T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 5 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Fischer: Türkiye'nin üyeliği bir kazaya kurban gitmez

Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı Joscha Fischer, Türkiye'nin yaptığı reformlarla çok mesafe aldığını ve AB üyelik sürecinin "bir tren kazasına doğru gitmesini" beklemediğini söyledi.

Joscha Fischer
Washington'da Amerikan Uluslararası Hukuk Toplumu (ASIL) ve Dışilişkiler Konseyi adlı kuruluşların girişimiyle düzenlenen bir toplantıda konuşmacı olan Fischer, "Türkiye'nin AB üyelik sürecinin, Güneydoğu Anadolu'daki olaylar ve Kıbrıs meselesi yüzünden bir tren kazasına doğru gidip gitmediği" yönündeki bir soruyla karşılaştı.

Fischer, "Ben öyle olacağını ummuyorum" diyerek, "Türkiye'nin modernleştiği, açıldığı, mevcut problemlere modern çözümler bulmasını bildiği" ifadesini kullandı. Joscha Fisher, "Türkiye Cumhuriyeti ve mevcut Türk hükümetinin, reformlarla çok ciddi bir mesafe kat ettiğini görmeliyiz. Sadece ölüm cezasının kaldırılması bile çok önemli bir gelişme" dedi.

Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda attığı adımları da "çok yapıcı" olarak nitelendirdi ve Güney Kıbrıs'ın, referandumda Ada'nın birleşmesine destek vermemesinin üzücü olduğunu söyledi. Fischer, ancak Kıbrıs konusunda kendisinin "iyimser" olduğunu ve bütün tarafların, nasıl ilerleneceği yönünde bir araya gelerek yapıcı bir çözüm üretebileceğine inandığını kaydetti.

"OTURUP SEYREDEMEZSENİZ"

İran'ın "çok ciddi bir tehdit" olduğunu, sadece İsrail için değil bütün bölge ve Avrupa için de tehdit olduğunu kaydeden Fischer, "bir kenara oturup seyredemezsiniz" dedi.

Kendi deneyimlerine göre İran'ın, olanları dikkatle ve sabırla izleyeceğini belirten Fischer, "uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi ve tek bir mesaj vermesi çok önemli" diye konuştu.

Askeri tehdit yerine İran'ın izole edildiğini hissetmesinin daha uygun olacağını söyleyen Fischer, Çin, Rusya ve Hindistan'ın da İran'a karşı aynı çizgide olmasının önemli olduğunu belirtti.

İran sorununda askeri seçeneğin "kabusla sona erebileceği" uyarısında bulunan Fischer, bunun çok akıllıca olmayacağını ve kendisinin, izole etme, ekonomik yaptırımlar gibi tehditleri, askeri operasyona göre daha yerinde bulduğunu söyledi.

AVRUPA'DA AMERİKAN KARŞITLIĞI

Fischer, Avrupa'daki Amerikan karşıtlığıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, kendi gençliğinde de bunların konuşulduğunu belirtti ve "ancak benim gençliğimde Bob Dylan dinlemek, Karl Marx'ı öğrenmekten daha önemliydi" dedi.

Fischer, kendi izlenimine göre bugün Avrupa'da Amerikan karşıtlığı olarak algılanan şeyin, "Amerika'nın reddi değil bazı politikaların onaylanmayışı" olduğunu söyledi.

Joscha Fischer, bugün hiçbir demokratik liderliğin politikalarının eleştirilmemesinin söz konusu olmadığını da ifade etti.

Uluslararası küresel sistemin, "gönüllüler koalisyonu" (coalition of the willing) ile yürümesinin mümkün olmadığını savunan Fischer, "Belki ben muhafazakar olabilirim, ancak kurumlara ve uluslararası hukuka inanıyorum. Yeni bir tür uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var. Bunun için de hoşunuza gitsin ya da gitmesin, ki benim hoşuma gidiyor, Amerikan liderliğine ihtiyacımız var" diye konuştu.

  • WASHINGTON (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi