AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E L E V İ Z Y O N
İnsanoğlunun oyunları

İranlı yönetmen Makhmalbaf'ın gerçekle kurgu arasında gezinen filmi Selam Sinema, bir sinema filminde rol alabilmek için seçmelere katılan adayların hikayesine odaklanarak insan olmakla oyuncu olmayı karşılaştırıyor.

İran'ın öncü yönetmenlerinden, çeşitli uluslarası festivallerden topladığı kucak dolusu ödüllerle tanınan Muhsin Makhmalbaf'ın 1996 İstanbul Film Festivali'nde de gösterilmiş ve ödül kazanmış olan filmi Selam Sinema adlı yapım bugün CNBC-e'nin İki Film Birden kuşağında sinemaseverlerle buluşuyor. Gerçekle kurgu arasında maharetle gezinen ilginç bir film olan Selam Sinema'nın konusu ise şöyle: Sinemanın 100. yıldönümüne bir övgü olarak bir belgesel çekmeyi planlayan Makhmalbaf, gazeteye 100 oyuncuyu işe alacağına dair bir ilan verir.

Ancak seçmelere planlanandan fazla sayıda katılım olması, Makhmalbaf'ın fikrinden vazgeçmesine neden olur ve yönetmen planladığından çok daha farklı bir film yapmaya başlar. Yaklaşık 5000 kişinin kuyruk olduğu oyuncu seçmeleri çeşitli kavgalara ve taşkınlıklara sebep olacaktır. Kameranın önünde onlarca kadın ve erkeğin neden geldiklerini açıklağı filmde, neredeyse bütün oyuncu adaylarının kişisel hikayeleri dramatik bir dille ekranlara getiriliyor. Yönetmenin yani Makhmalbaf'ın adaylardan, aktörlerin yaptığı gibi 10 saniye içinde, gülerken ağlamaya başlamalarını istediği, aksi takdirde eleneceklerini bildirdiği filmde, oldukça ilginç sahnelerle hem insana hem de sinema sanatına dair farklı sözler söyleniyor.

Az sayıda profesyonel oyuncunun rol aldığı filmde gerçekleştirilen seçmelerin ne kadarının gerçek, ne kadarının senaryo gereği olduğu sorusu ise seyircinin pek öyle, kolay kolay yanıtlayamayacağı bir soru olarak kalıyor. Filmdeki oyunculara ve aslında ekran başındaki seyirciye oyuncu olmayı mı, insan olmayı mı istediğinin sorulduğu filmde Makhmelbaf'ın sinematografi ve anlatımdaki ustalığı bir kez daha gözler önüne seriliyor.
SELAM SİNEMA
Orj. Adı: Salaam Cinema
Yön: Mohsen Makhmalbaf Senaryo: Mohsen Makhmalbaf
Oyn: Shaghayeh Djodat, Feizola Gashghai, Maryam Keyhan, Mohsen Makhmalbaf, M.H. Mokhtarian, Mirhadi Tayebi, Azadeh Zanganeh, Moharram Zaynalzadeh Süre: 75 dk.
Ülke: İran
Yapım Yılı: 1995
Türü: Belgesel / Dram
CNBC-e / 21.00


Tunus'tan acıklı bir kadın hikayesi
Tunus - Fransa ortak yapımı bir film olan Fatma da, ekranda Hollywood tarzı dışında film izlemek isteyen sinemaseverler için başarılı bir seçenek. Fatma öyküsünü, kişisel ve duygusal bağımsızlığına ulaşmaya çabalayan bir kadının üzerine kuruyor. Tunus'un kırsal kesiminde büyüyen Fatma küçük yaştan itibaren babasının katı kuralları altında ezilmiştir. 17 yaşına geldiğinde kuzenlerinden biri ona tecavüz eder ve bu olay Fatma'yı duygusal anlamda büyük bir travmaya sürükler. Üniversite eğitimi için evinden uzaklaşarak başka bir şehre giden genç kız burada aşkı gerçek anlamıyla yaşayabilecek ama ortada görünür hiç bir sebep yokken hem eğitimini hem de sevdiği adamı bırakıp küçük bir köye öğretmenlik yapmaya gidecektir. Burada Aziz adlı bir doktorla tanışan Fatma evlenme teklifi aldığında ise, kara kara düşünmeye başlar. Bu zor kararı vermek onun için hiç de kolay olmayacaktır.
FATMA
Orjinal Adı: Fatma
Yön: Khaled Ghorbal Senaryo: Khaled Ghorbal
Oyn: Awatef Jendoubi, Bagdadi Aoum, Nabila Guider, Amel Safta, Huguette Maillard
Yapım Yılı: 2002
Süre: 124 Dk.
CNBC-e / 19.00


Diziler ilk kez 'Beyaz İnci'yle ödüllendirilecek

  • HANDAN KAZANCI
    Hızla büyüyerek sektörleşen TV dünyasının başarılı dizileri 195 kişilik bir jürinin belirlediği isimler arasından halk oylaması ile ilk kez seçiliyor. 1. Beyaz İnci TV Ödülleri'yle dizi filmlerin ödüllendirileceği organizasyonda, ödül kazanacak diziler 17 Haziran'da yapılacak bir törenle açıklanacak. Düzenlenen basın toplantısında ortak kültür ve değerlerimizden beslenen yerli yapımlara hak ettikleri desteği vermeyi amaçladıklarını açıklayan Organizasyon Komitesi üyeleri, hızla büyüyen ve gelişen yerli dizi endüstrisinin artık Batı standartlarında, saygın bir ödülü hak ettiğine inandıklarını dile getirdi. Yarışmanın ön seçimi sinema, tiyatro, müzik ve televizyon dünyasının önde gelen isimleri, akademisyenler, gazeteciler ve ilgili sektör dernek temsilcilerinden oluşan 195 kişilik bir jüri gerçekleştirdi. Yarışmaya başvuran adaylar arasından, komedi, drama ve polisiye/macera dallarında 21 ayrı kategori için belirlenen 3'er aday açıklandı. 1. Beyaz İnci TV Ödülleri Aday Listeleri ise şöyle; Drama Dalında: En İyi Dizi Adayları; Aliye, Bir İstanbul Masalı (ATV), Çemberimde Gül Oya (Kanal D). Komedi Dalında: Avrupa Yakası (ATV), Ekmek Teknesi (Show TV), Yabancı Damat (Kanal D). Polisiye/Macera Dalında ise, En İyi Dizi Adayları; Aşka Sürgün (ATV), Kurtlar Vadisi (Show TV) ve Şeytan Ayrıntıda Gizlidir (TRT 1).


    Tunus'tan testi kebabı, Cami-i Kebir ve Matmata
    Saim Orhan'ın sunduğu Ayna'nın Tunus topraklarındaki yolculuğu sürüyor. 3 bin yıllık geçmişe sahip bir Kuzey Afrika ülkesi olan ama Avrupa kıtasına çok yakın coğrafi durumda bulunan Tunus hakkında bilinmeyen pek çok sorunun cevap bulacağı programda, Kayravan'da Cami-i Kebir adıyla da anılan Ukbe Bin Nafii Camii ve Sahabenin açtığı yolu izleyen Ukbe Bin Nafii tanıtılıyor. Ayna ekibinin diğer durağı Tunus'un en ilgi çeken şehirlerinden birisi Matmata. Programda 3. yüzyıla ait Anfi tiyatrosu ve Tunusluların geleneksel yemeği testi kebabı da var. [ 23.00 / SAMANYOLU ]


    Şifalı bitkiler, alternatif tıp, doğal tedavi yöntemleri "Bitkisel"de
    Gamze İstanbulluoğlu'nun hazırlayıp sunduğu yepyeni bir program geliyor ekrana: Bitkisel. Birçok batı ülkesinde ve Asya'da yüzyıllardır varolan doğal yöntemleri izleyenlere tanıtmak ve sağlıklı yaşam hakkında bilgilendirmek için hazırlanan programda, koruyucu sağlık uygulamaları, alteranif tıp, bitkilerle tedavi ve bu konuda bilinçli yöntemler aktarılıyor. Bitkisel'de her hafta doğal bir tedavi yöntemi ile şifalı bir bitki tüm yönleriyle tanıtılıyor. Kentsel, organik tarım, bahçe bakımı konusunda bilinmeyenlere de yer verilecek olan programın ilk konuğu ise, Harun Kolçak oluyor. [ 16.00 / TV 8 ]


    Coşkun Bey gerçekleri öğrenince Fidan'ı kovuyor
    Başrollerinde Sibel Can, Talat Bulut ve Yıldız Kenter'i buluşturan Saklambaç'ta, Fidan'ı çocuklarıyla gören Coşkun şaşkına döner. Fidan'ı kovmaktan başka çaresi yoktur. Çocukların Bağdagül'ün olduğunu zanneden Naşit Bey onu aramaktadır.Bağdagül, Naşit Bey'e yakalamamak için kılıktan kılığa girer. Fidan, Hatice'ye sığınır. Bağdagül, Fidan'ı koruyan Satılmış'a artık yakın davranmaktadır. Bağdagül'ün tavırlarından cesaret toplayan Satılmış O'na evlenme teklif eder. Fidan anahtarları vermek için Coşkun'un ofisine gelince işler değişir. [ 20.00 / ATV ]

    TV TEL
    TRT: Ank. (312) 490 43 00 İst. (212) 259 72 75 İzm. (232) 463 02 03 KANAL 7: (212) 612 90 90 TGRT: İst. (212) 454 56 00 Ank. (312) 441 34 00 STV: (216) 344 85 60 MELTEM TV: (212) 451 18 50 FLASH TV: (212) 256 81 00 CNN TÜRK: (212) 478 50 00 STAR: (212) 448 90 00 KANAL D: (212) 215 51 11 KANAL 6: (212) 448 90 00 atv: (212) 354 30 00 SHOW TV: (212) 355 01 01 tv8: (212) 288 51 52 CNBC- e: (212) 335 00 00 NTV: (212) 335 00 00 KANAL A: (312) 318 69 70 RTÜK: Tel: (312) 297 50 50 ALO RTÜK: 178


  •  
    Filmlerden seçmeler
    Tavuklar Firarda
    Seslendirmesini ünlü yıldızların yaptığı Tavuklar Firarda, çiftlikten kaçarak özgürlüklerine kavuşmaya çalışan tavukların macerasını anlatıyor. Tweedy'nin tavuk çiftliği oldukça sakin bir yerdir. Ancak bir gün tavuklar artık yumurtalarının değersiz olduğunu ve birkaçının yenmek üzere kesileceğini öğrenince isyana karar verirler.
    Orijinal Adı: Chicken Run
    Yön: Peter Lord Seslendirenler: Mel Gıbson, Mıranda Rıchardson
    Türü: Animasyon
    STAR / 20.00

    Evde Tek Başına 3
    Serinin üçüncü bölümünde, Savunma Bakanlığı'ndan bir bilgisayar çipi çalınır. Hırsızlar, karaborsada bu çip için milyonlarca dolar talep ederler. Ancak çip bir süre içir kaybolur. Son görüldüğü yer ise Chicago'dur. Şehirdeki mahalleye ajanlar ve çeteler yerleşir. Çeteyi durdurabilecek tek kişi ise 8 yaşındaki Alex'tir
    Orijinal Adı: Home Alone 3
    Yön: Raja Gosnell
    Oyn: Alex D.Linz, Olek Krupa
    Türü: Komedi / Macera
    SHOW TV / 20.00

    Nehri İzleyerek
    Bir dağ köyünde yaşayan Irlandalı Ingalls ailesinin öyküsünün anlatıldığı filmde, bir bebek bekledikleri günlerde Ingalls'lar bir kabusa uyanacaktır. Mary, oğlu Tommy ve kardeşi Betty Shawnee kızılderilileri tarafından kaçırılırlar. Baskından sağ kurtulan kocası Will ve Betty'nin nişanlısı ailelerini kurtarmak için takibe başlar.
    (Follow The River)
    Yön: Martin Davidson
    Oyn: Sherly Lee, Ellen Burstyn, Eric Schweig, Tim Guinee, Renee O'Connor
    KANAL 7 / 23.30

    Muhbir
    Bob Jones İngiliz Hükümeti'nin haber alma örgütü GCHQ'nun Rusya departmanında görevli genç bir dilbilimcidir. Aynı yerde çalışan Dodgson'ın Ruslar için casusluk yaptığı gerekçesiyle mahkemeye sevkedilmesiyle başlayan olaylar Bob dahil tüm çalışanları etkileyecektir.
    (The Whistle Blower)
    Yön: Simon Langton
    Oyn: Michael Caine, Nigel Havers, James Fox, John Gielgud,Felicity Dean
    TV8 / 00.00

    Sherlock Holmes'un Dönüşü
    2000 yılında hayata dönmek üzere kendini donduran Sherlock Holmes, bir kaza eseri 1993'e geri döner. En önemli düşmanlarından biri olan Moriarty ailesinin soyundan James Moriaty Booth'un azılı bir suçlu olduğunu öğrenen Holmes, bu yeni çağda, eski yöntemleriyle Booth'u yakalamaya çalışır.
    Orj. Adı: Sherlock Holmes Returns
    Yön: Kenneth Johnson
    Oyn: Anthony Higgins, Debrah Farentino (Macera)
    TRT 1 / 00.50
    4 Haziran 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED