T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 17 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çiniler geri alınmalı

Ayasofya Müzesi Müdürü Jale Dedeoğlu, 2. Selim Türbesi'nden çalınan ve Louvre Müzesi'nde sergilenen çinilerin kültürel miras olduğunu belirterek "Eserler Fransa'dan geri alınmalı" dedi

Ayasofya Müzesi Müdürü Jale Dedeoğlu, müze haziresinde bulunan, Mimar Sinan'ın eseri 2. Selim Türbesi'nden çalınan ve Louvre Müzesi'nde sergilenen çinilerin kültürel miras açısından önemine işaret ederek, orijinallerinin yerine konulması gerektiğini bildirdi.

Dedeoğlu, yaptığı açıklamada, müze haziresinde 1882-1896 yılları arasında Fransız Albert Sorlin Dorigny tarafından restorasyon işi yapıldığını hatırlatarak, dönemin arşiv belgelerine göre Dorigny'nin bu çalışmalar için yüklü miktarda para aldığını söyledi. Dorigny tarafından yapılan restorasyon sırasında çinilerin onarım için Fransa'ya götürüldüğü ve yerine sahtelerinin getirildiğinin tespit edildiğini anlatan Dedeoğlu, 2. Selim Türbesi'nden çalınan pek çok çininin Louvre Müzesi'nde sergilendiğini dile getirdi.

TÜM ÇİNİLER DEĞİŞTİRİLMİŞ

Louvre Müzesi'nin 1922 yılı kataloğunda 2. Selim Türbesi giriş revağının sol tarafında yer alan panonun kayıtlı olduğunu da ifade eden Dedeoğlu, yaptıkları çalışmalar sonucunda tüm panonun sahte çinilerle değiştirildiğinin de görüldüğünü kaydetti. Dedeoğlu, çalınan çinilerle ilgili arşiv taraması çalışması yaptıklarını da anlatarak, sahte çinilerle orijinalleri arasındaki farkın gözle görülür biçimde olduğuna da işaret etti.

BAKANLIK İADE İÇİN BAŞVURDU

2. Selim Türbesi giriş revağının sol tarafında yer alan panonun sergilendiği Louvre Müzesi'nden Türkiye'ye iadesi için hazırlanan raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ilettiklerini dile getiren Dedeoğlu, bakanlığın iade için işlemleri başlattığını da söyledi. Dedeoğlu, "2. Selim Türbesi, Mimar Sinan'ın eseri. Çiniler de bu yapının mimari bir parçası. Kültürel miras açısından bu çinilerin orijinallerinin yerine konulması gerekiyor" dedi.

TÜRBENİN İÇİ DE SOYULMUŞ

Türbenin içinde de sahteleriyle değiştirilmiş çinilerin varolduğunu ve bunların da bulunması için çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Dedeoğlu, "Aslında bu çinilerin sahte olduğu uzun yıllardır biliniyor. Ancak hiç tespit yapılmamış. Pek çok yayında bu çinilerin sahteleriyle değiştirildiği yer alıyor. Bunları da tespit ettik" diye konuştu.

  • İSTANBUL (A.A)

    Büyük soygunda çalınan eserler

    Sultan II. selim Türbesi: Revaklı giriş kısmının sol tarafında yer alan çini pano ile türbenin içindeki bordür çiniler ve türbe içinde karo çinilerden oluşan panoların bir kısmının da imitasyon olduğu tespit edildi.

    Sultan III. Murat Türbesi: Güneybatı duvarındaki kitabe çini panonun üst sırası, boydan boya imitasyon çiniler ile bezelidir.

    Sultan I. Mahmut Kütüphanesi: Kitaplık bölümünde, ulama çini karo ve bordürlerden oluşan panolar ile süpürgelik çinilerinde bir kısmının imitasyon olduğu tespit edildi. Kütüphane koridor bölümünden sağ ve sol duvarda bezeli selvi motifli panolar, okuma salonu girişinin sağında bulunan ulama çini karo ve bordürlerden oluşan çini panonun da imitasyon olduğu tespit edildi.

    Milliyet'ten bir gazetecilik başarısı daha!

    Milliyet Gazetesi, Yeni Şafak'ın önceki gün yayınladığı "Büyük soygun" başlıklı haberi dün "özel haber" logosuyla manşetine taşıdı. Ayasofya'daki Sultan 2. Selim Türbesi'ne ait çinilerin Albert Doring tarafından Fransa'ya satılmasının 110 yıl sonra ortaya çıkarılmasını konu alan haber önce muhabirimiz Şamil Kucur imzasıyla Yeni Şafak'ta yayınlandı. Müze müdürü Jale Dedeoğlu'nun ortaya çıkardığı bu gerçeği, önceki gün 3. sayfadan duyuran Yeni Şafak'ın ardından dün Milliyet aynı haberi manşetine taşıdı. İki haber arasındaki tek fark, Milliyet'in Yeni Şafak'a ait haberde "özel haber" logosu kullanmasıydı.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi