T Ü R K İ Y E ' N İ N B İ R İ K İ M İ |
||
S A Ğ L I K | 2 HAZİRAN 2006 CUMA | ||
|
Yazın ne yediğinizin çok önemi var
İshal, kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan ve ağız yoluyla bulaşan mikroplar, 'gastro enterit' denilen hastalıklara yol açıyor. Daha çok yaz aylarında görülen bu hastalıktan korunmak için besinlerin iyi pişirilmesi öneriliyor Bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerle insanlar, genellikle yaz aylarında hastanelere başvuruyor. Besin yoluyla gelen rahatsızlıkların 'mikropların sıcakta daha hızlı üremesi nedeniyle' yazın arttığını belirten uzmanlar, alınabilecek tedbirleri: "Kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarının soyularak, soyulmayanların ise iyice yıkanarak yenmesi; çiğ veya az pişmiş et yememek; çiğ süt içmemek; genel temizlik kurallarına uymak ve sineklerle savaş" şeklinde sıralıyor. İshal, kusma ve bazen de yüksek ateş ile ortaya çıkan, insanlara ağız yoluyla bulaşan bazı mikroplar, 'gastro enterit' denilen hastalıklara yol açıyor. Bu hastalıkların daha sıklıkla görüldüğü dönem ise yaz ayları. Besinlerle bulaşan en önemli hastalıklar: tifo, dizanteri, kolera, brucella ile bazı salmonella ve E.Coli türleriyle oluşan 'gastro enterit'ler. Özellikle yaz ayları yaklaşınca bu tür şikayetlerin artma nedeni bu mikropların bilhassa sıcaklarda daha hızlı çoğalıyor olması. SİNEKLER KÖPRÜ OLUŞTURUYOR Uzmanlar ayrıca yazın insanların denize ve havuza girmesinin ağız yoluyla bu pis suları yutmasına ve gastro enteritlerin artmasına neden olduğunu belirtiyor. Çok önemli bir başka neden de sineklerin yaz aylarında ortaya çıkması. Bilindiği gibi sinekler, çöple yiyecekler arasında mikrop taşıyan bir köprü oluşturuyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlarda; mısır, pirinç gibi besinlerde üreyebilen küf toksinleri, pastörize edilmemiş sütte bulunan Brucella ve en tehlikelilerden biri olan Salmonella Türkiye'de de insan sağlığını tehdit eden patojenler arasında yer alıyor. Patateste filizlenme nedeniyle artan solaninin toksini, 20-30 zehirli türü olabilen mantardaki doğal toksinler ve midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarından geçen salmonella ve benzeri bakteri toksinleri en sık görülenler arasında. ŞİMDİLİK UZAK DURUN Izgara et, havasız ortamda bütün olarak çevrilmiş tavuk, pastörize edilmemiş sütten yapıldığında Malta hummasına neden olabilecek peynir, kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salam, çiğ yumurtadan yapılan mayonez; iyi yıkanmamış sebzeler sağlığımız açısından tehlike oluşturabilir. En güvenilir yiyeceğin yoğurt olduğunu belirten uzmanlar, tencere et yemekleri, sebze gibi zeytinyağlı yemeklerin de güvenilir olduğunu ifade ediyor. Herhangi bir zehirlenme durumunda ise ishal ve kusma ile kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin serumla yerine konması ve eğer etken bir mikropsa antibiyotik tedavisi gerekiyor. Uzmanlar, kusma ve yüksek ateş varsa bir sağlık kuruluşuna başvurulması konusunda uyarıyor.
|
|
Ana Sayfa |
Gündem |
Politika |
Ekonomi |
Dünya |
Aktüel |
Spor |
Yazarlar Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın |
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi |