T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 24 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Merkez Bankası'ndaki krizin nedeni teftiş korkusu mu?

Törüner, Teftiş Kurulu kökenli Şahin'in başkan yardımcılığına atanmasının Başçı'nın son iki dönemi teftiş ettireceği korkusuna yol açtığını ve istifaların bu yüzden olabileceğini ileri sürdü

Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görevden ayrılması üzerine istifa eden başkan yardımcılarının ardından bazı genel müdürlerin de istifaya hazırlandığı öğrenildi. Merkez Bankası'ndaki üst düzey istifaların hükümeti yıpratma amacı taşıdığına ilişkin yorumlar yapılıyor. Merkez Bankası eski Başkanı Yaman Törüner, "Bu 'ortak hareket'in nedeni, hükümeti sıkıştırmak ve karar alamaz noktaya getirmek mi" sorusunu sorarak istifaların amacıyla ilgili tereddütleri gündeme getirdi.

Eski Başkan Serdengeçti'nin görev süresinin uzatılmamasına tepki gösteren Serdengeçti yanlısı ekibin hükümeti yıpratmak için toplu istifaya hazırlandığı öğrenildi. Başkan Serdengeçti'nin görevinden ayrılmasının ardından başkan yardımcılarının da istifa etmesi şaşkınlık yaratmıştı. Ancak, bu istifaların genel müdür ve yardımcıları seviyesinde süreceği öğrenildi.

"BAŞKAN GİDİNCE YARDIMCILARI DA GİTMEZ"

Merkez Bankası eski Başkanı Yaman Törüner, dün Milliyet Gazetesi'ndeki köşe yazısında Serdengeçti'nin ardından yaşanan istifalara dikkat çekti. Törüner, "Başkan'ın ayrılmasıyla beraber diğer bütün başkan yardımcıları da neden istifalarını verdiler. Kurumsal kimliğin devamı bakımından, başkan yardımcıları başkanın ayrılması sırasında bankadan ayrılmazlar. Başkan ve yardımcılarının hepsinin birden bankadan ayrılmaları banka tarihinde ilk kez görülüyor. Bu 'ortak hareket'in nedeni, hükümeti sıkıştırmak ve karar alamaz noktaya getirmek mi?" dedi.

Merkez Bankası'nın eski başkanlarından Yaman Törüner, Merkez Bankası İdare Merkezi'nin son iki başkan döneminde bankanın Teftiş Kurulu tarafından teftiş edilmediğine de dikkat çektiği köşe yazısında şunları yazdı:

SON İKİ BAŞKAN DENETLENMEDİ

"Banka meclisinin ve hükümetin Teftiş Kurulu kökenli birisini vekaleten de olsa başkan yardımcılığına ataması neden hoş karşılanmadı? Üstelik bu arkadaşın eşi de kapalı değil. Yoksa, Erdem Başçı'nın son iki dönemin işlemlerini teftiş ettireceğinden mi korkuluyor" diye sordu. Serdengeçti'nin ayrılmasının ardından boşalan Başkan yardımcılıklarından birine Teftiş Kurulu kökenli olan Necati Şahin vekaleten atanmıştı.

ZİYARETE GİDEN ESKİ BAŞKAN KİM?

Törüner'in yazısında, bir türlü Merkez Bankası'ndan kopamayan eski başkanlardan birinin, Serdengeçti'nin süresi bitmeden birkaç gün önce, Merkez Bankası binasına gelerek Serdengeçti ile görüştüğünü belirterek, "Eski başkanların bankaya gelmesi olağan değildir. Bu görüşmenin amacı neydi?" diye sordu.

Merkez Bankası ile kim oynuyor?

İşte Yaman Törüner'in 23 Mart'ta Milliyet Gazetesi'ndeki köşesinde yer alan yazısının Merkez Bankası'ndaki gelişmelerle ilgili can alıcı bölümü:

"...Erdem Başçı Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı'na atanırken de eşi türbanlıydı. Merkez Bankası'nda başkan yardımcılarından birinin başkan olarak atanması normaldir. Peki neden, Başçı başkan yardımcılığına atanırken kimse ses çıkarmadı da, şimdi herkes ayaklandı? Ya da, Başçı dışında da olsa, eşi türbanlı olan bir başkanın atanmasına karşı çıkıyor?"

"...Bir türlü Merkez Bankası'ndan kopamayan eski başkanlardan biri, Serdengeçti'nin süresi bitmeden birkaç gün önce, Merkez Bankası'na gelerek Serdengeçti'yle görüştü. Eski başkanların bankaya gelmesi olağan değildir. Bu görüşmenin amacı neydi?"

"...Başkan'ın ayrılmasıyla beraber diğer bütün başkan yardımcıları da neden istifalarını verdiler? Kurumsal kimliğin devamı bakımından, başkan yardımcıları Başkan'ın ayrılması sırasında bankadan ayrılmazlar. Başkan ve yardımcıların hepsinin birden bankadan ayrılmaları banka tarihinde ilk kez görülüyor. Bu "ortak hareket"in nedeni, hükümeti sıkıştırmak ve karar alamaz noktaya getirmek mi?"

"...Merkez Bankası İdare Merkezi son iki başkan döneminde, bankanın Teftiş Kurulu tarafından teftiş edilmedi. Bank Meclisi'nin ve hükümetin Teftiş Kurulu kökenli birisini vekâleten de olsa başkan yardımcılığına ataması neden hoş karşılanmadı? Üstelik, bu arkadaşın eşi de kapalı değil. Yoksa, Erdem Başçı'nın son iki dönemin işlemlerini teftiş ettireceğinden mi korkuluyor?"


  • Vekil olamayınca teamülü çarpıttı
  • Para Kurulu, faizi yüzde 13.50'de tuttu
  • Döviz rezervinde rekor: 58,3 milyar $

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi