AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
TÜSİAD halkın penceresinden baksın

Yeni ceza kanunu, Ermeni konferansı ve kanun dışı Kur'an kurslarıyla ilgili hükümetin tavrını eleştiren TÜSİAD Başkanı'na cevap veren Bakan Babacan, "Bunlara kendi penceremizden değil toplumun penceresinden bakmak gerekir" dedi.

  • EKONOMİ SERVİSİ
    Önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da biraraya gelerek el sıkışan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı dün İstanbul Sabancı Center'de düzenlenen TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu'nda (YİK) hükümete sert suçlamalarda bulundu. TÜSİAD, Yeni Ceza Yasası, Ermeni konferansı ve yasa dışı Kur'an kurslarıyla ilgili hükümetin tavrını eleştirdi. Kur'an kursları gibi konularla ülkenin ana gündeminden uzaklaştığını belirten TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, TCK ile özgürlüklerin kısıtlanmasını ve Ermeni meselesini bilimsel ortamda ele almaya çalışan bilim adamlarının ülkeyi arkadan hancerlemekle suçlanmasını eleştirdi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç ise "Bunlar, tam üyelik sürecinde yapılan ilerlemeler üzerine gölge düşürüyor" dedi.

    TÜSİAD'ın hükümete yönelik eleştirilerine cevap ise Devlet Bakanı Ali Babacan'dan geldi. AK Parti'nin halkın içinden çıkan bir parti olduğunu kaydeden Babacan, "İnsan hakları ve özgürlüklerle ilgili sıkıntılarla büyüdük. Bunlara kendi penceremizden değil toplumun penceresinden bakmak gerekir" dedi. Bakan Babacan, özel sektör kaynaklı büyümenin ivmesini koruyacağına işaret ederek, "Devletin ekonomik sisteme müdahalesi azaldıkça özel sektör ön plana çıkıyor, başarılı yapıyor. Devlet sadece denetleme ve düzenleme yapmalı" dedi. Aynı zamanda AB Başmüzakerecisi de olan Devlet Bakanı Babacan, istihdam konusunda olumlu gelişmeler yaşandığını vurguladı. Bakan, "Yatırım ortamındaki sıkıntıları yavaş yavaş çözerek devam ediyoruz. AB yolunda yapısal reformları sürdürme aşamasında herhangi bir zafiyet söz konusu değil" diye konuştu.

    Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) gelecek yıldan itibaren yapısal reformlarla ilgili düzenlemelerin konuşulmayacağına işaret eden Babacan, "Türk iş dünyasının AB sürecinde uyum kabiliyetinin yüksek olduğuna inanıyorum" dedi.

    'Bakan Babacan lisanımızı konuşuyor'

    Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski Başkanlarından Feyyaz Berker, TÜSİAD YİK toplantısında katılan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan için ''Bizim lisanımızı konuşuyor'' dedi. Berker, Mustafa Koç'un YİK Başkanlığı'ndaki ilk toplantının basına kapalı bölümüne de katılarak TÜSİAD üyelerini dinleyen ve soruları cevaplayan Bakan Babacan'la ilgili izlenimlerini aktarırken, "İş hayatından geldiği için bizden fazla bizi konuşuyor bir bakıma. Her türlü sıkıntı aktarıldı, hepsine akıllı, çok mantıki, güzel cevaplar verdi'' diye konuştu.

    Tam üyelik dışında başka formüle 'hayır'

    İstanbul'da toplanan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi'nin ana gündemini, Avrupa Birliği tam üyelik süreci oluşturdu. Fransa ve Hollanda'daki referandumlarda 'hayır' çıkmasının, Türkiye'nin tam üyelik perspektifini zedelemeyeceğini belirten TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye'nin bazı siyasi tavırlarının, telafisi güç sorunlar doğurabileceğini söyledi.

    Sabancı, güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanımı, Anayasa Mahkemesi'nin lağvedilmesi iması, Ermeni meselesini tartışacak bilimadamlarının ülkeyi arkadan hançerlemekle suçlanması ve TCK'nın tatmin edici düzenlemeler yapılmaksızın yasalaşmasını eleştirdi.

    Sabancı, "Yasa dışı Kuran kurslarına hoşgörü gösterilmesi, laiklik anlayışında bir geri adım olup olmadığı tartışma konusu edilecek" dedi. Sabancı ayrıca ABD ile ilişkilerin zaman zaman belirsiz zeminlere kaymasına seyirci kalınmasını da tutarsızlık olarak değerlendirdi.
    Ömer Sabancı, iş dünyası olarak AB'ye tam üyelik hedefi dışında bir formülü kabul etmediklerini de söyledi.



  • 4 Haziran 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED