T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 17 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

MİT, dakikada bir vatandaşı soruşturuyor

Milli İstihbarat Teşkilatı, sadece Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği gereği, 2005 yılında, bir önceki yıldan kalanlar hariç olmak üzere toplam 483 bin 691 kişi hakkında arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yaptı.

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Emre Taner, geçen yıl toplam 531 bin 514 kişi hakkında güvenlik ve arşiv soruşturması yaptıklarını bildirdi. 2004'ten kalanlar bu rakamdan düşüldüğünde ise MİT'in 2005 yılında günde 1.325, saatte ise 55 kişinin arşivini incelediğini ortaya koyuyor.

Konuyla ilgili olarak ANAVATAN Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Emin Şirin'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelttiği yazılı soru önergesine, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin yanıt verdi. Şahin, Şirin'e yanıt olarak, MİT Müsteşarı Emre Taner'in yazısını iletti.

MİT Müsteşarı Taner, öncelikle MİT'in, 4045 sayılı Yasa ve bu yasa uyarınca yürürlüğe konulan 2000/284 sayılı "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği" kapsamında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yaptığını bildirdi.

"30 GÜNDE YANIT VERİYORUZ"

Arşiv araştırmasına 30, güvenlik soruşturmasına ise 60 günde yanıt vermek zorunda olduklarını belirten Taner, RTÜK Yasası ve ilgili yönetmeliği uyarınca da 30 gün içinde Ulusal Güvenlik Soruşturması yaptıklarını açıklayan MİT Müsteşarı Taner, "Bu çerçevede, Müsteşarlığımıza 2005 yılında toplam 483.691 şahıs hakkında talepte bulunulmuş olup, 2004 yılından kalanlarla birlikte 531.514 şahıs hakkında cevap verilmiştir. Bu şahısların 485.266'sı arşiv araştırması, 44.905'i güvenlik soruşturması ve 1.343'ü Ulusal Güvenlik soruşturması kapsamında işleme tabi tutulmuştur. MİT Müsteşarlığı'nın diğer yasal görevleri bağlamında yapılan soruşturmalar, bu rakamlara dahil edilmemiştir" dedi.

MİT Müsteşarı Emre Taner, Türk Silahlı Kuvvetleri için ayrıca 250 bin 430 işlem yaptıklarını da açıkladı.

"HUKUKİ DEĞERİ YOK" UYARISI

Yönetmeliğin 15'inci maddesi uyarınca, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucu elde edilecek bilgilerin incelenmesi için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında "değerlendirme komisyonu" kurulacağını kaydeden MİT Müsteşarı Taner, MİT'in kuruluş yasasında da belirtilmesine karşın bir uyarıda bulundu.

Taner, "Yönetmeliğin bu maddesi dikkate alındığında Teşkilatımızın vereceği istihbari nitelikteki bilgilerin diğer kamu kurum ve kuruluşları için bağlayıcı nitelikte olmadığı, istişari mahiyette olduğu görülmektedir. Bu nedenle mezkur bilgilerin hiçbir kurum veya kuruluşu bağlayıcı niteliği bulunmadığı gibi, hukuki delil olarak kullanılmaları da olanaklı değildir. Bu husus ilgili kurumlara gönderilen bilgi notlarında; (İstihbari nitelikte olan bu bilgiler hukuki bir delil olarak kullanılamaz. Dokümante edilerek kullanılmak istendiğinde, metinde bahis konusu edilen hususlar kaynak gösterilmeden ilgili kurum veya kuruluşlardan sorularak belgelenir) şeklinde açıklanmaktadır" dedi.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi