AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

Sadece Eşi Hakim Olanlar mı Harcırah Alır?

Eş durumu özründen 2. bölgeye dahil bir il'e tayinim çıktı. Yolluk alabilmem için eşimin hakim olması gerekiyormuş, benim eşim SSK'lı… Bu nedenle ben alamazmışım. Bu doğru mu?

6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinde; "Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer dağiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir: 1. Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere; yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt içinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar" hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm, eş durumu nakillerinde her personele harcırah verilmesine sınır getirmiştir. Madde metnini kategorilendirecek olursak, şu hallerde harcırah verilmektedir.
1- Zorunlu yer değiştirme
2- Sınav
3- Sağlık sebebi
4- Eş durumu

Ancak madde metni, 4 nolu duruma istisna getirmiştir. Bu istisna şu şekildedir: "Bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları"

Bu ibareden, zorunlu yer değiştirme, sınav ve sağlık sebebi ile atanmış olup da buna bağlı olarak eş durumundan nakil isteyenlere harcırah verileceği anlaşılmaktadır. Maddede, kritik ibare, "zorunlu yer değiştirme"dir. Yani eş, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir personel olarak bir il'e atanmış ve diğer eş de bu durumdan dolayı eşin nakil olduğu il'e eş durumu özrü ile nakil istemiş ise nakil isteyen eşe harcırah verilecektir. Zira eşi zorunlu yer değiştirme kapsamında atanan birisidir. Bunun dışındaki eş durumu atamalarında harcırah verilmeyecektir. Yani eşin Bağ-Kur'lu, SSK'lı olmasından dolayı nakil istenmesi halinde harcırah verilmeyecektir. Yine, eş memur olsa bile, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir memur değilse, memur eşden dolayı yapılacak eş durumundan nakillerde de harcırah verilmeyecektir.

"Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel ne demektir" başlıklı yazı için memurlar.net'in 7160 nolu haberine bakabilirsiz.

Burada bir hususu belirtmek gerekmektedir. Maddenin bu hali Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu durumun idare mahkemelerine açılacak dava yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi halinde Yüksek Mahkemenin bu ibareyi iptal edeceğini düşünmekteyiz.

Türk Dili ve Edebiyatı Mezunları Bir Derece Alır mı?

Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Mezuniyet unvanımız Türkolog. Bizim göreve 8-1'den başlamamız gerekmez miydi?

Kimlere ek derece verileceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36'ncı maddesinde yer almaktadır. Bu maddede, Fen Edebiyat Fakültesi'nin Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olanlardan memuriyete girenlere ilave bir derece verileceğine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Bu nedenle Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olanlara ek bir derece verilmemektedir.

Şikayet, Dava Açma Süresini Durdurur mu?

Sicil ile ilgili olarak yapılan şikayetin, idari mahkemede açılacak dava için süreyi durdurmadığı söylenmektedir. Yani sicili öğrendiğim tarihten itibaren 2 ay içinde süre dolmaktaymış… Bilgi verirseniz sevinirim.

Dava açma süresi 2577 sayılı Kanunda belirlenmiştir. Bu Kanunun "Dava açma sürensi düzenleyen" 7'nci maddesinde; Danıştay ve idare mahkemelerinde dava açma süresinin 60 gün olduğu hüküm altına alınmıştır. Bu süre idari uyuşmazlıklarda kişiye yazılı bildirimin yapıldığı tarihten itibaren başlar. Burada idareye itiraz için başvurulması halinde sürenin duracağına ilişkin bir kayıt yer almamaktadır. Bu hüküm çerçevesinde idareye şikayette bulunmanız dava açma için gerekli süreyi durdurmaz.

Eğitim Özrü Naklinde Harcırah Alabilme Yolu

Ben Tarım Bakanlığı'nda çalışmaktayım. Çocuğumun Anadolu lisesi eğitiminden dolayı il içinde harcırahsız olarak atamam yapıldı. Bu durum özür grubuna giriyor mu son kanuna aykırı mıdır?

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince eğitim özrü adı altında bir özür grubu yoktur. Dolayısıyla yapılan atama isteğe bağlı bir atamadır. İsteğe bağlı atamalarda harcırah verilmemektedir. Ancak bu konuda harcırah verilebileceğine dair memurlar.net'te yayımlanan 23151 nolu haber bakabilirsiniz.

Ankara Üniversitesi AB uyumuna domuzla başladı

Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakereleri bilim ve araştırmadan başlarken, eğitim kurumları da AB'ye uyum konusunda oldukça hızlı yol alıyor. Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi, AB'ye uyum amacıyla akademik yapısını, derslerini değiştirirken, eğitimde denkliği sağlamak amacıyla, domuz hastalıkları, yetiştiriciliği ve beslenmesini de eğitim programına aldı. Fakülte, öğrencilerine, uygulama amacıyla da bir domuz yetiştirme ünitesi kurdu. Yakında faaliyete geçecek domuz yetiştirme ünitesi sayesinde, veteriner hekimliği öğrencileri, domuz beslenmesi, hastalıkları ve yetiştiriciliği konusunda pratik uygulama olanağına kavuşacak. Avrupa veterinerlik eğitim kurumları ile denkliğin sağlanması halinde, serbest dolaşım hakkının sağlanmasına paralel olarak, AÜ Veteriner Fakültesi mezunları, AB ülkelerinde serbestçe çalışabilecek.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

5 Kasım 2005
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED