T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 5 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Petrol fiyatı 60 dolar seviyesine düşebilir

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Saim Dinç, bu yılın ikinci yarısında petrol fiyatının 60 dolara, 2007'de de daha mantıklı fiyatlara düşeceğini söyledi.

Türkiye'nin milli petrol şirketi olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Saim Dinç, petrol fiyatlarının bu yılın ikinci yarısında rahatlayacağını ve 60 dolarlar seviyesine gerileyebileceğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği "Petrolün geleceği ne olacak?" konulu toplantıya katılan Dinç, son yıllarda petrol fiyatlarındaki hızlı yükselişin, dünyada yedek petrol kapasitesinin düşmesinden kaynaklandığını, bunun yanında Çin ve Hindistan'ın petrol talebindeki artışın ve spekülatif hareketlerin de etkili olduğunu kaydetti. Dinç, yedek kapasitenin artışına bağlı olarak 2006 ve 2007 yılında fiyatlarda rahatlama olacağını belirterek "2006'nın ikinci yarısında petrolün varil fiyatı 60 dolarlara kadar inebileceği düşüncesindeyim. 2007'de çok daha uygun ve mantıklı bir fiyata gelebileceğini öngörüyoruz Ancak İran veya dünyanın başka bir yerindeki gerginlik bunun üzerine tuz biber ekebilir" dedi.

15 YILDA PETROLE 350 MİLYAR $

Osman Saim Dinç, önümüzdeki 15 yılda 40 dolar Brent petrol fiyatıyla Türkiye'nin dışarıya 350 milyar dolar petrol ve doğalgaz parası ödeyeceğini kaydederek, "Bugün Brent 70-75 dolar. Dolayısıyla bunu ikiye katlamak mümkün" diye konuştu. Bu tabloyu değiştirmek için yurtiçinde çok yoğun petrol arama çalışmaları yaptıklarını, yurtdışında da bazı ülkelerde petrol aramayı sürdürdüklerini ifade eden Dinç, "Petrol üretimine yönelik yılda 700-800 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Bu yıl yurtiçinde 317 milyon dolar yatırım bütçem var" dedi. 2005'de 565 milyon metreküp doğalgaz ürettiklerini dile getiren Dinç, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının henüz yüzde 3-5'ini karşıladıklarını kaydetti.

İHTİYACIN YÜZDE 12'Sİ BİZDEN

2005'de Türkiye'nin günlük petrol üretiminin 92 bin varile çıktığını ve 2009'da 100 bin varile ulaşacaklarını dile getiren Osman Saim Dinç, şunları söyledi: "Türkiye'nin günlük petrol tüketimi 550-600 bin varil. Biz TPAO olarak tüketimin yüzde 12'sini üretiyoruz.Bu yıl 70'e yakın sondaj programımız var. Güneydoğu'da Batman ve Adıyaman'da petrol arıyoruz. Trakya'da bol miktarda gaz var, o gazın peşindeyiz. Karadeniz'de 2004 ve 2005'de 30 bin kilometre sismik yaptık. Bunlara yönelik sondaj programımız yürüyor. Umutlu olduğumuz yeni bölgeler; Siirt Pervari , Suriye sınırı, Silopi, Isparta ve Hatay." Toplantıda konuşan Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Petrol ve Gaz Uzmanı Dr. Sohbet Karbuz da, dünyadaki petrol rezervleri konusunda kesin rakamların bulunmadığının altını çizerek, ucuz petrol devrinin bittiğini ve 2020'de dünya petrol üretiminin zirvelerine gelineceğini anlattı.

  • EKONOMİ SERVİSİ

    Şirketler enayi değil ki...

    Türkiye'deki bazı petrol kuyularının kapatılmasıyla ilgili olarak eleştirilere cevap veren TPAO Yönetim Kurulu Başkanı Dinç,"Aklı eren de ermeyen de uzman diye ahkam kesiyor. Bir petrol şirketi yabancı bir ülkeye giderse en az orada 10 yıl çalışır ve oraya en az 50 milyon dolar para gömer"dedi. Dinç, şunları söyledi:

    "Enayi bir şirket Türkiye'ye gelip bu kadar para harcayacak, petrolü bulacak. Ondan sonra üstüne betonu dökecek, (bu heriflerin işine yaramasın) diye çekip gidecek. Bunlar züğürt tesellisi. Kendimizi avutuyoruz.''

    30 yıldır nükleeri tartışıyoruz

    Petrolün 30-60 yıl sonra tükeneceğini belirten Dinç, "Çocuklarımız mı, torunlarımız mı petrolsüz kalacak belli değil. Japonya, Fransa, hatta petrol ihracatcısı Rusya bile tüketiminin büyük kısmını nükleerden karşılıyor. Türkiye 30 yıldır nükleeri tartışıyor. Hiç olmazsa elektrik üretiminde petrolü daha az ve yavaş tüketmemiz gerekiyor" dedi.

    Dinç, ilk kez basının karşısında

    3 yıldır Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğünü sürdüren Osman Saim Dinç, ilk kez basının karşısında açıklamalarda bulundu. "Maalesef Türkiye'nin altında petrol denizi yok" diyen Dinç, bu tür haberlerle halka ümit verilmemesini de istedi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi