T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 17 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Fehmi KORU

Günah galerisi

Washington yönetimi öfkeli... Washington yönetimi kızgın... Duyulan öfke ve kızgınlık daha çok medyaya dönük... Avustralya'nın SBS televizyon kanalı Bağdat'taki Ebu Gureyb Cezaevi'nde Iraklı mahpuslara uygulanan işkenceleri yansıtan bir dizi fotoğraf daha yayımladığı için kızgın Washington. Pentagon sözcüsü, 'iğrenç' sıfatını kullandı, ama kast ettiği, Amerikan askerleri tarafından uygulanan 'işkence' değil Avustralya kanalı tarafından yayımlanan fotoğraflar...

Bu kafayla gidildiği takdirde, "ABD" dendiğinde dünya kamuoyunun aklına, yalnızca Ebu Gureyb ve Guantanamo manzaraları gelecek...

Gün yüzüne çıkan yeni fotoğraflar iki yıl önce bütün dünyayı ayağa kaldıran görüntülerden daha iğrenç gerçekten. Cezaevinde insaflarına terk edilmiş mahpusları her türlü aşağılamaya mâruz bırakırken görülüyor Amerikalı askerler; bir fotoğrafta boynu bıçakla doğranmış Iraklı bir mahpus var, yarasından taze kan fışkırıyor... Avustralya kanalı, elinde gösterdiklerinden başka da fotoğraflar olduğunu, ancak kimsenin midesi kaldırmayacağı için yayımlamayacaklarını duyurdu.

Dünyadaki bütün insan hakları kuruluşlarının kınamasına ek olarak, Kızılhaç da, Ebu Gureyb Cezaevi'nden fotoğraflara yansıyan uygulamaların uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıkladı. Kızılhaç sorumluların cezalandırılmasını talep ediyor.

'Sorumlu' kim?

Irak'ı işgal eden Amerikan ordusunun cezaevlerinde mahpuslara kötü muamele yaptığı ilk duyulduğunda, Pentagon, bunun bir cezaeviyle sınırlı ve oradaki bazı görevlilere ait yanlış bir davranış olduğunu ileri sürmüştü. On kadar askere disiplin cezası verildi, ama Ebu Gureyb'te uyguladıkları 'işkenceler' yüzünden yargılanıp ceza alan iki askerî görevli oldu bugüne kadar; cezaevi komutanı generalin rütbesi de albaya indirildi. Hepsi bu. İşkencenin sorumluluğu Ebu Gureyb duvarları dışında kimseye bulaşmadığı gibi, yayımlanan fotoğraflarda mutluluğu yüzünden belli pek çok görevlinin yaptığı da yanına kâr kaldı.

ABD ordusu bile olsa, hiçbir yerel görevli, uluslararası hukuka uygun davranılması gerekli tutuklulara kötü muamele ve işkence uygulama cüretine sıvanamaz; daha yukarıdan bir emir ve tâlimat gelmiş olmak zorunda. Suçluların tek bir cezaevinde aranması ve onlardan da şimdiye kadar pek az kişinin cezaya çarptırılması bu açıdan tatmin edici değil.

Fotoğrafları gizlemek, suçu birkaç küçük rütbeli sorumlunun üzerine yıkmak, işte görüyoruz, ABD'nin aleyhine oluyor. Dünyanın birçok bölgesinde zaten var olan Amerikan-karşıtı hisler giderek gemlenemez hale geliyor. Washington'da ipleri elinde tutan ve davranışlarıyla işkencecileri de cesaretlendiren bir grup, imajını yerle bir ederek, ABD'ye en büyük kötülüğü yapıyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) bir komisyonu Guantanamo'daki uygulamaların insan haklarına aykırı olduğunu tespit eden bir rapor yayımladı şu günlerde. SBS kanalının Ebu Gureyb'ten yeni fotoğrafları o raporu tamamlıyor. İngilizlerin Basra'da tesadüfen ele geçen görüntüleri de, günah galerisinde ABD'nin yalnız olmadığını vurgulamış oldu.

Kimse sorumluluktan kaçamaz. İlk 'zanlı' ise belli: ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld... Pentagon'un patronu, emrindeki bir grubun cezaevine düşmüş Iraklılara reva gördüğü işkenceler yüzünden mutlaka hesaba çekilmelidir.

Buna zorlayamazsa, ayıp, bütün dünya kamuoyunundur... Hepimizindir...

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi