T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 17 ŞUBAT 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Vecdi AKYÜZ

Çocuğa İsim Vermek

* Değerli Hocam, çocuklara isim verirken nelere dikkat etmeliyiz? Bazı aileler, Kur'an-ı Kerim'de geçtiğini söyleyerek anlamını bilmediğimiz isimler veriyorlar. Sizin uyarılarınız neler olabilir? (Bahattin ŞEN)

İsim Hak ve Görevi

Çocuğa ismi vermek, genelde ebeveynin serbesti içinde bir işlemi olmakla birlikte, güzel ve anlamlı isimler vermek de onların görevidir. Güzel isim sahibi olmak, çocuğun hakkıdır. İslâmî gelenekte yaygın yeri olan isimler, elbette tercih edilmelidir. Çocuklara verilen isimlerin Kur'an-ı Kerim'de geçen veya Arapça kelimelerden olması, bir zorunluluk olmadığı gibi, anlam bütünlüğü kazanmamış ya da iyi anlam taşımayan kelimeleri sırf Kur'an-ı Kerim'de geçiyor diye isim olarak kullanmak, son derece yanlış bir tutumdur. Ülkemizde, maalesef özellikle son zamanlarda bilinçsizce böyle bir tutum izlenmektedir. Bu çerçevede, ismin Kur'an-ı Kerim'de olup olmaması gibi, bazı yanlış uygulamalara da yol açan böyle yanlış bir anlayış gelişmiştir. Halbuki isim vermede önemli olan, ismin güzel ve anlamlı olmasıdır. Yanlış bir anlayışla -hem de bu konulardan bir ölçüde haberdar olması beklenen dindar ailelerde bile- çocuklarına isim verenler, "Aleynâ" (üstümüze, bize), "Kezbân" (yalancı), "Minal/Minel" (-den, -dan) gibi düzgün veya tam anlamı olmayan adlar vermektedirler.

Güzel İsimler Seçmek

Çocuklara isim koyarken, dikkat edilecek en önemli husus, güzel ve anlamlı isim olmasıdır. Aileler, çocuklarına verecekleri ismi, önceden sorup anlamını ve özelliklerini bilerek ve titizlikle seçmelidir.

Hz.Peygamber (s.a.), çocuğun güzel isim sahibi olma hakkını, şöyle vurgular: "Çocuğun, babası üzerindeki haklarından biri, ismini ve edebini güzel yapmasıdır." (es-Suyûtî, Celâluddîn, el-Câmiu's-Sagîr, Beyrut 1391, 2/538, 2489; el-Heysemî, Nuruddin Ali, Mecmau'z-Zevâid, Beyrut 1967, 8/47); "Siz, kıyamet gününde, kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız. Öyleyse, isimlerinizi güzel yapın." (Ebu Davud, edeb, 70, no: 4948, Dârimî, Sünen, Kahire 1966, 2/204, no:2697)

Hz.Peygamber (s.a.), şöyle buyurur: "Allah'ın en ziyade sevdiği isimler, Abdullah ve Abdurrahman'dır." (Buharî, edeb, 105; Müslim, edeb, 2, no: 2132; Ebu Dâvud, edeb 69, no: 4949; Tirmizî, edeb 64, no: 2835) Nitekim Hz.Peygamber (s.a.), çocuğunun adını Kâsım koyan birine, kendi künyesi dolayısıyla itiraz edilince, Abdurrahman koymasını tavsiye etmiştir. (Buharî, edeb, 105; Müslim, edeb, 7)

İsim, kişinin ayrılmaz şahsiyet haklarından biri olduğu için, çocuğun bütün hayatı boyunca, hatta İslâmî anlayışa göre kıyamette bile taşıyacağı özelliktedir. Bu yüzden, çocuklara isim verirken, bilinçli veya bazen bilinçsizce aşındırılan İslâmî anlayış ve geleneklere uygun davranılmalıdır. Çocuğun isminin, onun kişiliğini kurmada ve oluşturmada etkisini düşünerek, güzel ve anlamlı isimler verilmelidir.

İsim konusunda "adın güzelliği" ve "adın devamlılığı" ilkeleri geçerli olmakla birlikte, çirkin, gülünç ve anlamsız isimler, belirtilen ilkelere uygun biçimde değiştirilebilmelidir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi