AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Rumlar planın dışına çıktı

Rum lider Papadopulos'un BM'ye sözlü olarak ilettiği önerilerin Annan Planı dışında olduğunu söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kofi Annan'dan çözüm için çağrısını yenilemesini isteyeceklerini bildirdi.

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA
    KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ferdi Sabit Soyer ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Ankara'dan bekledikleri desteği aldı. Başbakanlık Konutu'nda önceki gün akşam saatlerinde yapılan ve yaklaşık 3 saat süren değerlendirmede Rum lider Tasos Papadopulos'un, sözlü olarak BM'ye ilettiği önerilerin Annan Planı'nın dışında kaldığı görüşüne varan Türk tarafı, BM Genel Sekreteri'nden, "Çözüm için çağrısını yenilemesi"ni istemeye karar verdi.

    Annan'a verilecek mesaj

    Erdoğan da BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve ABD Başkanı Bush ile yapacağı görüşmede, "Müzakerelerin başlaması için tecridler kalkmalı" mesajı verecek. Annan raporunun Güvenlik Konseyi üyeleri tarafından kabul edilmesinin güç olduğu tespit edilen toplantıda, Papadopulos'un, hala Annan'ın çağrısına yazılı bir yanıt vermemesi nedeniyle müzakerelerin açılmasının zor olduğu görüşüne varıldı.

    Arınç'tan destek sözü

    KKTC Cumhurbaşkanı Talat da dün TBMM'de yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Türkü'nün sorunu çözme arzusu devam etmektedir ama hayat da devam etmektedir. Biz, hem Kıbrıs Türkünün hayatını kolaylaştırmak için, hem de Kıbrıs sorununun çözümünün teşviki için KKTC'ye tecridlerin kalkmasını istiyoruz, bu şarttır" dedi. Talat, KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş ile TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı ziyaret etti. Kıbrıs heyetini kabul eden TBMM Başkanı Bülent Arınç da, KKTC'nin yeni seçilmiş liderlerine destek sözü verdi. Arınç, TBMM'nin, Kıbrıs konusunda daha önce aldığı kararları anımsatarak, "Biz de kararlarımızı yeni döneme uyarlayacağız" dedi.

    Sezer, koruma vermekle yetindi

    Talat ve beraberindekilerin programından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile yapacağı görüşme çıkarılırken, Talat için sadece Köşk'ten koruma verildi. Geçtiğimiz günlerde eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı Camlı Köşk'te ağırlayan Sezer, bu defa Talat ve beraberindekilerle görüşmedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sermet Atacanlı da, Sezer ve Talat'ın neden görüşmediği sorusuna, Talat'ın önümüzdeki günlerde Türkiye'ye resmi bir ziyaret yapacağı yanıtını verdi.

    Rum tarafı bir öneri vermedi

    Cumhurbaşkanı Talat, KKTC'ye dönerken yaptığı açıklamada, "Türkiye ile KKTC arasında Kıbrıs'a ilişkin politikalarda herhangi bir ayrılık olmaması için bu istişareyi yapmak durumundaydık. Bundan böyle de bu tür çalışmaları sürdüreceğiz" dedi. BM Genel Sekreteri'nin Siyasi İşler Danışmanı Sir Kieran Prendergast'ın ziyaretinin bu döneme özelliğini veren en önemli ziyaret olduğunu belirten Talat, Prendergast'ın kendilerine Rum tarafının sadece endişe noktalarını ilettiğini söyledi. "Rum tarafı herhangi bir öneri vermedi" diyen Talat, BM Genel Sekreterinin açıklıkla ve nihai olarak değişiklik önerilerinizi bekliyorum dediği Rum lideri Tasos Papadopulos'un sadece endişe alanlarını ortaya koyarak, Genel Sekreterin beklediği cevabı vermediğini söyledi. Talat, bu çerçevede Papadopulos'un önerilerinin reddedilmesinin söz konusu olmayarak, bu yöndeki iddiaların doğru olmadığını kaydetti.



  • 4 Haziran 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED