AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Türkiye'yi uçurumdan ancak
başkanlık sistemi kurtarabilir'

Zülfü Livaneli, CHP'nin şiddetle karşı çıktığı 'başkanlık sistemi'nin Türkiye'yi uçurumdan kurtaracağını söyledi. Türkçü, Kürtçü ve dinci ayrışmadan endişe ettiğini söyleyen Livaneli, "CHP ne yazık ki MHP'lileşiyor" dedi.

  • ÖZGÜR AKBAŞ / ANKARA
    "Türkiye'yi uçurumdan kurtaracak tek yol başkanlık sistemidir." Bu sözler ünlü sanatçı, bağımsız milletvekili Zülfü Livaneli'ye ait. Livaneli, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, şimdiye kadar hiçbir sosyal demokratın desteklemediği başkanlık sistemini savundu. "Türkçü, Kürtçü, dinci" ayrışmadan endişe ettiğini söyleyen Livaneli, "CHP de, ne yazık ki MHP'lileşiyor" dedi.

    Yaşanan sorunların siyasi partiler ve Seçim Kanunu'nun değiştirilmesiyle giderileceğini belirten Livaneli, "Mutlaka iki turlu seçim olmalı, iki turlu seçim ile Türkiye için başkanlık ya da yarı başkanlık sisteminin çok daha iyi olacağı düşüncesindeyim" diye konuştu.

    'Solun hesabı yanlış'

    CHP'nin başkanlık sistemine karşı çıktığı hatırlatıldığında ise Livaneli, "Sosyal demokratlar iki turlu seçimin, sol partilere iktidar yolunu kapatacağını düşünürler. Türk seçmenin çoğunluğunun sağcı olduğu tahminiyle yola çıkarak, iki turlu seçimlerde seçmenin sol partiler yerine sağ partilere kayacağını hesaplarlar. Bu hesap bence doğru değil" dedi. Türkiye'yi kurtaracak reçeteyi de açıklayan Livaneli, "Reçete içimizden çıkacak" dedi ve sivil toplum örgütlerine çağrıda bulundu. Livaneli, "Genel başkan sultasının sona erdiği dönemde Türkiye düzlüğe çıkacaktır. Başkanlık sisteminin bir an önce hayata geçirilmesi gerekir" dedi.

    'İç çatışma korkusu var'

    Halkın içindeki her eğilime, demokratik biçimde kendisini ifade etme izni verilmesi gerektiğini belirten Livaneli, "Demokratik ifade yollarını tıkadığınız zaman, iş gidiyor silaha, gösteriye, Meclis dışına kayıyor. Çok kısa zaman sonra Türkiye'de bir içsavaş çıkmasından endişe ediyorum" dedi. Yeni parti ile ilgili soruya ise Livaneli, "Zamanın ruhu olduğuna inananlardanım. Gaziantep eski Belediye Başkanı Celal Doğan ile de görüşüyoruz. Herkes yeni bir anlayışın ortaya çıkmasını istediğini ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

    'CHP de milliyetçi cephede'

    Türkiye'de artık sağ-sol kutuplaşmasının yerini başka kutuplaşmaların şekillendiğine işaret eden Livaneli, CHP ile ilgili ağır eleştirilerde bulundu. Livaneli şöyle konuştu: "Türkiye'de artık 3 kutup başgöstermeye başladı. Türkçü, Kürtçü, dinci. Bu üç kutup birbirinden hızla ayrılmaya başladı. Eskiden birbirlerine silah çeken sağcı ve solcular şimdi elele eylemler yapıyorlar. Milliyetçi cephede buluştular. Bu süreci engelleyecek tek bir parti vardı o da; CHP'ydi. Ancak CHP bu üç kutupun dışında kalması gerekirken, sağcılaşmaya, MHP'lileşmeye başladı. Bu yüzden artık halk, CHP'ye kurtarıcı gözüyle bakamaz. Ne yazık ki şu değerlendirmeyi yapmak sanırım doğru olur. Türkiye'nin ulus birliği tehlike altındadır. Bu tablodan Türkiye'yi kurtarmak şarttır."



  • 22 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED