T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 28 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rasim ÖZDENÖREN

Necip Fazıl 101 yaşında Konya’da

Üstat Necip Fazıl doğumunun 101., ölümünün 23. yılında Konya’da bir dizi etkinlikle anıldı.

22 Mayıs 06 Pazartesi günü saat 20:30’da açılışı yapılan dizi etkinliğin açılış konuşmalarından sonra iki sergi açıldı. Birisi Büyük Doğu dergilerinin kapaklarının teşhir edildiği sergi, diğeri üstadın kitaplarının ilk baskılarının sergisi… Arkasından “Üstad” adlı film gösterimi.

İkinci gün (23 Mayıs, Salı) Yücel Çakmaklı’nın yönettiği “Bir Adam Yaratmak” filmi gösterime getirildi.

Üçüncü gün (24 Mayıs, Çarşamba) Mesut Uçakan’ın yönettiği “Reis Bey” filmi...

Dördüncü gün (25 Mayıs, Perşembe), saat 20:30’da üstadın şiirinin, düşüncesinin, kişiliğinin ve karakterinin ele alındığı bir panel gerçekleştirildi. D. Mehmet Doğan’ın, arada kendi konuşmalarıyla da zenginleştirerek yönettiği panele Prof. Dr. Sami Güçlü, Erdem Bayazıt ve ben katıldık. Sami Güçlü, üstadın fikriyatını ve eylemini mübalağasız, fakat etkili bir dil ve üslupla aktardı. Aslında, gece boyu yalnızca onu dinlesek sanırım yeterli olurdu. Erdem Bayazıt, üstadın poetikasını ve şiirini anlattı. Bana da, üstadın karakterini resmetme görevi düştü. İkinci turda tamamlayıcı konuşmaların yanında Erdem Bayazıt’ın sunduğu Necip Fazıl şiirleri gecenin ziyafeti yerine geçti. Gece saat 24’e yaklaşırken programı düzenleyenler, katılanlar, katılımcılar üstat Necip Fazıl Kısakürek’in manevî varlığıyla meşbu halde programı tamamladılar. Ancak Meram Belediyesi Konevî Kültür Salonu’nda ikmal edilen program, daha sonra başka mekanlarda hem üstadı yeniden anmak ve anlamak, hem programın değerlendirmesini yapmak üzere geç saatlere kadar devam edip gitti…

Programı titizlikle hazırlamış olan Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bütün ilgililerini başta müdür Abdüssettar Yarar olmak üzere tebrik ediyorum. Etkinliklerin, onların katlanmak zorunda kaldığı emek ve külfete değdiğini belirtmek istiyorum.

Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğünün hazırlayıp dağıttığı “Necip Fazıl: Üstat 101 Yaşında” adını taşıyan, üstat hakkında derli toplu bilgi veren özenle hazırlanmış 16 sayfa büyük boy broşür ayrıca anmaya değer bir nitelik taşıyor.

***

Konya’dan ayrılırken kitap fuarını ziyaret etme fırsatını da yakaladık: TÜYAP KONYA KİTAP FUARI. Ancak itiraf etmeliyim ki, Uluslararası Tahran Kitap Fuarı’ndan sonra Konya Kitap Fuarı’nı ziyaret bir talihsizliktir… Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nın abartmasız 40 misli büyüklüğünde olan; bütün salonlarının ve reyonlarının tıklım tıklım insanla (yani okuyucuyla, gerçek okuyucuyla) dolu olduğu; her bir reyonun önünde tezgaha ulaşmak için kuyruklarda sıra beklendiği bir fuarı gördükten sonra, Konya’nın fukara ve ins ve cinin top attığı salonunu görmek, insana hüzün veriyor. Öğretmenlerinin nezaretinde fuarı ziyarete getirilmiş, fakat kitaptan başka her şeyle ve bilhassa birbiriyle ilgilenen öğrenciler de olmasa, fuarda nerdeyse insan yok denilecek. Kemiyet itibariyle İran okuyucusunun onda birine ulaşabilmek için Türk okuyucusunun daha bin fırın dolusu ekmek yemesi gerekiyor. Tahran fuarında otoparklarda yer bulmak meseleyken, Konya fuarının otoparkı Konya ovası genişliğinde arabalara gel gel ediyor. Beni şaşırtan bir husus da şudur: Necip Fazıl programını izlemek üzere koca salonu dolduran gençler nerdeydi acaba o saatte?..

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi