T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y E M E K 17 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ramazan BİNGÖL

www.ramazanbingol.com

Hoş mu erim?

Çanakkale Zaferi'nin 91.yılını kutladığımız şu günlerde halkımızın askerlerimize verdiği önemi belirten ilginç bir tatlı hikâyesi anlatacağım.

Birkaç yıl önce Balıkesir Belediye Başkanı Sabri UĞUR'u ziyarete gittiğimde ilk defa höşmerim yemiştim. Tadı damağımda kalmıştı. İki senedir de sizlere höşmerimi yazmak istiyordum. Kısmet bugüneymiş. Bundan bir hafta öncesinde Bandırma ziyaretim sonrası İstanbul'a dönmek için deniz otobüsünü beklerken mihmandarımız "Gelin size höşmerim ikram edeyim" deyince hiç düşünmeden teklifini kabul ettim. Bandırma'nın, belki de Türkiye'nin en eski sütlü tatlıcısına gittik. Öztaylan Sütlü Tatlılar Evi'nin kuruluşu 1930'a dayanıyor. Dile kolay 76 yıllık bir mekân. İçeriye girdiğinizde mekânın tarihi havası sizi bir anda değişik bir atmosfere sokuyor. Eski tablolar, masalar ve sandalyeler... Tam bir nostalji... Kurucusu Ali Öztaylan hâlâ yaşıyor. Ancak ilerleyen yaşı dolayısıyla işletmeye artık çok sık gelemiyor. İşletmeyi oğlu Hamdi Öztaylan çalıştırıyor. Tatlı seçimi yaparken höşmerimde karar kıldık ve Hamdi Bey de hemen işletmeyi anlatmaya başladı. Höşmerim iki türlü yenilebiliyor; hem sıcağa yakın hem de soğuk olarak. Ancak bana göre yeni yapıldığında sıcak olarak yenilmesi daha güzel oluyor.

İSTİKLAL SAVAŞI'NDA BULUNAN TATLI

Bir yandan önümüze gelen höşmerimi yerken bir yandan da Hamdi Bey'den tatlının tarihini dinleme fırsatı buluyoruz. Rivayete göre İstiklal Savaşı'nda Yunanlılar ile savaşan Türk askerleri, köyün birinde yaşlı bir ninenin evine misafir oluyorlar. Dönemin zor şartları altında evde yiyeceği olmayan nine, elinde bulunan pekmez, peynir ve irmikten hemen oracıkta bir tatlı yapıyor. Askerlerimize ikram ediyor. Tatlıyı sunarken de "Hoş mu erim?" diyor. Askerler de çok beğeniyor ve gel zaman git zaman tatlının adı "Höşmerim" olarak kalıyor. Bunları Hamdi Bey'den dinlerken de tadı bir harika olan höşmerimden, sizler için perhizimi bozmak pahasına, bir paketi yemiş bulundum. Öztaylan Sütevi bu nefis tatlıyı yarım ve bir kiloluk paketler haline getirip satışa sunmuş. Tatlıdan arzu edenler misafirliğe giderken veya Bandırma'ya geldiklerinde hediye olarak höşmerim götürebiliyor. Sizin de yolunuz Bandırma'ya düştüğünde değişik bir ortam ve değişik tatlar denemek isterseniz Öz Taylan Süt Evi'ne uğramayı unutmayın.

MALZEMELER:

1 kg. tuzsuz peynir
1 Çay kaşığı kabartma tozu
2 yumurta
250 gr. irmik
100 gr. un
1 kg. toz şeker

HAZIRLANIŞI:

1 kg. tuzsuz peynir tencereye konur. İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır. İçine iki yumurta sarısı, çalkalanarak ilave edilir. Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıncaya ve rengi bal sarısına dönüşünceye kadar yaklaşık bir saat olmak üzere pişirilir. Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr irmik, 100 gr un, 1 kg toz şeker ilave edilir. Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre daha karıştırılarak pişirilir. Sıcak olarak servis edilebileceği gibi soğutularak da yenilebilir.

* * *

Öztaylan Süt Evi Adres: Atatürk Cad. No:3 Bandırma / BALIKESİR
Tel: 0 266 718 22 40

* * *

BALIKESİR TATLARI

Balıkesir mutfağı özellikle de mahalli yemekleri oldukça zengin. Bu yemekler arasında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde gibi yemekler ile Balıkesir kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir. Balıkesir'in yöresel tatlarından höşmerimin evde denemek maksadıyla bir tarifini de aldım. Sizler de bugün belki höşmerim yaparsınız.

  DİĞER YAZILAR
  • 15. yüzyıl Osmanlı mutfağı
  • Kuş gribi tavuk ve marka
  • Kurtlar Vadisi ve künefe
  • Adana kebabına standart gerek
  • Soğuk günlerin sıcak dostu
  • Picasso tadında lokum
  • Ocakbaşı keyfi
  • Amerika'da restoran ve kafeler
  • 'Ahça çomahla bir mendil hamsi ver'
  • Hamsi efsanesi
  • Geri dön   Yazdır   Yukarı


    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi