T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 14 NİSAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Namazda telefonu çalana 5 YTL ceza

Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan Ulu Cami İmamı İsmail Güçlü'nün başlattığı, namaz sırasında çalan cep telefonlarının sahiplerine 5 YTL para cezası uygulaması, olumlu sonuçlar vermeye başladı.

İmam Güçlü, uyguladıkları para cezasının olumlu etkisinin görüldüğünü, 5 YTL'yi veren kişinin bir daha camiye girmeden önce cep telefonunu kapattığını söyledi.

İnsanların Allah'ın huzuruna vardığı zaman bunu hissetmesi gerektiğine işaret eden Güçlü, şöyle konuştu:

"Cemaat namaza durduğu zaman, namazda ne yaptığını, ne okuduğunu bilmeli. Namazın manası o. Namaz Allah ile birebir muhabbettir. Biz Yaradanımız huzuruna giderken başka araç ve aracıların araya girmesini istemiyoruz. Ancak teknoloji asrını yaşıyoruz. Cami, tiyatro ve sinemalarda cep telefonunun çalması rahatsızlık yaratıyor. Düşünün, camide tam cemaat halinde namaz kılınırken bir anda bir müzik çalıyor. O andaki ahenk, duygusallık kayboluyor."

"İNSAN BEŞERDİR, ŞAŞIRABİLİR"

Daha önce caminin duvarlarına uyarıcı yazılar astıklarını ve defalarca sözlü uyarılarda bulunduklarını ifade eden Güçlü, uyarıları dikkate almayanlar için para cezası uygulama kararı aldıklarını söyledi.

Çalan telefonun namazın bozulmasına bile neden olduğunu belirten Güçlü, "Çünkü insan beşerdir, şaşırabilir. Baktık ki önüne geçemiyoruz, çareyi müezzin arkadaşımla düşündük. Ulu Cami Derneği ile de istişare ettik ve makbuz karşılığı 5 YTL para cezası uygulamaya karar verdik. Bu hem latifeydi hem de camiye de gelir sağlandı. Bu gelir, caminin giderlerine harcanıyor" dedi.

"GÜCÜ YETENDEN ALIYORUZ"

Şimdiye kadar 5 kişiye ceza uyguladıklarını ve bu kişilere kestikleri makbuzun bir nüshasını caminin panosuna astıklarını bildiren Güçlü, şunları kaydetti:

"Biz cep telefonu çalan kişiye 'Sizin telefonunuz çaldı. Hemen para verin' demeyiz. Çünkü cemaatimizi tanıyoruz. Durumu kötü olanı biliyoruz. Gücü yetenden alıyoruz ve bu konuda örnek teşkil etmek istiyoruz. İsteyen istediği zaman bu parayı verebilir. Ancak 5 YTL'yi veren kişi de bir daha camiye girmeden önce cep telefonunu kapatıyor. Camide cep telefonu kapatma oranı arttı. Şu an için rahatlamış durumdayız."

Camide "lütfen cep telefonunuzu kapatın" yazısının bulunduğunu, bu yazının altına "cezası 5 YTL" yazdırmayı düşündüğünü belirten Güçlü, bu yazıyla uygulamanın daha iyi sonuç vereceğini düşündüğünü söyledi.

Güçlü, uygulamadan sonra olumlu tepkiler aldıklarını, cemaatin de uygulamayı benimsediğini ve takdir ettiğini kaydetti.

"ÇALAN TELEFON HUZURU BOZUYOR"

İl Müftüsü Hacı Ahmet Önal ise camilerde yapılan ibadet sırasında çalan telefonun huzuru bozduğunu belirtti.

Bu konuda sıkı denetim yapmanın mümkün olmadığına işaret eden Önal, "Ülkemizdeki camilere bu konuda uyarıcı yazılar yazılıyor. Bunlar zorlayıcı olmuyor. Ceza yöntemi birkaç camide uygulandı. Maalesef müeyyide daha etkili oluyor. Camide müeyyide zorlayıcı olamaz. Hukuki bakımdan bu mümkün değil. Ancak bu uygulama aynı zamanda hayra yönlendiriyor" diye konuştu.

  • BİTLİS (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi