T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 19 MAYIS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Doğum izni konusunda ileri bir adım

Memurların doğum izinleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104'üncü maddesinde "mazeret izni" başlığı altında düzenlenmiştir. Yine aynı Kanunun 108'inci maddesinde doğum yapan memurlara yönelik aylıksız izin müessesesine yer verilmiştir.

Her iki maddedeki son düzenleme de, 14.07.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5223 sayılı Kanunla yapılmıştır. Bu kanuni düzenleme sonrasında, uygulama birliği sağlamak amacıyla Devlet Personel Başkanlığı tarafından bir Tebliğ çıkarılmıştır. Söz konusu bu Tebliğ 26.08.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Doğum izni konusunda, memurlar hangi haklara sahiptir?

657 sayılı Kanunda "Mazeret İzni" başlığı altında yer alan düzenleme, beş başlık altında toplanacak olursa, şu şekilde sıralanabilir:

1- Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilmektedir.

2- Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenmektedir.

3- Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki

3 haftaya kadar işyerinde çalışabilmektedir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenmektedir.

4- Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilmektedir.

5- Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.

Bu düzenleme ne zaman yapıldı?

5223 sayılı Kanunla yapılan bu düzenlemeler, 14.07.2004 tarihinde yapılmıştı. Bu düzenleme sonrasında benzer düzenlemelerin diğer personel kanunlarında da yapılması bekleniyordu. İlk düzenleme Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda yapılmıştır. 17/05/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan memurlar için 2004 yılında yapılan düzenlenmeden daha ileri bir düzenlemedir.

TSK personel kanununda yapılan düzenlemeler neler getiriyor?

926 sayılı TSK Personel Kanununda yapılan düzenleme dört başlıkta memurlardan farklılık içermektedir. Farklılıklar şu şekildedir:

1- 657 sayılı Kanunda, doğum erken gerçekleştiğinde, doğum öncesi kullanılamayan izinler doğum sonrasına aktarılamamaktadır. Ancak 926 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile, subay ve astsubaylar, doğum erken gerçekleştiğinde, doğum öncesi kullanamadıkları izinleri doğum sonrasına aktarabilecektir.

2- 657 sayılı Kanunda, memur, bir yaşından küçük çocuğunu emzirmek için günde toplam bir buçuk saat süt izni hakkına sahiptir. Ancak 926 sayılı Kanunda yapılan değişiklik ile, subay ve astsubaylar, ilk altı ay için günde 3 saat, ikinci altı ay için günde bir buçuk saat süt izni hakkına sahiptir.

3- Subay ve astsubaylar, memurlardan farklı olarak süt iznini kaça bölerek kullanabileceğine kendisi karar verecektir.

4- Subay ve astsubaylar, yine memurlardan farklı olarak evlat edindikleri çocuklar için de aylıksız izin hakkına sahip olacaktır. Evlat edinen subay ve astsubay bayan personele, (en fazla üç yaşında bir çocuğun evlat edinilmesi halinde) çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren, isteği üzerine altı aya kadar aylıksız izin verilecektir.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi