AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
RTÜK'e ayrıcalık yok

RTÜK üyelerinin seçimiyle ilgili anayasa değişikliğinin ardından, kurumun hazırladığı kanun tasarısı taslağının işleme konulmayacağı belirtildi. Kanunun kapsamı dışına çıkmak için uğraşan RTÜK, amacına ulaşamayacak.

  • ALİ SALİ / ANKARA
    RTÜK üyelerinin seçimiyle ilgili anayasa değişikliğinin ardından kurumun hazırladığı kanun tasarısı taslağının işleme konulmayacağı belirtildi. TBMM'de bekleyen çerçeve yasanın kapsamı dışına çıkmak için uğraşan RTÜK, kanun kapsamı dışına çıkamayacak. İsmini YDDK olarak değiştirmek için de uğraşan üst kurul, yola mevcut ismiyle devam edecek.

    Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre RTÜK üyelerinin seçilme biçimi, sayısı, üyeleri kimin seçeceği gibi konular Meclis'te bekleyen çerçeve yasa kapsamı dışında kalıyor. Çerçeve yasanın diğer bütün maddeleri RTÜK'ü de bağlayacak. RTÜK mevcut teşkilat yasasını da muhafaza edecek. Mevcut teşkilat yasasına üst kurul üyelerinin Meclis tarafından seçileceği, üye sayısının 9 olarak devam edeceği ve üyelerinin nasıl seçileceğine ilişkin 3-4 maddelik bir ilave yapılacak. İşte RTÜK'ün de dahil olacağı çerçeve yasanın önemli başlıkları:

    Üst Kurullar Yasa Tasarısı olarak bilinen çerçeve yasa tasarısına göre, üst kurulların üye sayısı 7 ile sınırlanıyor. RTÜK ise çerçeve yasanın sadece bu maddesi ve kurul üyelerinin seçilme biçimiyle ilgili maddeler hakkında kapsam dışı kalıyor. Diğer üst kurullarda üye sayısı 7 ile sınırlanırken, RTÜK'te üye sayısı 9 olarak devam edecek. Üyeler hem diğer üst kurullarda hem de RTÜK'te 6 yıllığına seçilecek.

    RTÜK üyeleri maaşlar konusunda da çerçeve yasa kapsamının dışına çıkamayacaklar. Tasarı, kurul başkanlarının maaşları da sınırlanıyor. Çerçeve yasanın getirdiği hükme göre, maaşlar Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını geçemeyecek. Kurul üyelerinin maaşları ise Başbakanlık Müsteşar Yardımcıları'nın maaşını geçemeyecek. Üst kurullar sosyal haklarını ise kendileri belirleyecek.

    Sektör dışına çıkmak zorundalar

    Meclis'te bekleyen çerçeve yasa tasarısına göre RTÜK dahil üst kurul üye ve başkanları, kurulun düzenlemek ve denetlemekle sorumlu olduğu sektörlerdeki kendilerine veya ailelerine ait birikimlerini ellerinden çıkarmak zorundalar. Otuz gün içinde buunu yapmayan başkan ve tasarıya göre üyeler üyelikten çekilmiş sayılacak. Tasarıya göre aynı hüküm kurum personeli için de geçerli. Ayrıca, kurumla danışmanlık ve avukatlık sözleşmesi yapan kişiler de sözleşme süresince sektörle ilgili başka bir iş yapamayacaklar.

    Üst kurulun en az haftada bir kez toplanacağını hükme bağlayan tasarı, kurul üyelerinin toplantıya katılmalarını da zorunlu hale getiriyor. Bir yıl içinde üç toplantıya katılmayan veya bir toplantıya katıldığı ve karşı oy kullanmadığı halde kurul kararlarını geçerli süre içinde imzalamayan üye üyelikten çekilmiş sayılıyor.

    Hangi kurulları bağlıyor?

    Meclis'te bekleyen ve RTÜK'ü de kapsayacak olan yasa tasarısı 8 üst kurulu bağlıyor. Kanun çıktıktan sonra üst kurullar bu kanuna göre düzenlenecek. İşte Kanun Kapsamındaki Üst Kurullar:
    1- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu
    2- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu
    3- Kamu İhale Kurulu
    4- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu
    5- Rekabet Kurumu
    6- Sermaye Piyasası Kurulu
    7- Telekomünikasyon Kurumu
    8- Tütün, Tütün Mamülleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu
    Üst kurullar yasa tasarısına göre kanunun yürürlüğe girdiği tarihteki mevcut üyelerin üyelikleri, görev sürelerinin sonuna kadar devam edecek. RTÜK bu maddenin kapsamı dışında kalıyor. Üyelerin seçilme biçimi ve sayısıyla ilgili yasal değişiklik yapıldığında mevcut RTÜK üyelerinin tamamının üyelikleri sona erecek. RTÜK'teki 9 üyenin 9'u da yasal düzenlemenin ardından yeniden seçilecek.



  • 4 Haziran 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED