceğini söyledi.

 OMÜ, saati 5 YTL'ye 'hasta' çalıştıracak
Ondokuzmayıs Üniversitesi(OMÜ) Tıp Fakültesi'nde öğrencilerinin hastalarla daha kolay iletişim kurabilmelerini sağlamak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında saati 5 YTL'den "hasta rolü yapacak" kişiler aranıyor. Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) adı verilen proje kapsamında bir Klinik Beceri Laboratuvarı kurulurken, burada doktor adaylarına tedavi sürecinde karşılaşacakları durumlarla ilgili pratik bilgi veriliyor. Çalışmaların belirli aşamasında "hasta rolü" yapan kişilerle doğrudan muhatap olan öğrencilerin bire bir yaşadıkları olaylar karşısında hem teorik bilgilerini test etme imkanı bulmaları, hem de hasta doktor ilişkilerinde eksikliklerini ortaya çıkarmak amaçlanırken, hasta rolü yapacaklara duyulan ihtiyaç nedeniyle de ücret karşılığı bu işi üstlenecek kişiler aranmaya başlandı. Dr. Alper Büyükakkuş, "Hasta rolü yapacak vatandaşlar mesai saati içinde çalışacaklar ve saatine 5 YTL ücret ödeyeceğiz" dedi.

 'Lakap' çocuğu okula küstürür
İlköğretime devam eden öğrencilerin birbirleriyle alay etmek amacıyla taktığı lakapların okuldan uzaklaşmaya neden olduğu bildirildi. Çukurova Üniversitesi, Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Yurtal, ilkokul çağındaki çocukların birbirleriyle alay etmek amacıyla veya arkadaşını küçük düşürmek için yaygın şekilde takılan lakapların öğrenciyi olumsuz etkilediğini söyledi. Yurtal, sınıf ortamında hoş olmayan isimlerle hitap edilen öğrencilerin derslerinde başarısız olduklarını ifade ederek, "Bu çocuklarda öfke, sıkıntı, utanma gibi olumsuz duygular ortaya çıkar" dedi. Takılan isimlerin öğrencilerin ekonomik yapısına, cinsiyetine, dini inancına, ten rengine, fiziksel özelliklerine, adına ve soyadına göre değiştiğini vurgulayan Yurtal, özellikle 3, 4, 5 ve 6'ncı sınıf öğrencilerinin kendilerine lakap takılması durumunda okula küstüğünü kaydetti. Yurtal, lakap takılan çocuğun gelecekteki sosyal yaşamının da bozulabileceğine dikkati çekerek, "Çocukluk dönemini mutsuz geçirenler gelecek yıllarda psikolojik sorunlarla karşılaşabileceği için sorunlarını şiddetle çözme eğilimi içine girerler" uyarısında bulundu.

 Uykusunu Bakan bile bozamadı
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, dün memleketi Van'da bazı okulların açılışını yaptı, bazı okullarda da incelemelerde bulundu. Çaldıran İlçesi'nde Vanlı işadamı Fettah Tamince tarafından yaptırılan 20 derslikli Zahide M. Salih Tamince Lisesi ile Hafsa Hatun Kız Pansiyonlu İlköğretim Yatılı Okulu'nun açılışını yapan Çelik, Van İstasyon İköğretim Okulu'nu da ziyaret etti. Bu sırada bir öğrencinin sırasının üzerinde uyuya kalması dikkati çekti. Minik öğrenci, bakanın gelmesi nedeniyle yaşanan gürültüye rağmen uykusuna devam etti.

  • VAN (A.A)

     Bir derslikte beş sınıf
    Doğu Anadolu Bölgesi'nde bazı köylerde birleştirilmiş sınıflarda, 5 sınıfa birden eğitim veriliyor. Ardahan'a 17 kilometre uzaklıkta Çetinsu Köyü'nde de birleştirilmiş sınıflarda ilköğretim okulu öğrencilerine eğitim verilmeye çalışılıyor. Beş sınıf öğrencilerinin tek derslikte eğitim gördüğü köy ilköğretim okulunda görevli öğretmen Yeliz Akbaş, öğrencilerine en iyi eğitimi verebilme çabası içinde. Yüzü aşkın birleştirilmiş sınıfın bulunduğu Ardahan'da, öğretmenler eğitim vermekte güçlük çekiyor. Ancak, köylerde yaşanan göç olgusunun birleştirilmiş sınıfları zorunlu kıldığı vurgulanıyor. Çetinsu Köyü İlköğretim Okulu'ndaki birleştirilmiş sınıfta 5. sınıf öğrenci sayısı 6 iken, 4. sınıftan 6, 3. sınıftan 5, 2. sınıftan 10, 1. sınıftan 8 olmak üzere toplam 35 öğrenci aynı sınıfta eğitim görüyor.

     Baydemir: Şiddet yaşantımızdan çıksın
    Brüksel'den dönüşünde Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın açıklaması yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konferansta, Türkiye'nin AB perspektifinin ne olması gerektiği, Türkiye'nin Kürt sorununun aşılması konusunda nasıl tutum takınması gerektiğine dair düşüncelerini paylaştığını söyledi. Baydemir, dün bir gazetede yer alan "Demokratik siyaset kanallarının tıkanması halinde siyasetin dili şiddet olur'' sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Gelecekten hepimizin kaygı duyması lazım. Şiddetin Türkiye insanının yaşamından çıkması için tedbirler almamız gerekiyor" diye konuştu.

  • SIRRI BIYIK/ İSTANBUL

     Danimarka Roj TV'yi kapatmıyor
    Danimarka Radyo Televizyon Üst Kurulu, Türkiye'nin PKK yanlısı Roj TV'nin yayın izninin iptal edilmesi talebini, geri çevirdi. Gerekçe, Roj TV'nin Danimarka yasalarını ihlal etmemesi. Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği, Roj TV'nin kapatılması için Danimarka'nın radyo televizyon üst kuruluna başvuruda bulundu. Ancak bu talep reddedildi. Gerekçe, Roj TV'nin Danimarka yasalarını ihlal etmemesi.Kurulun yaptığı ilk incelemenin ardından ise Roj TV'nin Danimarka Radyo ve Televizyon Yasası'nı ihlal etmediği, bu nedenle de yayın izninin iptal edilmeyeceği bildirildi.

  • KOPENGAG

     PKK, sözde eylemsizlik sürecini 3 Ekim'e uzattı
    Terör örgütü PKK, 20 Ağustos-20 Eylül 2005 tarihleri arasında aldığı sözde eylemsizlik kararını 3 Ekim'e kadar uzattığını açıkladı. Terör örgütü PKK, 19 Ağustos'ta Brüksel'den yazılı bir açıklama yaparak, eylemsizlik kararı aldığını açıklamıştı. Bu kararın 'barış ve demokratik çözüm yolunun açılmasına imkan sağlamak' için alındığını söyleyen terör örgütü, 1 ay boyunca aktif savunmadan pasif savunma pozisyonuna geçeceğini ilan etmişti. PKK dün internet ortamında yayınladığı açıklamayla sözde eylemsizlik kararını 3 Ekim'e kadar uzattığını duyurdu.

  • DİYARBAKIR (İHA)

     Hollandalı meslektaşından Orgeneral Özkök'e ziyaret
    Hollanda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dick L. Berlijn, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ü ziyaret etti. Orgeneral Özkök'ün resmi davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Orgeneral Berlijn, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na gelişinde askeri törenle karşılandı. Orgeneral Berlijn, Genelkurmay Özel Defteri'ni imzalamasının ardından Orgeneral Özkök'ün makamına geçti. İki komutan arasındaki görüşme, basına kapılı gerçekleşti.

  • ANKARA (A.A)

     Samandıra'da okul yardımı
    İstanbul Samandıra Belediyesi ihtiyaç sahibi öğrencilere giyim ve kırtasiye yardımı yaptı. Samandıra Belediye Başkanı Yusuf Büyük, 2 bin 32 öğrenciye takım elbise, ayakkabı, çanta ve önlük yardımı yaptı. Yardımların devam ettilileceğini belirten Büyük, "Dar gelirli vatandaşları- mıza yiyecek ve giyecek yardımı yapıyoruz. Ayrıca ihtiyaç sahibi öğrencilere elbise, ayakkabı, gömlek, önlük ve çanta yardımı yaptık"" dedi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ

     Hasta çocuğa palyaço doktor
    Hastanede yatan çocuk hastaların ve ailelerinin rutin ziyaret günlerinde sabırsızlıkla bekledikleri palyaço doktorlara daha çabuk kavuşmaları için Theodora Çocuk Hizmetleri Vakfı ve İDO ortak çalışma başlattı. Gösteri sanatçılarından oluşan 'Palyaço doktor'ların deniz ulaşımını İDO üstlendi. 'Palyaço doktorlar'ın İstanbul içnde deniz otobüsüyle seyahatlerinden ücret alınmayacak.

     Türkiye'nin ilk yaşlı hastanesi
    Türkiye'nin ilk yaşlı tedavi merkezi (Geriatri) yarın hizmete giriyor. Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, tıp dilinde 'yaşlı tıbbı' anlamına gelen Geriatri Hastanesi'nde, yaşlıların hayatlarının geri kalanını sağlıklı sürdürmesi ve yaşlılık dönemi hastalıklarının tedavi edildiği merkez olduğunu söyledi. Geriatri Merkezi'nde, 65 yaşın üzerinde, Bakırköy'de oturanlar kalabilecek.

     Şehit aileleri tepkili: Semra Hanım özür dilesin
    Ata Türk'ün annesi Semra Türk'ün "Ben asker kızıyım. Her gün şehit veriliyor. Benim oğlum da şehit oldu" sözlerine şehit ailelerinden tepkiler sürüyor. Türkiye Harp Malülü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Denizli Şube Başkanı Emin Öztürk, Semra Hanım'ın tüm şehit ailelerinden özür dilemesini beklediklerini söyledi. Bir gruph şehit annesi, dün Hürriyet gazetesi önünde protesto gösterisi yaptı. Şehit anneleri adına konuşan Pakize Alp Akbaba, otel odasında ölü bulunan Ata Türk'e ilişkin haberlerin "Doğan Grubu gazete ve televizyonlarında geniş şekilde yer aldığını. Buna karşılık şehit haberlerine çok az yer verildiğini" öne sürdü.

     Küçük çocuğu Allah korudu
    Antalya'da Üçgen Mahallesi 107 Sokak'ta bir apartmanda boyacılık yapan babasına yardım etmeye giden 10 yaşındaki M.E., boyaları asansörle üst kata çıkarmak istedi. Daha önce hiç asansöre binmediği öğrenilen küçük M.E., asansörle oynayınca kolu duvar ile asansör kabini arasına sıkıştı. M.E.'nin çığlıklarını duyan baba, tornavida ve levyeyle sıkıştığı yerden çıkartmak için yaklaşık yarım saat uğraştı ancak başaramadı. Bunun üzerine gelen itfaiye ekipleri M.'yi sıkıştığı yerden çıkarttı. (İHA)

     İstanbul'da sağanak çileye dönüştü
    İstanbul'u akşam saatlerinde etkisi altına alan sağanak yağış, kazaları da beraberinde getirdi. Etkili olan yağışla birlikte çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana geldi. Yağış nedeniyle yol görüşünün 15 metreye kadar düşmesi sürücüleri olumsuz etkiledi. İstanbul'un bir çok bölgesinde maddi hasarlı trafik kazaları meydana geldi. Trafik kazaları yoğunlaşırken, polis ekipleri art arda gelen trafik kazalarına yetişmekte zorlandı.

  • İSTANBUL (İHA)

     Van'da operasyon: 3 terörist öldürüldü
    Van'da terör örgütüne yönelik operasyonda 3 terörist ölü ele geçirildi. Kent merkezinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarını sürdüren Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, dün gece saat 22.45 sıralarında Hacıbekir Mahalllesi Doğu Caddesi'nde teröristlerce sıcak temas sağladı. Çatışmada, 3 terörist ölü, iki terörist de yaralı olarak ele geçirildi.

  • VAN

     Gazeteci Vedat Çelikbaş'a saldırı
    Mersin'de önceki akşam evine gitmek için ilçenin Bulvar Caddesi Saçkan Kavşağı'ndaki otobüs durağında bekleyen Gazeteci Vedat Çelikbaş'a, tanımadığı 3 kişi saldırdı. Çelikbaş, hafif yaralandı. Anamur polisi, şüphelilerden birini birkaç saat sonra yakaladı. Olayın azmettirme olduğunu düşünen polis, çok sayıda kişinin ifadesine başvurdu. Çelikbaş, saldırganları tanımadığını söyledi. Çelikbaş'ın basın danışmanlığını yaptığı SHP Genel Başkan Yardımcısı Ersoy Bulut ile Mersin Gazeteciler Cemiyeti saldırıyı kınadı.



  • 22 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED