AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Suriye'ye Haznevi baskısı

Uluslararası Af Örgütü, Suriye istihbaratı tarafından tutuklanan ve gözaltındayken işkence ile öldüğü açıklanan din âlimi Şeyh Muhammed Maşûk el-Haznevi için bağımsız soruşturma açılmasını istedi.

Uluslararası Af Örgütü, Suriye istihbarat servisleri tarafından kaçırılarak işkence ile öldürülen din alimi Şeyh Muhammed Maşûk el- Haznevi için acilen bağımsız bir soruşturma açılmasını istedi. Suriye başta olmak üzere, Irak, İran, Türkiye ve Avrupa kentlerinde el-Haznevi'nin katledildiği 30 Mayıs'ta başlayan Suriye karşıtı gösteriler giderek büyüyor. Af Örgütü 10 Mayıs'ta Şam'da kaçırılarak 30 Mayıs'ta işkence ile öldürülen 46 yaşındaki dini lider Şeyh Muhammed Maşûk el-Haznevi için acil bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Af Örgütü, Suriye masasından sorumlu Neil Sammonds "Suriye otoriteleri acilen Haznevi'nin gözaltında ölümü üzerine bağımsız bir soruşturma başlatmalı" açıklamasında bulundu. Sammonds soruşturmanın sonuçlarının da kamuya sunulması ve cinayetin sorumlularının da adalet önüne çıkarılmasını istedi.

Açıklamasında Haznevi'nin Kürt toplumu üzerinde büyük etkiye sahip bir kişilik olduğunu belirten Af Örgütü, Haznevi'nin şiddeti ve terörizmi red ettiğine vurgu yaptı. Af Örgütü, Haznevi'nin yakın bir süre önce reform yapması ve farklı dini gruplar ile daha etkili bir diyalog geliştirmesi için Suriye'ye çağrıda bulunduğuna dikkat çekti. Açıklamada Haznevi'nin Şubat ve Mart aylarında Norveç, Brüksel ve Almanya'ya ziyarette bulunarak AB ve Kürt toplumunun yakınlaşması için faaliyette bulunduğu da ifade edildi.

Haznevi, işkenceyle öldürülen 6. kişi

Af Örgütü, "Elde ettiğimiz bilgilere göre Haznevi, Mart 2004'ten bu yana gözaltında işkence ve kötü muamele ile öldürülen en az altıncı kişi oluyor" açıklamasında bulundu. Bu şekilde öldürülenlerle ilgili şimdiye kadar hiç kimsenin adalet karsısına çıkarılmadığı tepkisinde bulunan Af Örgütü, geçen yıl Mart ayında 2 binden fazla Kürdün tutuklandığını, bunlardan yüz kadarının hala tutuklu bulunduğun altını çizdi.

Haznevi'nin, katledilmesinin ardından Suriye'deki Kürtler başta olmak üzere Irak, İran ve Avrupa'nın değişik kentlerinde yaşayan onbinlerce kişi protesto gösterileri düzenledi. Kamışlı'da önceki akşam düzenlenen protesto gösterisinde yaklaşık 50 genç Suriye güvenlik güçleri tarafından göz altına alındığı öğrenildi. Almanya'nın Hanower kentinde yaklaşık 100 kişilik bir protesto grubu gerçeklerin ortaya çıkarılması çağrısında bulundu. Brüksel'de de Suriye büyükelçiliği önünde gösteri düzenlendi. Bu arada, 6 Haziran'da Berlin'de Suriye büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi yapılması beklenirken, Londra'daki Kürtler de 7 Haziran'da Suriye büyükelçiliği önünde bir araya gelecek. Haznevi'nin oğlu Muhammed Murad el-Haznevi yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin babası ile ilgili yaptığı açıklamalara inanmadığını belirtti. Murad, Haznevi'yi katledenleri iyi tanıdıklarını söyledi. Uluslararası Af Örgütü 25 Mayıs'ta yayınladığı yıllık raporunda da Suriye'de insan hakları ihlallerinin yaygın bir şekilde sürdüğünü kaydetmişti. Raporda Suriye güvenlik güçlerinin çok sayıda Kürdü katlettiği ve yüzlercesini de tutukladığı belirtilmişti.



4 Haziran 2005
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED