T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 5 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Teziç: Gerekçeli karar beklenmeli

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, yeni kurulacak üniversitelere rektör atanmasıyla ilgili kanun hükmünün, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini ve yürürlüğünün durdurulduğunu anımsatarak, bundan sonra izlenecek yöntem konusunda Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını beklemek gerektiğini, bu karar çıkmadan açıklama yapmanın doğru olmayacağını söyledi.

YÖK Genel Kurulu, Teziç Başkanlığı'nda YÖK'te toplandı. Yemek için verilen arada Teziç, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Teziç, gazetecilerin, Anayasa Mahkemesi'nin 15 üniversiteye rektör atamasıyla ilgili hükmü iptal ettiğini anımsatarak, bundan sonra nasıl bir yöntem izleneceği, rektör atamasını YÖK'ün yapıp yapmayacağı soruları üzerine, "Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını resmi gazetede görmeden bir açıklama yapmak doğru değil. Bu isabetli olmaz" dedi.

"Yeni bir düzenleme gerekir mi" sorusuna, Teziç, "Gerekçeli kararda yeni bir düzenlemeyi gerektirecek ibare var mı, yok mu bunu görmek lazım, şu anda rektör atamaları ile ilgili 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nda madde var" yanıtını verdi.

"Yani bu kanuna göre YÖK mü atama yapacak" sorusuna karşılık Teziç, "Ben kimin yapacağını söylemiyorum. Önce Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının okunması gerektiğini söylüyorum. Bu kararı görmeden açıklama yapmayı uygun görmüyorum" yanıtını verdi.

Aynı yöndeki sorular üzerine Teziç, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını görmeden bir düzenlemeye gidilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Teziç, "Kararın gerekçesini görmeden bir düzenleme yapılması yeni hukuki sorun çıkarır" diye konuştu.

TERCİH VE KONTENJAN KILAVUZU

Teziç, yeni kurulan üniversitelerin bu sene yayımlanacak ÖSS tercih ve kontenjan kılavuzunda yer alıp almayacağına ilişkin soru üzerine, yeni üniversitelerin kılavuzda yer alabilmesine ilişkin kararın verilebilmesi için de Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının beklenmesi gerektiğini yineledi.

Yeni kurulan üniversiteler için de sadece 4'ünde rektör seçimi yapılabilecek alt yapının bulunduğunu kaydeden Teziç, yeni kurulan üniversitelerin idari işlemlerinin yürüdüğünü ifade etti.

Bu üniversitelerin acil işlemleri için YÖK'ün aldığı bir karar bulunduğunu belirten Teziç, yardımcı doçentlerin, araştırma görevlilerinin süresinin uzatılması, kadroya alınmaları gibi konularda işlemlerin devam ettiğini anlattı.

Teziç, "Bu konuda zaten kanunun getirdiği kural var; 'Bu süreç içinde ortaya çıkacak sorunların çözümünde YÖK yetkilidir' şeklinde. Biz de buna dayanarak 'üniversitelere şu şu konuların tarafınızdan düzenlenmesi gerekiyor' diye yazı gönderdik. Bu konuyu Maliye ile de görüştük. Onlar da evet dediler" dedi.

Teziç, yeni kurulan üniversitelerde işlemleri yürütmeye şu anda dekanların yetkili olduğunu ve işlerin aksamadan götürüldüğünü söyledi.

Bir gazetecinin, "Meclis Başkanı Bülent Arınç, bir gazeteye 'Yüksek öğretim YÖK'e bırakılmayacak kadar önemlidir' yönünde beyanat verdi. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Halkın oyuyla kabul edilmiş Anayasa, yüksek öğretim konularını YÖK'e bırakmıştır. Ciddi, gayri ciddi... Konu, hukuki bir konu. Bunların ötesinde hukuki zemin olduğu sürece de bu konular YÖK'e bırakılmıştır.

'YÖK, parlamentodaki hiç bir toplantıya katılmadı deniyor' YÖK TBMM'de, YÖK ile ilgili komisyonlarda, Genel Kurul'daki bütün toplantılarda temsil edildi"

YÖK BAŞKANI EŞME'NİN DURUMU

"YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme'nin YÖK üyeliğinin, emekli olduğu için hukuken geçersiz olduğu" yönündeki iddiaların anımsatılması üzerine Teziç, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne "Hukuki bir sorun olmadığı" şeklinde görüşlerini ilettiklerini bildirdi.

"Size Cumhurbaşkanlığı'ndan mı soruldu" sorusuna Teziç, "Hayır bize öyle bir soru gelmedi, ama kamuoyunda bu konu tartışıldığı için atama makamına bu konuda bilgi verdik" şeklinde cevap verdi.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN MÜTEVELLİ HEYETLERİ

Vakıf üniversitelerinde vali, belediye başkanı ve diğer üniversitelerinin rektörlerinin yer alamayacağı konusunda YÖK kararına, tepkiler oluştuğunun belirtilmesi üzerine Teziç, bu konudaki kararı kamu görevlilerinin herhangi bir tartışma zeminine çekilmemesi ve bulundukları tarafsız konumun zedelenmemesi amacıyla aldıklarını dile getirdi.

Bu kararı alırken yürürlükteki mevzuatı incelediklerini ifade eden Teziç, şunları kaydetti:

"İlin valisi, devletin valisidir, ama onları bir mütevelli heyetine almak, kamuoyunda sanki o tarafta yer alıyormuş gibi düşünce oluşmasını engellemek içindir. Bir üniversite rektörünün, başka bir üniversitenin mütevelli heyetinde olması kabul edilebilecek bir şey değil.

Üniversitelerin birbirleriyle rekabetini, gelişmelerini düşünürseniz o rektörün orada tarafsız davranamayacağına ilişkin şüpheler doğmasın diye düşündük. Memnun olmayan varsa idari yargıya müracaat eder."

Teziç, Türk Belediyeler Birliği'nin, bu kararın geri alınması yönünde YÖK'e yazı gönderdiğinin anımsatılması üzerine "Bunun hukuki hiç bir değeri yok. Kimsenin kimseye bu şekilde talimat verir gibi bir yazı göndermesi devlet adabına uymaz" dedi.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi