T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 16 ŞUBAT 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ev kazalarından kurtulmanın püf noktaları

Bilinçli; fakat basit önlemlerle yaşlıların ev içinde karşılaşabilecekleri kazaların önlenmesi mümkün

Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan kuvvet azalması, işitsel ve görsel algılamadaki bozukluklar, koordinasyon ve dengedeki aksaklıklar, yaşlıların çevresel tehlikelerle karşı karşıya kalmalarını kolaylaştırıyor. Ancak alacağımız bilinçli; fakat basit önlemlerle yaşlıların ev içinde karşılaşabilecekleri kazaları önlememiz mümkün. Uzmanlara göre, yaşlıların ev güvenliği açısından dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle:

Banyoda alınacak önlemler

Baca çekişi yeterli değilse, zehirlenme riski doğar. Elektrikli aletler, kullanılmadıkları zaman kapalı tutulmalı ve ıslak alanlardan uzakta bulundurulmalıdır. Islaklık, elektrik akım geçirgenliğini arttırır. Acil durumlar için, hemen ulaşılabilecek yakınlıkta bir telefon bulundurulmalıdır. Zemin, kaygan olmayan bir malzemeyle kaplanmalıdır. Banyoda kullanılan suyun ısısı termostatla ayarlanmalıdır. Küvet ve tuvaletin yanında sağlam tutamaklar olmalıdır. Duş veya küvette kaymayan tabure bulundurulmalıdır.

Mutfakta alınacak önlemler:

Ocak düğmelerinin açık-kapalı konumu kolayca farkedilecek şekilde işaretlenmelidir. Kullanılan elektrikli araçların kabloları, lavaboya veya ocağa yakın olmamalıdır; aksi halde kablolar kolayca hasar görür ve elektrik çarpması riski artar. Sık kullanılan eşyalar, kolayca ulaşılabilecek raflarda olmalıdır. Yüksekteki eşyaya ulaşmak için kullanılan merdiven veya sandalye düşme riskini arttırır.

Merdivenlerde alınacak önlemler

Merdiven başlarında aydınlatma ve açma-kapama düğmesi olmalıdır. Merdiven kaplamaları iyi durumda olmalı, kenarları kalkmışsa mutlaka yapıştırılmalıdır. Basamak kenarlarına kontrast renk veya fosforlu bant yapıştırılmalıdır.

Evdeki ısıtıcıları sabit tutmak gerekiyor

Zeminle ilgili önlemler

Zemine, kayabilecek parça halı ve kilim konmamalıdır. Halıların kenarı, düşmeye neden olacak şekilde kalkık, kıvrık olmamalıdır. Yerde oyuncak, paten, bilye vb. malzemeler olmamalıdır, yaşlılar görme sorunu nedeniyle bunlara kolayca basıp düşebilirler. Koridorlarda çarpıp düşmeye neden olacak kutu, koli vb. bulundurulmamalıdır. Takılmaya neden olan eşikler kaldırılmalıdır veya halıyla kaplanmalıdır.

Elektrikle ilgili önlemler

Uyumadan önce ısıtıcılar ve elektrikli battaniyeler mutlaka kapatılmalıdır.. Elektrik kablolarında aşınma, zedelenme varsa değiştirilmelidir. Hasarlı kablolar yangın riski taşır. Elektrik fiş ve prizleri kolayca görülebilecek şekilde ışıklı olmalıdır, acil durumlarda ortamın hemen aydınlatılması sağlanabilmelidir. Elektrik düğmeleri kolayca açılıp kapatılabilen türden seçilmelidir, kolay ulaşılabilir şekilde yerleştirilmelidir.

Elektrik kabloları takılmaya neden olacak şekilde ortada bırakılmamalıdır. Evdeki ısıtıcıların sabit olması, elektrik bağlantılarının uygun yapılmasını sağlar ve çevresinde yanabilecek malzemelerin bulunmasını önler. Evde kullanılan sigorta, sistemin kapasitesine uygun olarak seçilmeli, tel sarılanlar tehlikeli olduğu için tercih edilmemeli, acil durumlarda hemen atarak devreyi kesecek olanlar kullanılmalıdır.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi