T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 9 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Paket fiyat'ı halk sevdi özel hastaneler sevmedi

Faturaların şişirilmesini önlemek için uygulamaya konan 'paket fiyat'a bazı özel hastaneler destek verirken, birçoğu tepkili yaklaşıyor. Vatandaşlar ise gereksiz tahlil ve tetkikleri önleyeceği için uygulamadan memnun olduklarını belirtiyor

Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan ve 1 Temmuz Cumartesi gününden itibaren uygulamaya konan 'Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'yle sağlık hizmetlerinde 'paket fiyat' uygulamasına geçildi. Uygulama ile hem sağlık kurumlarının hem de hastaların fırsatçılar tarafından sömürülmesinin önüne geçmek için kamu işletmelerine 25 YTL, özel sağlık kuruluşlarına ise 30 YTL paket fiyat ödenmesi öngörülüyor. Faturaların şişirilmesine karşı getirilen 'paket fiyat'a özel hastanelerin bir kısmı destek verirken, büyük çoğunluğu tepkili yaklaşıyor. Vatandaşlar ise gereksiz tahlilleri önleyeceğini düşündüğü uygulamadan memnun olduğunu belirtiyor.

SABİT ÜCRET ÖNEMLİ

Sağlık Bakanlığı'nın "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği"nden önce, muayeneden sadece 15 YTL fark alan, diğer tahlil ve tetkiklere de cüzzi ücretlendirme yapan Kolan Hastanesi Halkla İlişkiler Müdiresi Nurten Sever, aldıkları cüzzi fark ücretleri ve devlet sağlık sigortalarından alınan katkı ile hastanelerinin döndüğünü söyledi. Özel hastanelerin yuvarlak lafla hastalara fiyat bilgisi vermekten kaçındığını belirten Sever, "Sabit ücret uygulaması bu açıdan çok önemli. Uygulama ile özel hastaneler arasında rekabet başlayacak ve bu rekabetle birlikte kalite artacak" dedi.

Sağlık İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri Halit Balakbalalar ise özel sağlık kuruluşlarının bazılarının gerekli- gereksiz tetkiklerle faturaları şişirdiğini söyleyerek "Başağrısı için hemen tomografi çektirmek hatadır. Bu nedenle ödeyicilerin kısıtlamaya gitmesi doğal" diye konuştu.

Fatih'teki Zirve Polikliniği'nin Yöneticisi Dr. Şenel Yediyıldız da Sağlık Bakanlığı'nın özel sağlık kurumları ile anlaşma yapmasından sonra hasta kuyruklarının büyük ölçüde azaldığına dikkat çekerken bazı açıkgözlerin ise Sağlık Bakanlığı'nın iyi niyetini sömürdüğünü vurguladı. Paket fiyat uygulamasını sömürüyü önleme açısından olumlu bulduğunu belirten Yediyıldız "Ancak paket fiyatlar özel hastaneleri döndürebilecek ölçüde olmalı. Çünkü sağlık hizmetlerinin yükünü özel sağlık kurumları sırtlıyor" dedi.

TAHLİLLER YAPILAMAZ

Hasta başına verilen ücretlerin düşük olduğunu düşünen özel sağlık kuruluşlarının bazıları ise önümüzdeki günlerde, devlet güvenceli hastaları kabul etmemeye hazırlanıyor. Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ bu tebliğe şiddetle karşı çıktıklarını belirterek "Sağlık sisteminde yaşanan olumsuzlukları önlemenin ve tasarruf sağlamanın yolu 'paket fiyat' değildir. Uygulamayla hastalar mağdur olacak, teşhis ve tedavileri gecikecek. Tam donanımlı ve donanımsız hastanelere aynı rakam veriliyor. Halbuki suistimal provizyon sistemi geliştirilerek ve etkin denetim yapılarak önlenebilir " diye konuştu.

HASTA ZARAR GÖRECEK

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Dr. Muharrem Usta da dünyanın her yerinde, 'ödeyici kurumlar'ın, hizmet sunucuları denetleyerek sistemin sağlıklı işlemesini sağladığına değinerek yeni uygulamadan, hastaların zarar göreceğini söyledi. Bu tebliğle kamunun özel kurumlara ödediği bedelin yüzde 50 azalacağını vurgulayan Usta "Kurumlarımız yaşamak için bu bedeli vatandaşa yansıtmak zorunda kalacak" dedi.

  • ELİF YILDIZ

    Beş kuruş bile istenmeyecek

    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanlığı'nın uygulaması kapsamında bakanlığa bağlı hastanelerde, vatandaşlardan "5 kuruş bile istenmeyeceğini" söyledi. Yayınlanan tebliğ ile vatandaş açısından değişen hiçbir şey olmadığını, Maliye ile hizmet sunduğu kurumlar arasında yeni bir anlaşma modeli gerçekleştirildiğini ifade eden Akdağ, şöyle konuştu: "Eskiden hasta muayene edilip altına yapılan tetkikler yazılarak fatura oluşturuluyordu. Şimdi ise bütün tetkikler bu harcamaların içinde kabul edilerek fatura oluşturuluyor. Hastaneler olarak harcamalarımızı vatandaşa yansımayacak şekilde kısmanın yollarını arıyoruz.Vatandaştan, Bakanlığın hiçbir hastanesinden yeni uygulama kapsamında 5 kuruş bile istenmeyecektir. Bunu, altını vurgulayarak söylüyorum. Uygulama vatandaştan para almayı gerektiren uygulama değildir. Tamamen Maliye ile SSK, Bağ-Kur ve hastaneler arasındaki faturalandırmanın teknik açıdan farklılaştırılmış şeklidir.

    MR YANLIŞ ANLAŞILDI

    Akdağ uygulamayla, gereksiz tetkik ve tahlillerin önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti. Maliye Bakanlığı'nın tebliğinde, MR'a 80 kuruş, tomografiye ise 70 kuruş ödeneceği yönündeki spekülasyonları da yanıtlayan Akdağ şunları söyledi: "Böyle bir şey yok. Diyelim sizin hastanenizde MR veya tomografi hizmeti veriliyor. MR için 80 kuruş, tomografi için 70 kuruş ilave ödeme yapılacak. Yani her bir vaka için bu ilave olacak. Örneğin 100 kişinin ayakta tedavi olduğu bir günde hastalardan sadece biri için tomografi ve MR istense de 100 kişi içinde MR için 80, tomografi için 70 kuruşluk ek ödeme yapılacak."

  • MERSİN

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi