T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 16 TEMMUZ 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

G-8 'dokunaklı' başladı

Ortadoğu'da savaş çanlarının çaldığı bir döneme denk gelen G-8 zirvesi Rusya'nın St. Petersburg kentinde başladı. Daha ilk günden zirveye, Rusya lideri Putin ile ABD Başkanı Bush'un görüş ayrılıkları ve birbirlerine ince dokundurmaları damgasını vurdu

Bush: Rusya'nın insan hakları ve basın özgürlüğü alanında daha fazla ilerleme kaydetmesi gerekiyor. Moskova, bir an önce tam demokrasiye geçmeli. Demokrasinin önündeki engeller bizi oldukça endişelendiriyor
Putin: Size dürüst olacağım Sayın Başkan, şunu bilmelisiniz ki, biz Irak'taki gibi bir demokrasi istemiyoruz. Batı artık Soğuk Savaş klişelerini bir kenara bıraksın. Her toplumun kendine ait tartışılmayan değerleri vardır
Rusya'nın Saint Petersburg kentinde üç gün sürecek olan G-8 zirvesi, savaş çanlarının çaldığı Ortadoğu'daki krizin gölgesinde başladı. Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere, ABD, Kanada ve Rusya'dan oluşan G-8 ülkeleri liderleri dün ilk toplantıyı yaptı. G-8 zirvesinin ana gündeminde terörizm, enerji güvenliği ve eğitim yer aldı. Ancak zirveye Rusya Lideri Vladimir Putin ile ABD Başkanı George Bush'un görüş ayrılıkları ve birbirlerine ince doukndurmaları damgasını vurdu.

İki lider Ortadoğu'daki son gelişmeler, ticaret, enerji konusunda uzlaşamazken, sadece nükleer silahsızlanma konusunda ortak paydada buluştular. Zirvede sadece Fransa, İsrail'in saldırıları konusunda daha sert bir tutum takındı. G-8'lerden Rusya da İsrail'i eleştirdi. Ancak eleştiri dozunu Fransa gibi yükseltmedi. ABD ise operasyonlara destek verdi. Dünyanın önde gelen 8 ülkesinin biraraya gelmesiyle yapılan G8 Zirvesi, Pazartesi günü sona erecek.

IRAK'TAKİ GİBİ OLMASIN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Irak'taki gibi bir demokrasiye sahip olmak istemediğini söyledi. Putin'in, Rusya'nın ikinci büyük kenti olan St. Petersburg'daki G-8 zirvesi için önceki gün kente gelen ABD Başkanı George Bush ile bu sabah yaptığı ikili görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. Bush, bir gazetecinin sorusu üzerine, dünya genelinde demokratik kurumları geliştirmeyi arzu ettiğini belirterek, buna Irak'taki basın ve inanç özgürlüğünü örnek olarak gösterdi. Putin de bir gazetecinin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, ''Size dürüst olacağım. Elbette biz Irak'taki gibi bir demokrasi istemeyiz'' diye konuştu.

ORTADOĞU'DA AYRILDILAR

G-8 zirvesi öncesinde buluşan Bush ve Putin, Lübnan'a yönelik son saldırının yanı sıra, ikili ilişkileri ilgilendiren konuları ele aldı. İki lider, Ortadoğu'da artan şiddet ve Bush'un Rusya ile ilgili 'demokrasi' kaygılarını da konuştu.

Bush, Lübnan'da yaşanan şiddetten Hizbullah'ı sorumlu tutarken, Rusya lideri ise İsrail'e daha eleştirel yaklaşarak Lübnan'daki güç kullanımının dengeli olması gerektiğini belirtti. Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliğine ilişkin görüşmelerin ise başarısızlıkla sonuçlandığı açıklandı.

HAÇLILARA KATILMAYACAĞIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'ın nükleer programından kaynaklanan krizin halli konusunda "haçlılara" katılmayacaklarını söyledi. Amerikalı meslektaşı George W. Bush ile Saint Petersburg şehrinde görüşmesinin ardından açıklama yapan Putin, "Haçlılara ve hiçbir kutsal birliğe katılmayacağız. Fakat bizim gayemiz dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmektir" dedi.

  • ST-PETERSBURG

    G-8 karşıtları polis engelini aşamadı

    G-8 Zirvesi'ni protesto etmek için dünyanın dört bir yannıdan St. Petesburg'a gelip karargah kuran küreselleşme karşıtlar polisin olağanüstü güvenlik önlemlerinden dolayı hareket edemeyince, protestlarını yoga yaparak dile getirmeye başladılar. Zirveden dolayı yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı şehirde, göstericilerin meydan ya da caddelerde eylem yapmaları mümkün olmadı. Göstericiler için gözlerden uzak bir yer olan Kravski Stadyum'u hazırlandı. Ancak G8 karşıtları burada gösteri yerine yoga yapmayı tercih ettiler. Sayıları binleri bulan göstericiler, her ne kadar yoga yapsalar da, "G8 yasadışı", "G8'siz dünya", "Putin'siz Rusya" şeklinde sloganlar atmaktan da geri durmadılar.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi