T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 17 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye'nin içine sindirdiği 'çözüme evet deriz' mesajı

Dünyanın dikkatini Ankara'ya çeken HAMAS lideri Meşal, THY'nin tarifeli uçağındaki yolculuğunda çok önemli mesajlar verdi: Türkiye'nin kabul edebileceği bir çözüm önerisini biz de kabul ediriz!...

Duygu
Güvenç
Erhan
Seven

Arap ülkeleri dışındaki ilk yurtdışı gezisini Türkiye'ye yapan, HAMAS'ın siyasi lideri Halid Meşal, Ankara'nın Ortadoğu sorununda sunacağı çözüm önerilerine büyük önem verdiğini söyledi. Türkiye'ye gelirken uçakta konruşan Meşal, Türk hükümetinin içine sindirdiği ve kabul ettiği çözümü kendilerinin kabul etmeye hazır olduklarını açıklayarak, "Türkiye her zaman yanımızda oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki konuşması bizim için cesaret verici" dedi. Meşal, silah bırakmaya hazır olduklarını da açıklayaraka, "Ancak İsrail de bu yönde adım atmalı" dedi. Meşal, Türkiye'de başta AK Parti olmak üzere, CHP ve diğer partilerle görüşmek istedi. Bu talebini Filistin'in Ankara büyükelçiliğine bildirdiğini belirtilen Meşal'in randevu alınması halinde bir dizi temaslarda bulunmayı planladığı kaydedildi. Meşal'in özellikle Filistin davasında destek veren eski başbakanlardan Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan ile bir araya gelmek istediği bildirildi.

BAŞBAKAN'LA GÖRÜŞME YOK

İşte üç mesaj

  • Şiddetten kendinizi arındırın
  • Bölgede İsrail ve Filistin adında iki devletin varlığını kabul edin
  • Filistin içinde de demokrasiyi benimseyin
  • HAMAS'ın seçimi kazanmasına rağmen hükümet kurmadığı için hükümet başkanı seviyesinde bir görüşme talebinde bulunmadığı kaydedildi. Başbakanlık yetkilileri, Erdoğan'ın HAMAS yetkilileri ile görüşmeme nedeninin herhangi bir baskıya bağlanmayacağını belirterek, "Eğer hükümet kurulsaydı ve teklif gelseydi o şekilde değerlendirilirdi. Eğer hükümet olarak talepte bulunurlarsa nasıl daha önceki Filistin hükümetleri kabul görmüşse bu talep de kabul görecektir" dediler.

    Başbakan Erdoğan önceki gece Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı arayarak görüşmüştü.

    ABD VE İSRAİL'E BİLGİ VERİLDİ

    HAMAS heyetinin Ankara'ya geleceğini önceki gün öğrenen Dışişleri Bakanlığı saat 22.00 sularında ABD büyükelçiliğine telefonla bilgi verirken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de İsrailli meslektaşı Tizpi Livni'yi aradı. Diplomatik kaynaklar aralarında El Fetih'in de bulunduğu çok sayıda Filistinlinin Türkiye'nin HAMAS'la görüşmesini istediğini belirtti. Ziyaret talebinin HAMAS'tan AK Parti'ye geldiği, AK Parti'nin ise mesajları iletmek ve HAMAS'ı dinlemek açısından görüşme talebini kabul ettiği öğrenildi.

    GÖRÜŞMELER TEKNİK DÜZEYDE

    HAMAS heyeti dün öğle saatlerinde Ankara Palas'ta Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Üzümcü, Ortadoğu Genel Müdürü Bozkurt Aran ve Yardımcısı Şakir Torunlar'ın yer aldığı heyetle bir araya geldi ve teknik düzeyde görüşmeler yapıldı.

    Bu arada, Dışişleri Bakanlığı'na AB ülkeleri, ABD ve İsrail'den HAMAS ile hükümet düzeyinde görüşülmemesi yönünde kanaat ilettikleri bildirildi. HAMAS heyeti, AK Parti Genel Merkezi'nde Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile bir görüşme yaptı. Hükümetten üst düzey bir yetkili, "Ne yapsaydık, gelmeyin mi deseydik? Bu onları farklı yollara sevkeder" dedi.

    ANKARA AÇIKLAMALARDAN MEMNUN

    Görüşmelerde Meşal'in şu mesajları verdiği öğrenildi: l İslam dünyasında, Türkiye demokrasi açısından başarılı bir örnek sergiliyor. l Hukukun üstünlüğü ve işgalin sona erdirilmesini istiyoruz. l Filistin için Türkiye'nin tavsiyelerini önemsiyoruz. Meşal'in hukukun üstünlüğü ve demokrasi ifadelerini Türkiye'de kullanması olumlu karşılanırken, diplomatik kaynaklar, Hamas'ın kısa sürede söylem değiştirmesinin beklenmediğini belirttiler.

    TARİFELİ UÇAKLA GELDİLER

    Meşal ve beraberindeki heyet dün THY'nın tarifeli seferiyle Şam'dan Ankara'ya geldi. Görüşme talebi HAMAS'tan geldi. Ankara, ziyareti HAMAS heyetinin Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne yaptığı 5 kişilik vize başvurusu üzerine öğrendi. HAMAS Esenboğa'da VIP'i kullandı.

    Mossad önce zehirledi sonra panzehiri verdi!..

    Halid Meşal, 2004'te örgütün iki liderinin öldürülmesinden sonra HAMAS'ın siyasi lideri oldu. Halit Meşal 2004 yılına kadar Ortadoğu'daki ününü ölümün kıyısından döndüğü suikaste borçluydu. 25 eylül 1997'de İsrail Başbakanı Netanyahu'nun emriyle Ürdün'e sızan Kanada pasaportlu 10 Mossad ajanı, Meşal'e zehir enjekte etmeyi başardı. Ancak olay ortaya çıktı ve iki Mossad ajanı yakalandı. Kral Hüseyin, İsrail'e panzehiri vermezlerse iki ajanın idam edileceği uyarısında bulundu. Bunun üzerine İsrail panzehiri derhal gönderdi. Üstelik Şeyh Ahmed Yasin'i de serbest bırakmak zorunda kaldı. 2004 baharında Abdülaziz Rantısi'nin öldürülmesinden sonra örgüt yeni liderini resmen açıklamama kararı aldı. Ancak Meşal'in HAMAS'ın siyasi lideri olduğu biliniyor.

    İsrail 'gayri resmi' konuştu

    HAMAS lideri Meşal'in Ankara ziyareti karşısında İsrail günboyu sessizliğini sürdürdü. Ancak, İsrailli yetkililer, resmi açıklama yapmak yerine Türk televizyonlarına verdikleri demeçlerde 'bozulduklarını' belirttiler. İsrail Başbakanlık Sözcüsü Raanan Gissin, yaptığı gayri resmi açıklamada bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerde derin yara açacak bir hata olduğunu belirterek, "Merak ediyoruz, örneğin İsrail hükümeti Öcalan'ı ve onun adamlarını muhatap alıp konuşsa, onları İsrail'e davet etse Türkiye başbakanı ne hisseder? " diye konuştu.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


     ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi