AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Ertürk: Anayasa, muvazaalı işlere hak tanımaz

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Anayasa'nın, kanuni boşluklardan yararlanarak banka kaynaklarını kendi çıkarı için kullananları korumasının sözkonusu olamayacağını söyledi.

  • YAKUP KOCAMAN / BURSA
    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Zeki Ertürk, TMSF'nin yaptığı tahsilatların Anayasa'ya aykırı olduğu yönündeki eleştirilere sert tepki gösterdi. Bursa'da konuşan Ertürk, Anayasanın kanundaki boşluklardan yararlanarak muvazaalı şekilde banka kaynaklarını kendi çıkarları için kullananları korumasının söz konusu olamayacağını belirterek, "Mevcut hukuk sisteminiz eğer muvazaalı işleri engellemeye yetmiyorsa, muvazaalı işlere göz yummak ya da geçiştirmek yerine haksız şekilde banka sahiplerine aktarılmış kaynakları yerine kazandırmak zorundasınız" dedi. Ahmet Ertürk, hukuki boşlukların da bir an önce doldurulması gerektiğine işaret etti.

    Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından oda merkezinde düzenlenen 3. Ulusal Girişimcilik Kongresi'ne katılan TMSF Başkanı, burada "Girişim, Gelecek ve Türkiye'de Yatırım İklimi" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ertürk, Yeni Bankacılık Kanunu'nda banka kaynaklarının banka sahipleri suiistimal edilmesini engellemeye dönük detaylı maddelerin yer almış olmasını sevindirici bulduğunu ifade etti.

    'Engelleyici bürokrasi dönemi sona ermeli'

    TMSF Başkanı Ertürk, Türkiye'de yatırım ikliminin iyileşmesi için tahakküm bürokrasisi anlayışının yerini hizmet bürokrasisi anlayışına terk etmesi gerektiğini söyledi. Kendini iktidarın gizli ortağı olarak gören bürokrasi anlayışının hantal da olsa dinamik de olsa girişimcinin öünde engel olacağını kaydeden Ertürk, "Engelleyici bürokrasiden düzenleyici bir otorite olarak hizmet bürokrasisine geçilmeli. Türkiye'de artık, ahbap-çavuş kapitalizmini bitirip objektif ve rasyonel bir yapıya geçmeliyiz" diye konuştu.

    'Bursa Girişim Endeksi, yatırım ortamından memnun değil'

    3. Ulusal Girişimcilik Kongresi'nin açılış konuşmasını yapan BTSO Başkanı Celal Sönmez, 'Bursa Girişim Endeksi' çalışmasının nisan sonuçlarına göre girişimcilerin yatırım ortamından memnun olmadığının ortaya çıktığını bildirdi.

    Sönmez, 25 bin üyesi bulunan oda bünyesinde 3 ayda bir yaptıkları araştırmaya göre, geçen yıl Nisan ayında yüz üzerinden 108,7 puan seviyesinde olan Güven Endeksi'nin 2005 Nisan ayında yüzde 76,2'ye gerilediğini söyledi. Sönmez, Ocak 2005 tarihli araştırmada 109 puan ile zirve yapan endeksin üç ay zarfında 32,8 puanlık düşüş göstermesinin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

    Kongre'den notlar

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü (UNDP) Başkanı Kemal Derviş de kongreye görüntülü mesaj göndererek katıldılar.

    "Türk modernleşmesini 'orta sınıf' gerçekleştiriyor"

    Bursalı işadamlarına seslenen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk modernleşmesinin en önemli göstergesinin 'Girişimci Orta Sınıf' olduğunun altını çizerek, "Girişimci orta sınıf kavramının arkasında da şehirleşme ve eğitim vardır" dedi.

    Derviş: Büyük ölçekli istihdam için zaman geldi

    UNDP Başkanı Derviş ise enflasyonun ve krizin yenildiğini ifade ederek, "Artık büyük ölçekli istihdam yaratmanın zamanı geldi" dedi. Türk ekonomisinin dünya talebinde oluşan modelleri yakalayıp o modellere uygun üretim gerçekleştiren bir yapıya kavuşması gerektiğine vurgu yapan Kemal Derviş, "O zaman Türkiye'nin büyüme modeli herkese refah sağlayan bir model olur" dedi.



  • 4 Haziran 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED