AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

S A Ğ L I K
Sanatın son ustalarından kurs

Kaybolmaya yüz tutan yaklaşık 260 çeşit el sanatı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yarışma kurs ve festivallerle yaşatılmaya çalışılıyor. Ahşap işçiliği, hat ve tezhip, köşkerlik, sedefçilik gibi unutulan el sanatları, son kalan ustalarca kursiyerlere öğretiliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, uzun süren çalışmaların sonucunda belirlenen kaybolmaya yüz tutmuş yaklaşık 260 çeşit el sanatının yeniden canlandırılması için sergi, yarışma, kurs ve festivaller düzenliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ahmet Arı, yaptığı açıklamada, Türk kültür ve tarihinde önemli yere sahip el sanatlarının önemli kısmının, gelişen teknolojiye yenik düştüğünü söyledi. Doç. Dr. Arı, örneğin faytonların kent merkezlerinde azalması ve at arabalarının eskisi kadar tercih edilmemesi nedeniyle saraçlık ve demircilik, hazır giyim sektörünün teknolojiye bağlı olarak gelişmesiyle dericilik, eski ilgiyi görmemesi nedeniyle de tezhip ve hat gibi birçok el sanatının kaybolmaya yüz tuttuğunu dile getirdi. Müdürlük olarak geleneksel kültür değerlerini incelediklerini ve yurt genelinde alan araştırmaları yaparak kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olan meslekleri tespit ettiklerini vurgulayan Arı, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda, bastonculuk, ahşap işçiliği, bakırcılık, bıçakçılık, demircilik, dericilik, mekikli dokumalar, gümüşçülük, hat ve tezhip, köşkerlik, sedefçilik, sepetçilik, kalıpla yazma baskı, taş işçiliği, çorap, eldiven, oya ve iğne oyası, halk resmi, keçecilik ve semercilik gibi 260 çeşit el sanatının kaybolmaya yüz tuttuğunu belirledik. Bu çalışmalar, yapılan araştırmaların incelenmesi, gidilen il ve ilçelerde görüşülen halktan alınan birebir bilgiler doğrultusunda belirlendi.''

Doç. Dr. Arı, müdürlük olarak ülke genelinde düzenledikleri kursların, kaybolan el sanatının son ustası tarafından verildiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Bazılarının ustasını bile bulmakta zorlanıyoruz. Çünkü artık hiç yapılmıyor. Ustasını bulup ikna ediyoruz ve kurslarda eğitimci olarak kendisinden destek alıyoruz. Bazı ustaları, dinlenmeye çekildiği evinden alıyoruz. 2004 yılında 28 ilde 61 adet, bu yıl içinde de şimdilik 28 ilde 62 kurs açıldı. Bu sayıyı arttırmayı hedefliyoruz."


Fakirlerin 'sevgi marketi'Fakirlerin 'sevgi marketi'
Bursa'nın merkez Yıldırım İlçe Belediyesi'nin açtığı ''Sevgi Market'' mağazasına gelen ihtiyaç sahipleri, ''akıllı kart'' ile istedikleri ürünleri ücretsiz alabilecek. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, açılış töreninde, sosyal dayanışma projeleri arasında bulunan ''Sevgi Market''i yoksul vatandaşların hizmetine sunmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Özel bir yazılımla, limit tanımlanabilen ''akıllı kartlar'' hazırlatıldığını belirten Keskin, şöyle konuştu: ''İhtiyaç sahipleri, bu kartlarla mağazadan istedikleri ürünleri ücretsiz alabilecek. Akıllı kart sistemiyle vatandaşlarımız, kimi uygulamalarda görüldüğü gibi markalı, logolu, dağıtımcının reklamının yapıldığı poşet ve kolilerden uzaklaşıyor. Bu sistemle ihtiyaç sahipleri, ihtiyaçlarına rencide olmadan ulaşabilecek.'' Hükümetin, ''Gelirler Vergisi Kanunu''nun ilgili maddesine, gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda maddelerinin maliyet bedelinin, matrahın tespitinde gider olarak alınabileceği ifadesini eklediğini belirten Keskin, ''Bu uygulamayla hayırsever işadamlarımız, bu tip dernek ve kuruluşlara yaptıkları ürün katkılarını vergilerinden direkt olarak düşebilecekler'' dedi.


 
Egemenlik yılı anısına 2 bin çocuğa boğaz turu
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışının 85. yılının "Milli Egemenlik Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla düzenlenen kutlama etkinlikleri sürüyor. TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi: "17 Nisan 2005'te İstanbul'da büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen 'Milli Egemenlik Yürüyüşü' ve 'Milli Egemenlik Konseri'nin ardından, bu kez milli egemenlik coşkusu çocuklarımızla sürüyor. Yarın saat 17.00'de Sarayburnu'ndan kalkacak gemiyle 2 bin çocuk ve genç, Boğaz turu yapacak. Boğaz'dan Karadeniz'e kadar devam edecek gezinin geri dönüş yolunda çocukları bir sürpriz bekliyor. Geziye katılan çocuklar, dönüş yolunda Davut Güloğlu konseriyle milli egemenlik coşkusunu doyasıya yaşayacaklar."
Ankaralı ressamlar Paris'te
Ankara'da Hikmet Çetinkaya Resim Atölyesi'nden 12'si kadın 15 ressam, Paris Anadolu Kültür Merkezi'nde ortak sergi açtı. "Türkiye'den Renkler 2" adlı sergide, Tuba Kesim Arslan, Oya Asri, Cihat Aydoğan, Yeşim Çankaya, Beyhan Çerençe, Şadan Dinçel, Nazan Berk Edis, Nafiye Gül Eskitoros, Özlem Güner, Nadide Gürcüoğlu, Meral Hergül, Akın İnal, Hüseyin Taygan, Sevim Ürgen ve Belgin Yasinoğlu'nun eserleri yer alıyor. Hikmet Çetinkaya, serginin açılışı dolayısıyla basına yaptığı açıklamada, "Türk resim sanatını olduğu kadar Türk sanatçılarını da uluslararası arenaya taşımak için Paris'te bir sergi açtıklarını" söyledi.
4 Haziran 2005
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED