T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 16 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Pamuk davası avukat eylemine takıldı

Yazar Orhan Pamuk aleyhine İsviçre'de yayınlanan bir dergideki sözleri nedeniyle açılan tazminat davası, avukatların bugün duruşmalara girmeme kararı almaları üzerine ertelendi.

Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesindeki duruşmada, davacılar İstanbul Şehit Anaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Pakize Alp Akbaba, Büyük Hukukçular Birliği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz vedavacı avukatları hazır bulundu.

Mahkemeye bir dilekçe veren avukat Kemal Kerinçsiz, davacı avukatları olarak İstanbul Baro Başkanlığı tarafından alınan duruşmalara katılmama yönündeki karar kapsamında duruşmaya katılmayacaklarını, mazeretli sayılmalarını istediklerini bildirdi.

Kerinçsiz, davalı taraf avukatlarının da bu karar doğrultusunda duruşmaya gelmediğini düşündüklerini ve onların da mazeretlerini kabulettiklerini söyledi.

Hakim, celse arasında ve duruşma sırasında dilekçe vererek davaya katılmak istediklerini bildiren 58 kişinin adlarını tutanağa yazdırdı.

Davacı avukatlarının cevap dilekçesine karşı dilekçe verdiklerini ve delil listesi sunduklarını, buna karşı davalı tarafın da cevabını sunduğunu belirten hakim, davaya konu röportaja ilişkin Aktüel Dergisinin ilgili sayfalarının gönderildiğini de tutanağa geçirdi.

Yargıya karşı yapılan eylemleri protesto etmek amacıyla İstanbul Baro Başkanlığının 16 Haziran 2006 tarihindeki duruşmalara avukatlarınkatılmamaları yönünde karar aldığını belirten hakim, bu nedenle taraf avukatlarının mazeretli kabul edildiklerini bildirdi.

Davaya katılma talepleri konusunda avukatların duruşmada hazır olduklarında karar verilmesini kararlaştıran hakim, duruşmayı erteledi.

DAVACI AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

Duruşma çıkışında basın mensuplarına açıklamada bulunan davacı avukatlarından Ahmet Ülger, şöyle konuştu:

''Yargı görevini yapmasından dolayı kahbece yapılan bir saldırı sonucunda Allah'ın rahmetine kavuşan avukat Aydın Şahin'in öldürülmesini tenkit ve kamu vicdanında mahkum etmek amacıyla bugün Orhan Pamuk duruşmasına İstanbul Barosu ve Barolar Birliğinin aldığı karar uyarınca girmedik.''

Avukat Kemal Keriçsiz de, Perihan Mağden'in yargılandığı davanın duruşmasından sonra Büyük Hukukçular Birliğine yönelik eleştirilere değinerek, eylemlerinin şiddet içerdiği yönündeki yorumlara katılmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Kerinçsiz, ''Perihan Mağden olayında bir şehit annemizin haklı feryadı söz konusuydu. O feryat dışında Büyük Hukukçular Birliğinin, gazilerin en ufak şekilde hakarete varan bir düşüncesi ve eylemi de gerçekleşmemiştir. Şiddete yönelik en ufak bir hadise de olmamıştır'' dedi.

Pınar Selek'in yargılandığı davada kendini aydın olarak gösteren yüzlerce kişinin duruşma salonlarını işgal ettiklerini, slogan attıklarını, türküler söylediklerini, ancak bunların eleştiri konusu olmadığını savunan Kerinçsiz, yaptıklarının, Pınar Selek'in yargılandığı davada yapılanlardan bir adım öte olmadığını öne sürdü.

Kerinçsiz, ''Şiddeti her zaman kınıyoruz. Şiddet kimden, ne şekilde, hangi yönde ve ne derecede olursa olsun Büyük Hukukçular Birliğinin işi değildir'' dedi. Duruşmayı izlemek üzere gelen ve aralarında şehit yakınları ile gazilerin de bulunduğu grup, bir süre slogan attıktan sonra dağıldı. Bu arada Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğüne bağlı çok sayıda polis, duruşma nedeniyle Şişli Adliyesi içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

"30 BİN KÜRDÜ ÖLDÜRDÜK"

Davacı olarak 6 kişinin yer aldığı dava dilekçesinde, yazar OrhanPamuk'un İsviçre'de yayınlanan bir dergiye verdiği röportajda, ''30 bin Kürt'ü ve bir milyon Ermeni'yi öldürdük. Türkiye'de hiç kimse bunudile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum'' dediği ifade ediliyor.

Pamuk'un beyanlarıyla Türk milletini topyekün itham altına soktuğu öne sürülen dilekçede, davacılardan Turgut Kobaza'nın, 1915 yılında Ermeniler tarafından yapılan katliamlarda yakınlarının büyük kısmını kaybettiği, Emine Ermiş, Nuray Yaylan, Pakize Alp Akbaba ve Fatma Terzi'nin de Güneydoğu bölgesinde meydana gelen terör olayları nedeniyle oğullarını şehit verdikleri anlatılıyor.

Avukat Kemal Kerinçsiz'in de daha önce Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesinde Pamuk hakkında açılan davada müşteki sıfatı bulunduğu ifade edilen dilekçede, 6 davacı için toplam 36 bin YTL tazminatın yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsil edilmesi isteniyor.

  • İSTANBUL (A.A)


    Erdoğan: İzolasyon kalkmadıkça asla geri adım atmayız
    AB'nin 'hazım süreci' tartışılıyor
    Rehn'den bir haftada üçüncü uyarı
    Gül: Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı tarifi gayet güzel

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi