T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 5 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şemdinli davasında sansür gerginliği

Mahkeme Heyeti Başkanı İlhan Kaya'nın, Şemdinli iddianamesini okurken "Orgeneral Büyükanıt, komutanlar ve jandarmanın suçlandığı bölümler ile çetenin neden kurulduğuna" dair kısımları atlaması tartışmalara yol açtı

Behçet
Güngör
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım'da meydana gelen bombalama olaylarıyla ilgili davanın ilk duruşması dün Van'da yapıldı. Duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı İlhan Kaya'nın, görevden alınan savcı Sarıkaya'nın hazırladığı iddianameyi özetleyerek okuması tartışmalara sebep oldu. Hakim Kaya, iddianamede yer alan ve astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş hakkındaki "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemlerde bulunmak, adam öldürmek, suç işlemek için anlaşmak" suçlamalarıyla ilgili bölümleri okumadı.

SANIK ASTSUBAYLAR KIRMIZI KRAVAT TAKTI

Basın mensuplarının görüntülememesi için sabah saat 05.00'de adliyeye getirilen sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in siyah takım elbise, kırmızı kıravat ve tıraşlı, Veysel Ateş'in ise kont pantolonla duruşmaya katılması dikkat çekti. Duruşma, Van. 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün saat 11.00'da başladı.

İDDİALAR PKK KOMPLOSU

Davanın Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yapılan ilk duruşmada bir numaralı sanık Astsubay Başçavuş Ali Kaya dinlendi. Mahkeme Başkanı vaktin geç olmasını dikkate alarak diğer iki sanığın sorgusunu bugüne erteledi. Sanık Kaya'nın hakim karşısındaki ifadeleri zaman zaman mahkeme içinde tartışmalara neden oldu. Kaya ifadesinde terörle mücadelenin olmazsa olmaz koşulunun istihbarat toplamak olduğunu, terörün ancak bu şekilde çökertilebileceğini ifade etti.

UNUTKANLIK İFADE TEKRARLATTI

Kaya devlet kurumları arasında yasadışı yapılanmalar olduğu iddialarını da kabul etmeyerek, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, MİT'in Emniyet'in hiçbir biriminde illegal bir yapı, çete ve gizli güç yoktur" diye konuştu. Kaya'nın bu ifadesi üzerine müdahil avukatlar bu sözlerin tutanaklara geçmesini istedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı İlhan Kaya, sanık Ali Kaya'ya dönerek "Pardon ne dediğinizi unuttum. Yeniden tekrarlar mısınız" şeklinde konuştu.

Kaya ise az önce söylediği sözleri, "Ordu, polis, MİT gibi devlet birimlerinde gladio, çete, kontrgerilla ve mafya yapılanması yoktur" şeklinde tekrarladı.

SİLAH ARAÇTA UNUTLMUŞ

Kaya, itirafçılara silah verilmemesine rağmen kullandıkları araçta çıkan üçüncü kaleşnikofun varlığını ise "Aracı biz almadan bir astsubay arkadaş bakıma almıştı. Tüfeği bagajda unutmuş. Yolda fark ettik" şeklinde açıkladı.

4.5 saat süren ifadesenin ardından Ali Kaya, yşoğun güvenlik önlemleri altından adliyeden çıkartıldı. Duruşmanın ikinci bölümüne bugün devam edilecek.

HAKİMİN DAVADAN ÇEKİLMESİ İSTENDİ

Müdahil avukatlardan Bahri Belen ise mahkeme başkanının tarafsızlığını yitirdiğini ileri sürerek, duruşmadan çekilmesini istedi. Duruşmayı TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Şemdinli Araştırma Komisyonu üyesi CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer, CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan da izledi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi