T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S P O R 9 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çizmeyi aşmak zor

İtalya ile Fransa bugün "dünyanın kralı" olmak için karşılaşırken, hem oyuncuların değerlendirmesi, hem taktik anlayış olarak Gök Mavililer avantajlı görünüyor.

Dünya Kupası'nı kim kazanacak? Herkes birbirine bu soruyu soruyor. Bu iki takımı masaya yatırdık ve analiz ettik. Sonuç mu? Bizce İtalya... İşte nedenleri... Son olarak 1982'de Almanya'yı 3-1 yenerek Dünya şampiyonu olan olan İtalya, öncelikle bu kupa için Fransa'dan fazla istekli. 90 dakika boyunca çok organize bir oyun sergiliyor ve ne olursa olsun hiç oyun disiplininden kopmuyor. Fizik gücü olarak da rakibinden daha iyi. Almanya maçı uzatmalara gitmesine karşın, hiç yorgunluk işareti göstermediler. Kaleci Buffon çok formda. Onun hatasız oynaması İtalya defansının rahat oynamasını sağlıyor. Lippi tam bir taktik ustası. Özellikle oyuna sonradan aldığı futbolcularla rakibini öldüren hamleler yapıyor. Bir santranç ustası gibi.

Taşlarını yerinde kullanıyor. Juventus'ta 5 finalin 4'ünü kaybeden teknik patron Lippi, üzerindeki uğursuzluğu bu maçla bitirmek azusunda. İtalya'nın en büyük özelliği gol yollarında tek bir oyuncaya bel bağlamadan sürpiz golcüler çıkarması. Sadece 2 gol atan Toni dışında 10 farklı oyuncunun fileleri sarsması bunun bir göstergesi. Buna karşılık Fransa'nın en büyük handikapı kalecisi. Barthez akıl almaz hatalar yapıyor. Lyon'da harika işler yapan Coupet'i neden oynamadığı kafalarda soru işareti olarak duruyor. Zidane bir futbol profesörü. Attığı her pas rakibi terse düşerecek cinsten. Hangi takım Henry gibi bir golcüye sahip olmak istemez. Ancak çok daha iyi savunma yapan ve daha iyi hücum da eden İtalya, Fransa'ya göre bir adım önde.

Fransa favori!

İtalya Milli Takımı'nın yıldız oyuncusu Del Piero, final maçında kupayı kazanmak için Fransa'nın kendilerinden daha avantajlı olduğunu söyledi. Fransa'nın Thuram, Zidane ve Vieira gibi yıldızlara sahip olduğunu kaydeden Juventuslu oyuncu, "Zidane'ı iyi tanıyorum. Onu tutmak için biraz şanslı olmalıyız. Fransa daha az stresli olacak" diye konuştu.

Lippi'den Zidane övgüsü

İtalyan teknik adam, grup maçlarında kötü oynayan Fransa'yı Zidane'ın toparladığını ve kupada finale çıkardığını söyledi. İtalya Milli Takımı Teknik Direktörü Marcello Lippi, Fransa finalini değerlendirirken, yıldız oyuncu Zidane ayrı bir parantez açtı. Fransa'nın grup maçlarında istenilen oyunu sergileyemediğini ifade eden Lippi, Zidane'ın daha sonra oyuna ağırlığını koyarak takımını finale çıkarttığını kaydetti. Juventus'ta bir dönem bu oyuncuyla beraber çalışan Lippi, "Fransa çok güçlü bir takım. Gruptan çıktıktan sonra formlarını iyice yükselttiler. Bunda Zidane'ın katkısını görmezlikten gelemeyiz." derken, Fransa'nın hocası Domenech, "İtalya'ya karşı çok sabırlı oynayacağız. Rakibimiz kadar şansımız var" diye konuştu.

Leonardo İtalya'yı işaret etti

İtalya'da Milan, Fransa'da Paris Sain Germain formalarını giyen Leonardo, Dünya Kupası finalini İngliiz gazetesi Daily Telegraph için yorumladı. İşte Brezilyalı oyuncunun final analizi: "İtalya'da hem oynadım hem de İtalyan takımlarına karşı forma giydim. Her zaman dünyanın en iyi defansına sahiptirler. Zaten Dünya Kupası'nda bunu ispatladılar. Cannavaro, Materazzi çok üst oyuncular. Zambrotto ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu herkese gösterdi. Grosso'nun Almanya'ya attığı golü kaç oyuncu atabilir. Fransa'da Zidane'ın forma onları etkileyecek. Ancak ben İtalya'nın kupayı alacağını sanıyorum.

İTALYA - 81
Gianluigi BUFFON - 8
İtalya'da tüm maçlarda forma giydi, yaptığı 23 kurtarışla takımının finale çıkmasında rol oynadı, İtalya defansını iyi yönetti, kalesinde sadece bir gol gördü.
Gianluca ZAMBROTTA - 8
Turnuvanın en iyi sağbeki olarak gösteriliyor. Geçmişte orta sahada oynamanın avantajını verdiği isabetli paslarla kullanıyor. Kupada bir golü var.
Fabio CANNAVARO - 8
Nesta'nın yokluğuna karşın defansın göbeğinde müthiş bir performans gösterirken, adeta iki kişilik oynuyor. Kısa olmasına karşın, hava toplarında başarılı.
Marco MATERAZZI - 8
Avustralya maçında gördüğü kırmızı kartla takımına sıkıntı yaşatmıştı. Uzun ve isabetli paslarıyla hücum gücünde de etkili oldu, bitmek bilmeyen enerjisi var.
Fabio GROSSO - 7
Avustralya'yla oynanan maçın son saniyelerinde yaptırdığı penaltıyla İtalya'yı bir üst tura taşıdı, Almanya'ya da uzatmalarda hafızalara kazınan bir gol attı. Mauro CAMORANESI - 6
Orta alanın dinamosu olarak görev yaptı, topları çok olumlu kullanıyor, hırçın yapısı nedeniyle 2 kez sarı kart gördü. Totti'yle birlikte uyum içinde.
Gennaro GATTUSO - 8
90 dakika boyunca çok koşuyor ve mücade ediyor. Adam markajında adeta rakibini sahadan siliyor. Bu maçta Zidane'ı tutacak. Uzaktan şut atmayı seviyor.
Andrea PIRLO - 7
Ceza sahası dışından kaleyi sürekli yoklamasıyla tanınıyor, hücumlarda iyi bindirmeler yapıyor, 6 maçta da yer aldı, top ayağında iken çok serin kanlı.
Simone PERROTTA - 6
İtalya'nın sol kanadında akınlar yapıyor. Yaptığı isabetli ortalarla rakipleri bayıltan bir isim. Pozisyona girmekten çok paslarıyla arkadaşlarına fırsat veriyor.
Francesco TOTTI - 7
İtalya'nın gözbebeği. Zidane gibi 10 numarayı giyiyor, sakatlıktan yeni kurtulamasına karşın turnuvaya çağrıldı ve başarılı oldu. İtalya'nın finaldeki kozu.
Luca TONI - 7
Sol ayağının yanı sıra kafasını çok iyi kullanıyor. Ukrayna'ya 2 gol atmasına karşı, diğer maçlarda suskundu. Bu kez finalde kupayı kazanmak için atacak.


FRANSA - 72
Fabien BARTHEZ - 3
Coupet'i keserek sürpriz şekilde kaleye geçti ama hiç güven vermiyor, Portekiz maçında rahat yakalayacağı topu adeta Figo'nun kafasına attı ancak çok şanslıydı.
Willy SAGNOL - 6
Bulunduğu kanadı iyi kullanıyor ve ortalarıyla golcülere destek veriyor, defansta çok dikkatli, topu iyi kullanıyor, müdahalelerindeki zamanlaması iyi.
Lilian THURAM - 8 Milli takımdaki son maçına çıkıyor, defansta hiç hata yapmadı diyebiliriz, ayağa isabetli paslar atıyor, hücuma çıkan arkadaşlarının açıklarını kapatıyor.
William GALLAS - 7
Fransa savunmasının göbeğinde hatasız oynuyor, rakip ataklar karşısında çok soğukkanlı, rakip sahada kornerlerde çok etkili, 6 maçta oynadı kart görmedi.
Eric ABIDAL - 5
Lyon'da oynadığı harika futbolla Fransa'nın parlayan yıldızı oldu, hem rakipten top çalıyor, hem de ataklara destek veriyor. Hava toplarında etkili.
Franck RIBERY - 7
G.Saray'dan kendisini tanıyoruz. Rakip defansı geçmede süratini çok iyi kullanıyor, İspanya maçında attığı gol iyi bir örnek. İtalya'nın dengesini bozabilir.
Patrick VIEIRA - 7
Orta sahanın mimarlarından, top çalma ustası, sinirlerine hakim olamaması en büyük dezavantajı. İyi oynadığı zaman durdurulması zor bir oyuncu.
Claude MAKELELE - 7
Sahada görünmeyen bir yıldız. Kazandığı topları ustalara vererek sade bir oyunu tercih ediyor. Fransa'nın finale çıkmasındaki en kilit oyunculardan biri.
Florent MALOUDA - 5
Orta alanın sol kanadından destek veriyor. Kolay adam geçme özelliğinin yanı sıra kazanılan yan toplarda tehlikeler yaratarak dikkatleri üzerine çekiyor.
Zinedine ZIDANE - 9
Bir futbol virtözü. Kupayı kazanarak futbolu bırakmak istiyor. Oyun tutturduğunda tek başına bir takım, attığı derin paslar rakip defansları öldürüyor.
Thierry HENRY - 8
Zidane'dan alacağı ara paslarıyla İtalya defansına sızmaya çalışacak. İyi top taşıyor, süratiyle pozisyonlara giriyor. Gol vuruşları tek kelimeyle mükemmel.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi