T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 28 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Voda geldi Selo dertli

Vodafone, GSM sektöründe taşları yerinden oynatacak. Turkcell ve Avea’daki yönetim belirsizlikleri kısa sürede netleşmezse Vodefone avantaj yakalayacak

Hamdi
Ateş
Vodafone, Telsim için ihale bedeli 4 milyar 550 milyon doları TMSF hesabına yatırıp imtiyaz sözleşmesini imzalamasıyla 1 Haziran itibariyle Telsim’i devralarak Türkiye’de cep telefonu işletmecisi oluyor.

Türkiye’de yaklaşık 46 milyon cep telefonu abonesi bulunuyor. Türkiye’nin cep telefonu pazarının yüzde 63’ünü Turkcell elinde bulunduruyor. Yaklaşık 29 milyon abonesi bulunan Turkcell’i, 10 milyondan fazla abone ve yüzde 22 payla Telsim, 7 milyon abone ve yüzde 15 payla Avea izliyor.

Turkcell’de sular hala durulmadı

Vodafone’un uygulayacağı avantajlı tarife ve promosyonlar öncelikle pazarın en büyüğü Turkcell’i etkileyecek. Turkcell’in de Vodafone’a karşı yeni ve daha ucuz tarifelere geçmesi bekleniyor. Ancak Turkcell’in yönetiminde yaşanan sorunlar kısa sürede giderilemezse bu durum Vodafone’un işine yaracak. Turkcell’den bir süre önce üç genel müdür yardımcısı istifa etmiş, Genel Müdür Muzaffer Akpınar da istifanın eşiğinden dönmüştü.

Ayrıca Çukurova Grubu ile Telia Sonera arasındaki sorunlar da Turkcell’in dezavantajı olacak. Pazarın yüzde 15’ini elinde bulunduran Avea’da da yönetim sorunu yaşanıyor.

Avea’da belirsizlik

Yüzde 40’ı Telecom Italia, yüzde 40’ı Türk Telekom ve yüzde 20’si İş Bankası’na ait olan şirket, Türk Telekom özelleştirmesinin ardından adeta 4 ortaklı duruma geldi. 3 ortaklı yapıda sorunlar artınca Türk Telekom’un yüzde 55’ini alan Oger Telecom, Telecom Italia’nın hisselerini 500 milyon dolara almak için anlaştı. İtalyanların hisselerini almak için şimdi Türk Telekom’un yüzde 45’ine sahip olan kamunun payı adına Ulaştırma

Bakanlığı’nın görüşü bekleniyor. İş Bankası’nın İtalyanların hisselerine talip olduğu haberi ise Ulaştırma Bakanlığı’nda inandırıcı bulunmadı. 500 milyon dolar fiyatın Oger ile Telecom Italia arasındaki anlaşma olduğuna işaret eden yetkililer, İş Bankası’nın hisseleri almasının Avea’daki yönetim sorununu daha da derinleştireceğini belirtti, “Kamu görüşünü hızlandırmak amacıyla bu haberler yayılıyor” yorumunu yaptı. Avea’daki Telekom Italia hisselerinin Türk Telekom’ca alınması durumunda ise şirketin kuruluşundan bu yana devam eden yönetim sorunu da ortadan kalkmış olacak.

Promosyon telefon dönemi

41 ülkedeki 171 milyon abonesiyle dünyanın en büyük GSM operatörü Vodafone’un Türkiye pazarına girmesinden en avantajlı cep telefonu tüketicileri çıkacak. Cep telefonu görüşme ücretlerinin düşmesi beklenirken, son dönemde ortaya çıkan kalitenin de artması bekleniyor. Çeşitli ülkelerde abone karşılığı cep telefonu hediye edip pazarda büyük pay sahibi olan Vodafone’nun benzer bir pazarlama tekniğini uygulama ihtimali de rakiplerini korkutuyor. 2006 sonunda numara taşınabilirliğinin uygulanması da Vodafone’a avantaj sağlayacak.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi