T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 17 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Fransa'da istihdam yangını

Fransa'da istihdamla ilgili yasanın parlamentoda kabul edilmesini protesto eden öğrencilerin başlattığı gösteriler devam ediyor.

Boykota başlayan üniversitelerin sayısı 64'e çıktı. Fransa'da toplam 84 üniversite bulunuyor.

Başbakan Dominique de Villepin, son gelişmeleri değerlendirmek üzere üniversite rektörleriyle bu akşam bir toplantı yapacak.

Le Parisien gazetesinde bugün çıkan bir araştırma, "halkın yüzde 68'nin, yasanın çekilmesini desteklediğini" ortaya koydu.

Yine aynı araştırmaya göre, seçmenlerin yüzde 63'ü, öğrencilerin yarın yapacağı büyük protesto gösterisine destek veriyor.

Fransa'da dün ülke genelinde yapılan protesto yürüyüşlerine, öğrenci sendikalarına göre 500 bin, polise göre 250 bin kişi katıldı.

Başkent Paris'te dün gece meydana gelen öğrenci olaylarındaysa 187 kişinin sorgulandığı bildirildi.

Olaylar sırasında bir mücevher mağazasını kundaklayan 5 kişinin de tutuklandığı bildirildi.

Sorbonnne üniversitesi yakınlarında dün gece çıkan olaylarda, 35 güvenlik görevlisinin yaralanmıştı.

Yasayı protesto eden öfkeli öğrenciler, dün mağazaların camlarını kırmışlar ve bazı otomobilleri ateşe vermişlerdi.

Öğrenciler ve işçiler "işverenin, ilk defa işe alınan 26 yaşından küçük çalışanları, iki yıl içinde gerekçesiz işten çıkartmasına" olanak sağlayan yasanın geri çekilmesini istiyor.

Hükümet, yasanın istihdamı artıracağını öne sürerken, öğrenciler ve işçi sendikaları bunun sosyal hakları için bir darbe olduğunu düşünüyor.

Son kamuoyu araştırmaları, giderek artan gösteriler karşısında zor duruma düşen hükümet ve Başbakan Dominique de Villepin'in popülaritesinin oldukça düştüğünü gösteriyor.

HÜKÜMET, ŞİDDET OLAYLARINI KINADI

Fransa'da hükümet, dün gece başkent Paris'te öğrenci gösterileri sırasında meydana gelen şiddet olaylarını kınadı.

Hükümet sözcüsü Jean-François Cope, Europe-1 radyo kanalına yaptığı açıklamada, "Dün geceki şiddet olayları karşısında öfkemi ifade etmek istiyorum. Bu olaylar, kesinlikle kabul edilemez ve hoş görülemez" dedi.

Fransa Öğrenci Sendikaları (UNEF) Başkanı Bruno Julliard, RMC radyo kanalına yaptığı açıklamada, dün geceki şiddet olaylarını tasvip etmediklerini ve kınadıklarını söyledi.

Hükümeti "tahrik" edici davranmakla suçlayan Julliard, Paris ve Rennes kentlerinde meydana gelen şiddet olaylarının gösterilerden bağımsız olduğunu savundu.

Öğrenci lideri, hükümet yasayı geri çekene kadar ülke çapındaki başlattıkları gösteriler devam edecekleri uyarısında bulundu.

Paris'te dün geceki olaylar sırasında, öğrenciler molotofkokteyli saldırıları sonucu 35 polis yaralanmıştı. Olaylar sırasında çok sayıda mağazanın vitrini kırılırken, iki araç ateşe verilmişti. Polis, dün geceki olaylarla ilgili 187 kişiyi sorgulamıştı.

CHIRAC DEVREYE GİRSİN

Sosyalist Parti Sözcüsü Julien Dray, bugünkü açıklamasında, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, krizin sona erdirilmesi için devreye girmesini istedi.

"Cumhurbaşkanı'nın ülkede sükunetin sağlanması konusunda baş sorumlu olduğunu" belirten Dray, "Chirac'ın yetkilerini kullanarak, yasanını iptalini istemesi gerektiği" söyledi. Sol eğilimli Liberation gazetesinin başmakalesindeyse Başbakan Dominique de Villepin'in geri adım atmaması ve öğrenci protestolarının giderek yayılması üzerine, "durumun tamamen kilitlendiği' yorumu yapıldı.

Öğrenciler ve işçiler, "işverenin, ilk defa işe alınan 26 yaşından küçük çalışanları, iki yıl içinde gerekçesiz işten çıkartmasına" olanak sağlayan yasanın iptalini istiyor.

Hükümet, yasanın istihdamı artıracağını öne sürerken, öğrenciler ve işçi sendikaları, bunun sosyal hakları için darbe olduğunu düşünüyor.

CHIRAC, GÖRÜŞME ÇAĞRISINDA BULUNDU

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, öğrenci gösterilerinin yayılması üzerine, hükümet ile işçi sendikaları ve öğrenciler arasındaki görüşmelerin tekrar başlatılması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Chirac, "Hükümet diyalog için hazır. Ben de görüşmelerin en kısa zamanda başlamasını umut ediyorum" dedi.

Fransa'da, çalışanlarla ilgili yasayı protesto etmek için işçi ve öğrenciler yarın ülke genelinde yine gösteri yürüyüşü yapacak.

Öğrenciler ve işçiler "işverenin, ilk defa işe alınan 26 yaşından küçük çalışanları, iki yıl içinde gerekçesiz işten çıkartmasına" olanak sağlayan yasanın geri çekilmesini istiyor.

Hükümet, yasanın istihdamı artıracağını öne sürerken, öğrenciler ve işçi sendikaları bunun sosyal haklarına darbe olduğunu düşünüyor.

  • PARİS (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi