AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Vitir Namazı ve Kunût Duaları

Değerli okurlarımızdan gelen, özellikle ibadetlere ilişkin çok sayıda soru var. Bu açıdan, yazıya birkaç kısa açıklamayla başlamamız uygun olacak.

Okurlarımıza Notlar: Oruç, Zekât ve Çeşitli Rahatsızlıklarda Namaz

Birinci notumuz, oruç ve Ramazan'la ilgili değerli okurlarımızdan gelen sorular var; bunları, Ramazan'a yakın günlerde (muhtemelen 2 Ekim Pazar gününden itibaren) ve sırayla cevaplandırmaya başlayacağım. Ayrıca, daha sistematik ve ihtiyacı karşılayan bir sıralama yapmak için, değerli okurlarımızdan, bu konularla ilgili sorularını iletmelerini bekliyoruz. Yine, daha önceden gelmiş bulunan zekâtla ilgili soruları da Ramazan içinde cevaplandıracağım; değerli okuyucularımızın sorularını unutmuş ve ihmal etmiş değilim.

İkinci notumuz da, vitir namazı ve kunut dualarıyla ilgili yazılarımız dolayısıyla, hem bu konularda, hem de namaz sûreleri konusunda sorular ve görüşler iletilmesiyle ilgili. Bugünkü yazıda, vitir ve kunût dualarıyla ilgili olanları kısaca ele alacağız. Cumartesi yazısında da, değerli okurlarımız Maksut Alyar ve Ahmet Durmuş adındaki değerli okurlarımızın, namaz sûreleriyle ilgili iki bağlantılı sorusunu cevaplandıracağım.

Önümüzdeki haftanın yazılarında da, böbrek rahatsızlığı dolayısıyla diyalizde olanların, basur rahatsızlığı olanların abdest ve namaz durumu ile hamilelerin oturarak namaz kılmalarını ele alacağız. Benzer soruları bekliyoruz. Ayrıca, fırsat kalırsa seferilikle ilgili bir-iki soruyu ele almaya çalışacağım.

Vitir Namazının Kazası

* S.A. Vitir Namazının kazası nasıl kılınır? S.A. (Doğan Polat/Fizik Mühendisi)

Vitir namazının kazası durumlarını, iki şekilde ele alabiliriz:

1) Yatsıyla Birlikte Kazaya Kalması: Vitir namazının edası (vaktinde kılınması) da, kaza olarak kılınması da vâciptir. Vitir namazı, yatsıyla yakından bağlantılıdır. Normal olarak yatsı namazının kılınmasından sonra kılınır. Dolayısıyla kazaya kalan vitir namazı, kazaya kalan yatsıyla birlikte kılınır. Kılınışı, normal vaktinde kılınışı gibidir.

2) Yalnızca Vitirin Kazaya kalması: Yatsı namazı, vaktinde kılınıp, daha sonra vitiri kılarım diyerek unutma veya uyuyup vaktini kaçırma gibi durumlarda, yalnızca vitir kazaya kaldıysa, yatsıdan bir kopuş olduğu için, sadece vitir olarak kaza edilir.

Kaza namazları, mekruh olmayan vakitlerde kılınabildiği için, vitir namazı da istenilen vakitte kılınabilir; illâ ertesi gün veya diğer günlerde yatsı vaktinde kılınması gerekmez, ancak uygun olan gecenin son namazı olduğu için bu vakitte kılınmasıdır. Ama bilinen belli sayıda kazaya kalmışsa, tıpkı diğer kazaya kalan namazlar gibi, günlük namazların vakitlerinde o vakte ait, usandırmayacak sayıda kaza namazı kılınabilir. Bu, hem sayı, hem de kılınma kolaylığı sağlar. Bu açıklamalarımız, değerli okurlarımızdan gelen, kaza namazlarının kılınışıyla ilgili başka sorular için de geçerlidir.

Kunût Tekbiri ve Dualarının Hükmü

* Sayın hocam kunut tekbiri almak vacip, kunutta beklemek vacip, herhangi bir duayı okumak vacip, dua okumak sünnet; biz böyle biliyoruz, yanılıyorsak lütfen doğrusunu bildirir misiniz? Dualarınızı beklerim. (F.U.)

Haklısınız, doğru biliyorsunuz. Uygulamada, bilinen kunût dualarını okumak sûretiyle, saydığınız vacipleri ve sünneti hep birlikte yapmış oluyoruz.

Kunût Dualarının Türkçesini Okumak

* Konut bir dua, neden Arapça okunuyor anlamıyorum. Allah'ı bilerek zikretmek daha uygun olmaz mı? Şüphesiz Kuran-ı Kerim'deki namaz sûrelerini Arapça okumalıyız, ancak anlamadığımız bir dilde dua etmenin mantığı nedir? (Ali Suat/öğrenci)

* Merhaba! Bilindiği gibi kunut duaları Kur'an'dan diğildir, bundan dolayı vitir namazında Türkçesi okunamaz mı? Selâm ve saygılar. (Z.Emek/Emekli)

Haklısınız, kunût duaları Kur'an'ın bir sûresi veya bölümü değildir; ancak, geniş anlamda Kur'an'daki dua ve Allah'a bağlılık cümlelerinin sevgili peygamberimizin mübarek dudağından dökülen mükemmel bir özetidir. Ama sırf dar anlamda Kur'an'ın bir bölümü değil diye, vitir namazında onlar yerine Türkçe bu içerikte dua okumak doğru değildir. Ancak biliyorsanız kunût dualarını, bilmiyorsanız herhangi bir duayı Arapça veya Türkçe okuyabilirsiniz. Çünkü kunût, bütün benliğiyle Allah'a teslimiyet gösterme anlamındadır. Dolayısıyla, bu teslimiyeti Türkçe dua okuyarak daha iyi gösteriyorum diyorsanız, vitir namazında bu içerikte dua okuyabilirsiniz.

Vitir namazında okunması Hanefi Mezhebi'ne göre sünnet olan kunût duaları, müthiş bir anlam zenginliğine ve şiirselliğe sahiptir. Kunût duaları, temelde Allah Teâlâ'ya en içten övgü, bağlılık ve dilek ifadelerini içine alan sözlerdir. Çünkü, kunût duasından maksat, Allah'ın yüceliğini hatırlamak ve dua etmektir. Kunût dualarının yalın, ama insanı çok derinden ürperten ve öteler ötesine kanatlandıran ifadelerinin Türkçesini vererek, yazımızı bitirelim:

"Allahım! Biz, senden yardım, bağışlanma ve doğruluk dileriz. Sana inanırız. Sana yöneliriz. Sana dayanır ve güveniriz. Seni, bütün iyiliklerle överiz. Sana şükrederiz. Sana nankörlük etmeyiz. Sana isyan edip duranları reddederiz ve terk ederiz.

Allahım! Biz, yalnızca sana ibadet ederiz. Yalnızca senin için namaz kılarız. Sana secde ederiz. Senin hoşnutluğunu ve kulluğunu kazanmaya çalışırız. Senin rahmetini umar, azabından çekiniriz. Şüphesiz senin azabın kâfirlere erişecektir."

Allahım! Senden yardım, bağışlanma ve doğruluk dileriz,
Sana inanıp yöneliriz, sensin dayanağımız ve güvenimiz.
Bütün iyiliklerle överiz seni, sana şükrederiz, nankörlük etmeyiz,
Sana isyan edip duranları kesin reddederiz ve ilişiğimizi keseriz.
Allahım! Biz, yalnızca sana ibadet ederiz.
Yalnız senin için namaz kılar secde ederiz.
Çalışırız senin hoşnutluğunu ve kulluğunu kazanmaya,
Senin rahmetini ummaya ve azabından korkmaya,
Kuşkusuz, kâfirlere erişecek olan azabına inanmaya.


22 Eylül 2005
Perşembe
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED