AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
'Müstear'ın adı kaldı

Edebiyat ve basın dünyasının özellikle siyasi baskıların yoğun olduğu dönemlerde çokça kullandığı müstear isimle yazı yazma geleneği cazibesini giderek kaybediyor. Müstearla yazanlar o kadar azaldı ki, müstearın neredeyse sadece adı kaldı.

  • ALİ SALİ / ANKARA
    Edebiyat, sanat ve basın dünyasının vazgeçilmez unsuru olan 'müstear' yani 'takma' isimler, Türkiye'nin fikir ve düşünce özgürlüğü yolunda aldığı mesafenin de etkisiyle artık pek kullanılmaz oldu. Siyasi baskıların yoğun olduğu dönemlerde, edebiyatçıların ve gazetecilerin sıkça farklı isimlerle yazı yazma geleneği sona erme noktasına geldi. Türk basınında müstear isimle yazı yazan gazetecilerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

    Müstearlar gerçeğin önüne bile geçti

    Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde görülmeye başlanan müstear isim kullanma geleneği, Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk yıllarında da devam etti. Siyasi baskıların yoğun olduğu ihtilal dönemlerinde ise bir çok aydın ve yazar seslerini müstear isimlerle yazdıkları yazılar vasıtasıyla duyurmaya çalıştı. Öyle bir noktaya gelindi ki, bazen müstear isimle yazı yazan kişiler, bu isimlerle anılır oldu. Gerçek isimleriyle yazdıkları yazılar popülerleşme anlamında, müstear isimlerle yazdıkları yazıların gerisinde kaldı.

    Günümüz yazılı basınında bunun en canlı örneği ise Taha Kıvanç ismiyle yazı yazan Gazeteci Fehmi Koru oldu. Edebiyat dünyasında bir dönem müstear isimle yazan yazarlar, baskılardan çekindikleri için kadın adı kullanarak bile yazılar yazdıkları oldu.

    Geçmişten bugüne kimler ne adlar aldı?

    İşte edebiyat, sanat ve basın dünyasından müstear isimle bugüne kadar karşımıza çıkan isimlerden bazıları: Ahmet Turan Alkan: Recai Güllaptan Attila İlhan: Abbas Yolcu, Beteroğlu, Ali Kaptanoğlu, Nevin Yıldız Aziz Nesin: Bahri Filefil, Berdi Birdirbir, Fettane Şatifil, Kerami Pestenkerani, Kerim Kihkih Çetin Altan: Hadi Borazan, Hüseyin Zurna Ercüment E. Talu : Çekirge, Karga, Torik Necmi, Kertenkere Faruk N. Çamlıbel: Akıllı Ozan,Çamdeviren, İğne ile Kuyu Kazan Fehmi Koru: Taha Kıvanç Halide Edip Adıvar: Halide Salih Haldun Taner: Can Enişte, Haldun Hasırcıoğlu Hamdullah S.Tanrıöver : Toplu İğne Hilmi Yavuz: İrfan Külyutmaz, İsmail Hami Danişmend, Rabia Hatun Kemal Tahir: Bedri Eser, Nurettin Demir, Kemal Tahir Tipi, Melih Cevdet Anday: Gani Girgin, Zater Murat Belge: Raif Özben Muhsin Ertuğrul: Ertuğrul May, Nabi Zeki, İp Çeken,Nazım Hikmet Ran: Ahmet Oğuz Saruhan, Ercüment Er, İbrahim Sabri, Kartal, Nurullah Ataç : Sabiha Yağızlar Orhan Veli Kanık: Adil Hanlı, Mehmet Ali Sel Orhan Kemal: Yıldız Okur, Hayrullah Güçlü, Raşit Kemali Peyami Safa: Server Bedii, Çömez, Şerazat Reşat Nuri Güntekin: Ateşböceği, Mizah Yazarı, Yıldızböceği Rıfat Ilgaz: Mehmet Rıfat, Stepne, Remzi Işık Sedat Simavi: Rasim Servet, Çileli, Güleryüz Samet Ağaoğlu: Samet Agayef Yusuf Ziya Ortaç: Akbaba, Çimdik, Kamber Yahya Kemal Beyatlı: Ahmet Agah,Süleyman Sadi,S.S. Ziya Gökalp: Bimar, Büyük Baba, Meclis-i İdare Vilayet Kitabesinden Ziya


  •  
    Fethedilen şehir Nakkaş elinden
    Tarihin dönüm noktalarından olan İstanbul'un fethinin 552. yıldönümünde fethi, Fatih'i, İstanbul'u ve Osmanlı'yı anlatan belgesel ve animasyonlar Nakkaş Prodüksiyon'dan çıktı.
    Endonezyalı çocuklar yaşadıkları felaketi çizdi
    Tsunamide ailelerini kaybeden çocukların resimlerinden oluşan ve İHH tarafından Fatih'te açılan 'Her Şey Yarım Kaldı' başlıklı sergi İstanbul'u dolaşacak.
    'Somuncu Baba' artık aylık çıkıyor
    'Nigar' ve 'Canikom' Denizli ve İzmir'de
    İstanbul Şehir Tiyatroları'nın Kanlı Nigar ve Hadi Öldürsene Canikom adlı oyunları turneye çıktı. Kanlı Nigar, turnenin ilk durağı olan Denizli'de EGS Salonu'nda dün akşam sahnelendi. Hadi Öldürsene Canikom ise bu akşam Belediye Tiyatrosu Salonu'nda saat 20.00'de tiyatroseverlerle buluşacak. Kanlı Nigar daha sonra İzmir'e gidecek ve 6 Haziran saat 21.30'de İzmir Fuar Açıkhava Tiyatrosu'nda sahnelenecek. Sadık Şendil'in yazdığı, Engin Gürmen'in yönettiği müzikli komedide Zihni Göktay, Metin Çekmez, Ayşe Kökçü ve Şenay Saçbüker'in de aralarında bulunduğu oyuncular rol alıyor. Aziz Nesin'in yazdığı, Orhan Alkaya'nın yönettiği Hadi Öldürsene Canikom'da ise Celile Toyon, Hale Akınlı ve Sezai Aydın rol alıyor.
    Türk Edebiyatı'nda Kırım var
    Türk Edebiyatı dergisinin Haziran sayısı Kırım ağırlıklı. Mustafa Oğuz, 'Kırım: Taşın Ağladığı Ülke' başlıklı yazısında Kırım ve Kırımlıları dünü ve bugünü ile gözler önüne seriyor. Uzun bir aradan sonra dergide yazmaya başlayan İskender Pala 'Ömer'in Aadaleti'ni kaleme alıyor, Altan Deliorman 'yazar- çizer' Şahap Ayhan'ı anlatıyor. Yağmur Atsız ise merhum Atsız'ın kimsenin bilmediği bir yanını, Yaşar Kemal'le olan dostluğunu açıklıyor. Fadime Özkan 'Yemenimde Hâre Var' kitabı üzerine Özcan Ünlü'nün sorularını cevaplarken Belma Aksun Roger Garaudy'nin 'Yüzyılımızda Yalnız Yolculuğum' adlı hatıratını değerlendiriyor. Bilgi tel: 0 212 526 16 15
    Kökler, ikinci yılını tamamladı
    İkinci yılını tamamlayan ve bugüne dek Turgut Uyar, İsmet Özel, Yahya Kemal, Ahmet Hâşim, Nâzım Hikmet, Attilâ İlhan ve Necip Fazıl hakkında mufassal değerlendirmeler yapan Kökler, bu sayısında da Orhan Veli ve Metin Eloğlu'nu ele alıyor. Orhan Veli'nin İşlevi başlıklı yazıyı Osman Özbahçe, Şiirin Araf'ındaki Şair: Metin Eloğlu başlıklı yazıyı Ali K. Metin yazıyor. Ahmet MuhipDıranası'ın Olvido adlı şiirini Yaşar Şimşek inceliyor. Nihan Kaya ise Mustafa Kutlu Üzerine başlıklı yazısında 'insan' Mustafa Kutlu'yu anlatarak Kutlu'nun hikâyelerine ulaşıyor. Eser Gürson'un eleştiri anlayışının ele alındığı dergi de ayrıca yine 'iyi' şiirler var. Bilgi tel: 0 312 435 98 65
    4 Haziran 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED