T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 5 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Smear testi ol hayatını kurtar

Rahim ağzı kanseri riskine karşı kullanılan smear testi, erken teşhis için büyük önem taşıyor. Bir cerrahi işlem olmayan bu test anında acı da hissedilmiyor

Jinekolojik kanserler arasında ikinci sıklıkta görülen ve özellikle az gelişmiş ülkelerde en çok ölüme neden olan kanserlerin başında gelen rahim ağzı kanserinde, smear testi sayesinde erken teşhis ve tedavi mümkün. Hisar Intercontinental Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Müge Harma, dünyada rahim ağzı kanserinin meme kanserinden sonra kadınlardaki kanser ölümlerinin ikinci en sık sebebi olduğunu belirterek, "Ülkemizde sıklık sıralamasında 7. sırayı almaktadır. Rahim ağzı kanseri, uygun taramayla önlenebilir" uyarısında bulundu.

BAŞLAMADAN BİTİRİN

Hastalığın başlamadan tespit edilmesinin basit poliklinik düzeyindeki müdahalelerle tedaviye olanak tanıdığını ifade eden Doç. Dr. Harma, "Bu evredeki tedavi, kanser tedavisine göre çok daha etkili olmaktadır. Rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olarak kabulü, bilinen bir ajandan yani insan siğil virüsünden kaynaklanan bir hastalık olması yüzündendir. Yüksek riskli insan siğil virüsleri rahim ağzı kanserlerinin yüzde 95'inde pozitif bulunmuşlardır. İnsan siğil virüsü ile enfeksiyon, bugün artık rahim ağzı kanserinin önemli bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bilinen 100'den fazla tipi vardır. Bunların çoğu zararsızdır. Ancak bazı tipleri özelikle 16 ve 18 yüksek riskli tiplerdir" dedi.

DÖNÜŞÜM 13 YILDA

Genç kadınlarda enfeksiyon sıklığının yüzde 10-20 civarında seyrettiğini anlatan Doç. Dr. Müge Harma, "Enfekte olmuş kadınların yüzde 5-10'unda bu hastalık devamlılık göstermektedir. Bunun da kansere dönüşümü yaklaşık 13 yılı bulmaktadır. Diğer risk faktörleri olarak, kişisel sigara içimi ve pasif olarak dumana maruz kalma gösterilen nedenlerin başında gelmektedir. Vitamin C alınımı ile özellikle sigara içenlerde riskin düştüğü gösterilmiştir. Ayrıca folik asitin de riski azalttığı yönünde çalışmalar bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

NASIL UYGULANIYOR?

Rahim ağzından dökülen hücrelerin incelenmesinin en sık kullanılan test olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Harma, "Bu test, jinekolojik muayene esnasında, bir özel fırça veya tahta çubuk yardımıyla rahim ağzı bölgesinden salgı alma esasına dayanır. Kesinlikle cerrahi bir işlem değildir. Dokuya zarar vermeyen ve acı uyandırmayan bir uygulamadır" diye konuştu.

Kaç defa testten geçelim

Taramanın başlangıcının en geç 21 yaşında başlaması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Müge Harma, "Üç ya da daha fazla normal olarak rapor edilen yeterli negatif smear testi son 10 yıl da da negatif ise 70 yaşında kesilmelidir. Rahimin iyi huylu hastalıklarından dolayı rahimi tam olarak çıkarılmış hastalarda yapılması şart değildir" dedi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi