AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
PKK'ya müdahale 'zaman meselesi'

ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın, Dışişleri Bakanı Gül'e, terör örgütü PKK'ya ABD müdahalesinin, "bir ilke değil, zamanlama meselesi" olduğunu söylediği öğrenildi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmesi sırasında, terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığına müdahale konusunun "bir ilke değil zamanlama meselesi" olduğunu söylediği öğrenildi. Türk diplomatik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Gül-Rice buluşmasına ağırlıklı olarak Irak, PKK ve Kıbrıs konuları damgasını vurdu.

Bakan Gül, görüşmede Irak, Afganistan, Ortadoğu, Kafkaslar, Ermeni-Azeri ihtilafı, terörizm, Kıbrıs sorunu, Orta Asya, Balkanlar ve Avrupa Birliği konularında Türkiye'nin görüşlerini dile getirdi. Rice'ın PKK'nın Irak'taki varlığı konusunda Türkiye'nin yaklaşımını paylaştıklarını belirterek, örgüte karşı harekete geçme konusunda kararlı olduklarını ifade ettiği öğrenildi.

Uygun zaman bekleniyor

Diplomatik kaynaklara göre Rice, PKK'nın Irak'taki varlığına karşı harekete geçmenin "bir ilke değil zamanlama meselesi" olduğuna vurgu yaparak, ABD'nin uygun bir zamanda terör örgütüne karşı harekete geçeceğinin sinyalini verdi. Bakan Gül'ün, görüşmenin başında özellikle ikili ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası meseleler konusunda Türkiye'nin görüşlerini içeren çok geniş kapsamlı bir sunuş yaptığını belirten kaynaklar, görüşmede ikili ilişkilerde ne tür bir mesafe alındığına dair gelişmelerin de gözden geçirildiğini belirttiler.

Irak'ta takvim nasıl işleyecek

Kaynaklar, her iki tarafın kapsamlı bir ortaklık ve ittifak ilişkisi içinde olduğu tespitinin yapıldığını ve birbirine güvenle baktığının vurgulandığını kaydettiler. Görüşmede, Irak konusu üzerinde özellikle geniş kapsamlı olarak durulduğunu belirten diplomatik kaynaklar, Irak'taki güvenlik meselesi, anayasa süreci ve bundan sonraki takvimin nasıl işleyeceği üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydettiler.

Kerkük, PKK ve Telafer gibi hassasiyet taşıyan bazı konuların da gündeme geldiğini belirten kaynaklar, bu konulardaki görüşlerin karşılıklı olarak birçok alanda örtüştüğünün görüldüğünü ifade ettiler.

Kıbrıs'ta yeni adımlar atılacak

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Dışişleri BakanI Abdullah Gül, AB bağlamında Kıbrıs konusunun da gündeme geldiği görüşmede, daha çok AB'de devam eden üyelik süreci ve son gelişmeler hakkında bilgi verdi. ABD tarafı ise AB konusunda baştan beri Türkiye'ye destek verdiklerini ve bundan sonra da bu desteği devam ettireceklerini ifade ettiler. KKTC üzerindeki ambargo ve izolasyonun kaldırılması konusunda ABD'nin atmaya gayret ettiği adımlar gözden geçirilirken, bunlara ilaveten neler yapılabileceğinin gözden geçirildiği öğrenildi. ABD tarafının, izolasyonun kaldırılması konusunda yeni adımlar atmayı düşündüğü de aynı kaynaklar tarafından dile getirildi. Rice'ın, Türk yetkililerin verdiği bilgilerden ve son dönemde izlenen politikalardan duyduğu memnuniyeti ifade ettiğini belirten kaynaklar, ABD'nin birçok konuda Türkiye'yi bugün daha iyi anlayabildiğinin tespit edildiğini kaydettiler.

ABD, Türkiye'yi iyi anladı

Bakan Gül'e görüşmede Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ertuğrul Apakan, Başbakan Erdoğan'ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Büyükelçi Osman Korutürk, Büyükelçi Gürcan Türkoğlu, Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi Başkanı Büyükelçi Oğuz Çelikkol refekat ederken, Rice ile birlikte toplantıya Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Bakan Yardımcısı Dan Freid katıldı.

Gül'den AB deklarasyonu tepkisi

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, New York'ta AB'nin Kıbrıs deklarasyonu konusundaki gelişmeleri telefon diplomasisi ile yakından takip etti. Bakan Abdullah Gül'ün, deklarasyon konusundaki memnuniyetsizliğinin bir ifadesi olarak ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın, NATO ve AB dışişleri bakanları onuruna verdiği resepsiyona katılmadığı öğrenildi.



22 Eylül 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED