T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 17 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Daha ne kadar cezalandırılacağız

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, çözüme 'evet' diyen Kıbrıs Türklerinin hala cezalandırılmaya devam edildiğini belirterek, ABD ve AB'ye 'artık yeter' dedi. Talat, ABD'ye 'Ercan Havaalanı'nı kullanmanın vakti geldi' çağrısında bulundu

Berivan
Oruçoğlu

Kıbrıs'ta çözüm için diplomasi trafiği hız kazanırken, İngiltere Başbakanı Tony Blair'le görüşmeyi bekleyen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile görüştüğü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Yeni Şafak Brüksel muhabiri Berivan Oruçoğlu'nun sorularını cevapladı.

Talat, Rumların reddetmesine rağmen Ankara'nın açıkladığı Kıbrıs Eylem Planı'nın hala masada olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün geçen ay açıkladığı eylem planının önemini tüm dünyanın bildiğini belirten Talat, "Bu plan zifiri karanlıkta bir ışıktır, bizim için umut oldu" diye konuştu..

Avrupa Birliği'nin 26 Nisan 2004'te Kıbrıs Türklerine verdiği sözleri hala yerine getirmemesinin adada hayal kırıklığından öte öfke yarattığını vurgulayan Talat, "Kendilerinin çok daha önce verdiği sözü unutan AB, şimdi Türkiye'nin yükümlülüklerini hatırlatır oldu" dedi. Talat, Türkiye'in limanlarını Rumlara açması halinde Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik açıdan büyük zarar göreceğini ifade etti.

LİMAN KRİZİ KAPIDA

Cumhurbaşkanı Talat, limanlar konusunda yakın zamanda bir kriz yaşanacağını belirterek, çıkacak krizin yeni fırsatlar doğurabileceğini söyledi. Birlik içinde Kıbrıs sorunuyla ilgili yeterli bilgisi olmayan ya da yanlış bilgilendirilmiş üyelerin çıkacak krizle birlikte konuyu öğreneceklerini kaydeden Talat, Avrupa'nın hala Rumları desteklemesinin anlaşılır bir durum olmadığına dikkat çekti. Talat şöyle konuştu: "Türk tarafı artık taviz veremez. Türkiye AB yolunda ilerleyecek, Kıbrıs Türkleri üye olacak diye tüm uluslararası arenada kabul edilmiş haklardan vazgeçmemiz söz konusu olamaz. Yürütülen politika ahlaki değildir."

WASHİNGTON'A ÇAĞRI

Talat, ABD'nin AB'den daha kolay karar alabileceğini hatırlatarak, artık doğrudan uçuşların başlaması, ABD'li üst düzey bir yetkilinin doğrudan Ercan Havalimanı'nı kullanması, Kıbrıs Türklerinin kültür ve spor faaliyetlerine katılımının sağlanması gibi somut girişimlerin zamanının geldiğini kaydetti. Talat, Türkiye ve KKTC'nin tüm iyi niyetli girişimlerine karşın cezalandırılan tarafın hep Kıbrıs Türkleri olduğunun altını çizerek, artık bu duruma bir çözüm bulunmasını istedi.

Viyana'ya güvenmiyorum

Cumhurbaşkanı Talat, AB dönem başkanı Avusturya'nın mali yardım tüzüğünü konseyden geçirip, doğrudan ticaret tüzüğünü masada bırakmayı hedeflediğini, kendilerine aktardığını kaydetti. Ancak Talat, Avusturya'nın bu sözleri yerine getirmesini beklemediğinin de altını çizdi. Talat, "Avusturya Rumların çözümü bloke ettiğini görmezden gelebilir. Bize söylediklerini yerine getirmelerini çok beklemiyorum" diye konuştu. Haksız tecridin artık kaldırılması gerektiğini vurgulayan Talat, "Tecridlerin kaldırılması, Rumları katı tutumlarını gözden geçirmeye iter, sonsuza kadar dışlanmayı kabul edemeyiz" dedi.

Görüşme son derece doğal

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Türk tarafını ikna edecek bir durumu olmadığını ifade ederek, "Annan'ın uzlaşmazlık ortaya koyan Rum tarafına yönelmesinin çok doğal olduğunu'' söyledi. Talat, gazetecilerin, 28 Şubat'ta yapılacak Annan-Papadopulos görüşmesiyle ilgili sorusuna verdiği yanıtta, Papadopulos'un Annan'ı değil, Annan'ın Papadopulos'u aradığına işaret ederek, Genel Sekreter'in kendisini aramadığını ve görüşme planlamadığını söyledi. "Annan'ın Türk tarafını ikna edecek bir durumu olmadığından, uzlaşmazlık ortaya koyan Rum yönetimine yönelmesinin doğal olduğunu'' ifade eden Talat, "Annan'ın temasından belli olacak. Rum lideri, samimiyse, girişim başlayabilir'' dedi.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi